ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ

Πατήστε για μεγέθυνση
Συγκλίνουσες θέσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την λειτουργία των ΧΥΤΑ και την μελέτη Χωροθέτησης που εκπονήθηκε με ανάθεση της Νομαρχίας, διαμορφώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συνδέσμου Καθαριότητας και Δημάρχων, με την παρουσία του Νομάρχη Στεφ. Πουλημένου και της Αντινομάρχη Μερόπης Υδραίου.

Και από τις δύο πλευρές, δόθηκαν εξηγήσεις για τα περιστατικά που προκάλεσαν σκιές και εντάσεις στις σχέσεις της Νομαρχίας με το Σύνδεσμο και η κρίση φαίνεται να οδηγείται σε εκτόνωση.

Το γεγονός, επιβεβαιώνει με δήλωσή του και ο Δήμαρχος Μελιτειέων Γιάννης Λειβαδιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι “σε κοινή πορεία και από θέση ευθύνης, θα προχωρήσουν Νομαρχία, Σύνδεσμος, Δήμοι και Περιφέρεια Ι.Ν., για να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Για το θέμα της μελέτης οχλουσών χρήσεων, ο κ. Λειβαδιώτης αναφέρθηκε σε διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, τονίζοντας ωστόσο ότι “η μελέτη που εκπόνησε η Νομαρχία, στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και είναι ένα θετικό βήμα” και σημείωσε ότι “μετά τη δημοσιοποίησή της, θα χρειαστεί διαβούλευση με τις κοινωνικές ομάδες για την οριστικοποίησή της”.

Ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων Σπ. Γατσούλης, σε δήλωσή του, αναφέρθηκε ειδικότερα στην υπόθεση του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, τονίζοντας ότι “αν υπάρξει δικαίωση των κατοίκων της περιοχής στην προσφυγή τους στο Σ.τ.Ε., τότε ο ΧΥΤΑ δεν θα λειτουργήσει” και υπογράμμισε ότι η θέση του είναι ταυτόσημη με αυτή του Νομάρχη.

Η δήλωση του Νομάρχη
Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη στα γραφεία του Συνδέσμου Καθαριότητας, ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Εξέφρασα με απόλυτη ειλικρίνεια τις θέσεις μου γύρω από επίμαχα θέματα που είχαν ρίξει τελευταία σκιές στη σχέση μου με το Σύνδεσμο.

• Ειδικότερα, παρουσίασα τις θέσεις μου περί των προϋποθέσεων αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και να ξεκαθαρίσω τα σχετικά με τη πρωτοβουλία της Ν.Α. για τη μελέτη χωροθέτησης των οχλουσών χρήσεων, μεταξύ αυτών και της χωροθέτησης της διαχείρισης απορριμμάτων.

• Έγινε γόνιμος διάλογος, διαλύθηκαν οι όποιες σκιές. Θα πορευτούμε πλέον με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό.

Απαντήσεις σε ερωτήματα
Απαντώντας σε ερωτήματα σημείωσε ότι “δεν είναι δυνατόν να γίνει αποσπασματική παρουσίαση της μελέτης, αλλά συνολική κάτι που θα γίνει στις 10 Γενάρη”.

Για την εκδίκαση της προσφυγής των κατοίκων Τεμπλονίου στο ΣτΕ πρόσθεσε ότι “η όποια απόφαση θα είναι σεβαστή από τη Ν.Α.”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για τη σκοπιμότητα της μελέτης οχλουσών χρήσεων, ο Νομάρχης δήλωσε: “Δε μπορούμε να πορευόμαστε άλλο άναρχα στο μέλλον με αντικρουόμενες δραστηριότητες μέσα σε ένα χώρο μικρό που χρειάζεται αποφάσεις τόλμη και αποφασιστικότητα προκειμένου να μπει μια τάξη και να μπορέσουμε να πορευτούμε με ασφάλεια και να παραδώσουμε μια Κέρκυρα όπως τη δικαιούνται οι επόμενες γενιές”.

Ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων
Στην υπόθεση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης επικεντρώθηκε στη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων Σπ. Γατσούλης.

Όπως τόνισε “αν υπάρξει δικαίωση των κατοίκων της περιοχής στην προσφυγή που έκαναν στο ΣτΕ τότε ο ΧΥΤΑ δε θα λειτουργήσει, θέση δηλαδή ταυτόσημη με αυτή του Νομάρχη.

Η υπόθεση στο ΣτΕ εκδικάζεται στις 29 Ιανουαρίου. Ο εργολάβος έχει ακόμη μια συμβατική υποχρέωση. Πρέπει να λειτουργήσει το έργο δοκιμαστικά 6 μήνες και μετά να το παραδώσει. Έτσι η κανονική άδεια λειτουργίας θα ληφθεί μετά την δοκιμαστική λειτουργία.

Ο εργολάβος χρειάζεται μια άδεια αλλά όχι λειτουργίας την οποία θα πρέπει και πάλι να χορηγήσει ο νομάρχης. Αυτό θα το δούμε με το νομάρχη εφόσον μάθουμε ποια θα είναι η άποψη του εισηγητή στο ΣτΕ.”.

Ανέφερε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει ευρύς διάλογος με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής προκειμένου να βρεθεί τρόπος άρσης του αδιεξόδου που θα δημιουργηθεί στην περιοχή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού στις 31 του μηνός η σημερινή χωματερή κλείνει οριστικά.

Ο δήμος δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει πρόστιμα αλλά και οι πειθαρχικές ευθύνες για το δήμαρχο είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έρθει επίσης η υιοθέτηση η μη της διαχείρησης του έργου του ΧΥΤΑ απο το Δήμο.

Πηγή: Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Σχετικά άρθρα:
-Στη Νομαρχία παραδόθηκε η μελέτη Χωροθέτησης των Οχλουσών Χρήσεων
-EPT - Παραδόθηκε στη ΝΑ η μελέτη οχλουσών χρήσεων
-Θρίλερ με τη μελέτη οχλουσών χρήσεων
-Μελέτη Οχλουσών χρήσεως.Νομάρχης:Αν δώσει αδεια ο Σύνδεσμος θα τη μάθετε!!
-Σύνδεσμος Καθαριότητας: Δεν ξανανοίγουμε θέμα χωροθέτησης ΧΥΤΑ
-Η δημοσιοποίηση της μελέτης χωροθέτησης θα γίνει μόνο εάν το επιτρέψει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας
-Προς χωροθέτηση οι οχλούσες χρήσεις