Επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας στο Γραμματικό

Εικόνα από την περιοχή όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 18:00

Ένταση επικράτησε το πρωί της Τρίτης στη θέση Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό, εξαιτίας της έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του ΧΥΤΑ που έχει χωροθετηθεί στην περιοχή.

Οι κάτοικοι του Γραμματικού που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ δεν επέτρεψαν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Μάλιστα, έβαλαν φωτιά στα μηχανήματα των εργολάβων, για να ακολουθήσουν επεισόδια και συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Από τη χρήση χημικών ξέσπασαν μικρές εστίες πυρκαγιάς τις οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο.

Οι κάτοικοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ και δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για αυτό.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ τραυματίστηκαν και τέσσερις αστυνομικοί.

Ο ένας από τους συλληφθέντες κινήθηκε με το όχημά του κατά αστυνομικού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Τα άλλα τρία άτομα συνελήφθησαν για εμπρησμούς στην ευρύτερη περιοχή του Γραμματικού.

O υφυπουργός Εσωτερικών, Αθ.Νάκος, δήλωσε ότι στο Γραμματικό γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, έτσι όπως ψηφίστηκε από όλα τα αυτοδιοικητικά όργανα και έτσι όπως έχει αποφασιστεί από τα περισσότερα κόμματα, που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

O δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης επανέλαβε ότι διαχρονικά η ΚΕΔΚΕ στηρίζει τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

«Θεωρούμε υπερβολικές έως απαράδεκτες τις αντιδράσεις κάποιων αιρετών π.χ. του Γραμματικού και της Κερατέας, που συμπαρασύρουν και μερίδα των κατοίκων αρνούμενοι να δεχθούν είτε τους νόμους, είτε τις αμετάκλητες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων» σημείωσε.

Με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ για την εγκατάσταση του εργολάβου για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ.Κουρής δήλωσε: «Οι υπόλογοι της αμαρτωλής διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής προσπαθούν, με το πρόσχημα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, να συνεχίσουν το παιχνίδι τους στις πλάτες των φορολογουμένων πολιτών. Οι υπεύθυνοι αντί να τους έχουν ως μοναδικούς και προνομιακούς συνομιλητές τους θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή μιας μοναδικής περιοχής της βόρειας Αττικής και αν θέλουν πραγματική λύση του προβλήματος να ανοίξουν επιτέλους τον διάλογο που επί χρόνια επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες του Γραμματικού και της Κερατέας. Η εμμονή στην μέχρι σήμερα πρακτική για την επιβολή ξεπερασμένων λύσεων θα οδηγήσει σε επανάληψη των σημερινών φαινομένων που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας και υπονομεύουν το περιβάλλον.»

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα: Αναστέλλει τις πληρωμές για τους ΧΥΤΑ η Ε.Ε