Προς χωροθέτηση οι οχλούσες χρήσεις

Ολοκληρώθηκε η μελέτη χωροθέτησης των οχλουσών χρήσεων και θα είναι στη διάθεση της Ν.Α τις επόμενες μέρες. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στα ΜΜΕ, ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος.
Όπως τόνισε, το επίμαχο σημείο αυτής της μελέτης αναφέρεται στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Επ’ αυτού στείλαμε στο Σύνδεσμο Καθαριότητας έγγραφο με το οποίο τον καλούμε να μας απαντήσει αν ενδιαφέρεται γι’ αυτήν την μελέτη, χωρίς να έχουμε πάρει προς το παρόν απάντηση.

Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της μελέτης και των πορισμάτων της μελέτης για αυτό το θέμα θα γίνει μόνο εφόσον υπάρξει συνεννόηση με το Σύνδεσμο Καθαριότητας, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η νομαρχία που πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, έρχεται να απαντήσει με το δικό της τρόπο στο μέγα ζήτημα της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού στο νησί. Όλες οι οχλούσες δραστηριότητες είναι υπό διωγμό. Κανείς δεν θέλει στην περιοχή του μια δραστηριότητα που ενοχλεί. Όμως πολλές από αυτές είναι αναγκαίες, επιβεβλημένη η παρουσία τους για την ζωή του τόπου.

Οφείλαμε εδώ και πολλά χρόνια, βρήκαμε μια υπόθεση σε εξέλιξη, είχε προκηρυχθεί η σχετική μελέτη οχλουσών χρήσεων αλλά δε δόθηκε ποτέ συνέχεια. Εμείς πήραμε την προκήρυξη και ανατέθηκε στον μειοδότη η κατάρτιση της μελέτης.

Έχουμε το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, που για πρώτη φορά προσεγγίζει αυτά τα ακανθώδη και άκρως ευαίσθητα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σοβαρά τα επόμενα χρόνια. Βέβαια δεν έχουμε την δυνατότητα να θεσμοθετήσουμε, δεν μπορούμε εμείς να χωροθετήσουμε.

Η μελέτη αναδεικνύει τι μπορεί να γίνει που, στον χώρο του τόπου μας. Δεν είμαι σε γνώση του περιεχομένου της μελέτης ούτε των σημείων που προβλέπει για την κάθε χρήση, περιμένουμε τα επιστημονικά τους πορίσματα, τις προστάσεις τους και ανάλογα θα εκφραστεί ο καθένας σε σχέση με αυτά που θα υποδειχθούν".


Ο Νομάρχης, ανέφερε ακόμα ότι η μελέτη προχώρησε σε έρευνα και για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων και για τις λατομικές ζώνες, ενώ πρόσθεσε και τα εξής:

«Καμία περιοχή δεν εξαιρέθηκε και δεν μπορούσε να εξαιρεθεί εκ προοιμίου.

Οι μελετητές έλαβαν υπόψη τους όλα τα δεδομένα, τα ευαίσθητα σημεία και κατέληξαν σε μια πρόταση που δεν γνωρίζω. Η πρόταση από πλευράς του συλλόγου Τεμπλονίου για εξαίρεση της περιοχής τους από τις οχλούσες χρήσεις είχε κατατεθεί νωρίτερα. Εμείς είπαμε ότι οι μελετητές πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρη την Κέρκυρα.

Είναι στη συνέχεια αρμοδιότητα των οργάνων της Πολιτείας μας να προχωρήσουν στην υιοθέτηση ή στην απόρριψη των όποιων προτάσεων και στην θεσμοθέτης των όποιων επιλογών. Μέσα σε αυτούς τους φορείς δεν είναι η νομαρχία.

Εμείς την ξεκινήσαμε τη διαδικασία, ενδεχομένως να την συζητήσουμε και στο νομαρχιακό συμβούλιο όμως δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να θεσμοθετήσουμε.

Θα παρουσιαστούν από τους μελετητές τα αποτελέσματα της μελέτης και μάλιστα θα εξηγήσουν πως κατέληξαν στις αποφάσεις τους βάσει των κριτηρίων τις επιλογής τους. Η μελέτη παρουσιάζει προτάσεις.

Τα όργανα που θεσμοθετούν και χωροθετούν τις χρήσεις είναι η ΠΙΝ. Στην περίπτωση των απορριμμάτων κινείται η διαδικασία από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας που κινεί την χωροθέτηση και θεσμοθετείται από την ΠΙΝ.

Η τελική απόφαση ανήκει στην ΠΙΝ».


Πηγή:Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Σχετικά άρθρα:
-Θρίλερ με τη μελέτη οχλουσών χρήσεων
-Μελέτη Οχλουσών χρήσεως.Νομάρχης:Αν δώσει αδεια ο Σύνδεσμος θα τη μάθετε!!
-Σύνδεσμος Καθαριότητας: Δεν ξανανοίγουμε θέμα χωροθέτησης ΧΥΤΑ
-Η δημοσιοποίηση της μελέτης χωροθέτησης θα γίνει μόνο εάν το επιτρέψει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας