Τεταμένη η κατάσταση στο Γραμματικό

Αν δεν προχωρήσουν οι εργασίες, κινδυνεύουν να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Τελευταία Ενημέρωση 19:17 07/07/2009

Ρεπορτάζ ΣΚΑΪ

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Γραμματικό, αν και οι συμπλοκές που σημειώθηκαν νωρίτερα την Τρίτη έχουν σταματήσει.

Κάτοικοι που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή Μαύρο Βουνό, βρίσκονται αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Από την χρήση χημικών ξέσπασαν μικρές εστίες πυρκαγιάς τις οποίες ωστόσο ελέγχουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η αστυνομία απώθησε τους κατοίκους από το σημείο που πρόκειται να αρχίσουν τα έργα για τον ΧΥΤΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακροατών, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Γιώργος Κόλλιας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και έχει συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΣΚΑΪ ότι "παίζεται ένα παιχνίδι στις πλάτες των φορολογουμένων πολιτών με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Η Κερατέα και το Γραμματικό είναι το άλλοθι των διοικήσεων του ΕΣΚΔΝΑ. Κανείς δεν ακούει τους κατοίκους, πρέπει να παρέμβει η πολιτεία για να σταματήσει η καταστροφή". Ο κ. Κουρής έχει καταφθάσει στο Γραμματικό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού υποστήριξε στο ΣΚΑΪ ότι η άδεια περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του έργου έληξε το 2008.

"Είμαστε απελπισμένοι και αγωνιούμε για το μέλλον των παιδιών μας. Δε θέλουμε να γίνουμε Φυλή" δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΣΚΑΪ κάτοικος της περιοχής.

Σημειώνεται ότι αν δεν προχωρήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ, κινδυνεύουν να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής επικρατείας ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης αναφέρει ότι "η κατάσταση στο Γραμματικό είναι σήμερα εκτός ελέγχου, όπως ήταν πέρσι το καλοκαίρι στη Λευκίμμη". "H πολιτική για τη διαχείριση του περιβάλλοντος που γίνεται με τα ΜΑΤ είναι αποτυχημένη", τονίζει ο κ. Κουβέλης και καταλήγει: "Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική είναι και πολύ σοβαρή υπόθεση και πολύ επείγουσα υπόθεση...Εάν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διαχείριση με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, θα μιλάγαμε σήμερα για τελική διάθεση μόνο των υπολειμμάτων και όχι για ΧΥΤΑ".

Πηγή: ΣΚΑΪ

Σχετικά άρθρα: Αναστέλλει τις πληρωμές για τους ΧΥΤΑ η Ε.Ε