Άντζελα Γκερέκου - Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Επικρατείας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Επικρατείας, κατέθεσε στις 4.6.2008, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου, με θέμα: «Δηλώσεις σχετικές με τα τραγικά επεισόδια και το θάνατο 43χρoνης γυναίκας, στη Νότια Κέρκυρα».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:


«Τα τραγικά και πρωτοφανή γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Λευκίμμης, στη Νότια Κέρκυρα, ύστερα από την απόφαση της Κυβέρνησης να στείλει ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις, με στόχο την καταστολή των αντιδράσεων των κατοίκων στην κατασκευή του έργου του ΧΥΤΑ, το οποίο εδώ και μήνες προκαλεί έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, έχουν αποτελέσει την αφορμή ώστε να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό κλίμα.

Ο τραγικός θάνατος μιας 43χρονης γυναίκας, μητέρας δύο τετράχρονων παιδιών δε, αλλά και η συνέχιση παραμονής των ΜΑΤ στην περιοχή, συνεχίζουν να αποτελούν την αφορμή ώστε να συνεχίζει να διαμορφώνεται ένα κλίμα θρήνου, θυμού και αγανάκτησης.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, τόσο εγώ προσωπικά, σε διαρκείς τηλεφωνικές μου επικοινωνίες με τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χηνοφώτη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, αλλά και άλλους παράγοντες, όσο και ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός φορέων, προσπαθούμε να μεταφέρουμε την κοινωνική εκρηκτικότητα που σοβείτε στην περιοχή, διεκδικώντας έτσι, την άμεση απομάκρυνση των Αστυνομικών Δυνάμεων από την περιοχή.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι τόσο τα γεγονότα αυτά καθ’ αυτά, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, όσο βέβαια και η συνέχιση παραμονής των Αστυνομικών Δυνάμεων στην περιοχή, προσβάλουν κατάφορα το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών, ενώ σίγουρα δεν συμβάλει στην αναγκαία και άμεση αποφόρτιση του διαμορφωμένου κλίματος.

Εξάλλου, μόνο όσοι έχουν ζήσει από κοντά τα γεγονότα, αλλά και όσοι έχουν μιλήσει με τους κατοίκους της περιοχής, είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο αναγκαίο κρίνεται όλοι οι φορείς να συμβάλουν στην αποφόρτιση αυτής της ατμόσφαιρας, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη παρόμοιων γεγονότων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα θύματα, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη στην περιοχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστεί το σύνολο των φορέων και σίγουρα όλα τα Κυβερνητικά Στελέχη. Ωστόσο, οι δηλώσεις που πραγματοποιήσατε, στις 3.6.2008, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης που παρέχεται στους εκπρόσωπους των ΜΜΕ, κάθε άλλο παρά προσέφερε υπηρεσίες προς την κατεύθυνση της αποφόρτισης του κλίματος. Αντιθέτως, οι δηλώσεις σας προκάλεσαν ακόμη περισσότερη οργή στους πολίτες της Κέρκυρας, καθώς αυτές εκλήφθηκαν ως προσπάθεια δημιουργίας εξιλαστήριου θύματος, στο πρόσωπο ενός δεκαεξάχρονου παιδιού.

Συγκεκριμένα, σας υπενθυμίζω τις σχετικές σας δηλώσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

«κ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στην Κέρκυρα, από την επέμβαση της αστυνομίας τελικά, κατέληξε μια γυναίκα. Θα καταλογιστούν ευθύνες στους αρμοδίους; Η επέμβαση αυτή έγινε με εντολή του υπουργείου ή έγινε με απόφαση της αστυνομίας και αν θα ζητηθούν παραιτήσεις υπηρεσιακών παραγόντων.
κ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έχετε βγάλει μια απόφαση, η οποία είναι προφανώς λάθος για κάποιον που γνωρίζει τα γεγονότα, θα σας παρακαλούσα να ξανακοιτάξετε τα γεγονότα και να μην βγάζετε έτσι συμπεράσματα για τον οποιονδήποτε εργαζόμενο στην αστυνομία. Διότι, μόλις τώρα, αν δεν το καταλάβατε, ρίξατε ευθύνες στους αστυνομικούς για το θάνατο μιας γυναίκας. Αυτό είπατε. Δεν ξέρω αν αυτό εννοούσατε ή αν εννοούσατε κάτι άλλο.
κ.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι. Είπα ότι από την επέμβαση υπήρξε αυτό το αποτέλεσμα.
κ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι από την επέμβαση κάποιοι προσπάθησαν να ξεφύγουν για τους χ, ψ λόγους που γνωρίζουν οι ίδιοι (διότι προφανώς για να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από εκείνο το σημείο κάτι θα είχαν να ανησυχήσουν) και στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, η μοτοσικλέτα έπεσε πάνω σε μια άτυχη γυναίκα, την τραυμάτισε και όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια σε τόσο σοβαρό βαθμό ώστε να μην μπορεί να γλιτώσει τη ζωή της, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει την ευθύνη –που εσείς στην πρώτη σας ερώτηση βάλατε- η αστυνομία.
κ.ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι ένοχοι αυτοί που διαδηλώνουν για να μη φτιαχτεί ένας ΧΥΤΑ και είναι αθώα η κυβέρνηση και τα αστυνομικά όργανα τα οποία ασκούν βία απροκάλυπτη πάνω στους κατοίκους της Λευκίμης;
κ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτέλους, υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Η απόφαση αυτή έπρεπε να εφαρμοστεί. Κάποιοι παρανομούντες στη διάρκεια της προσπάθειάς τους να ξεφύγουν από το μπλόκο που έβαλε η ΕΛ.ΑΣ., έφυγαν με μια μοτοσικλέτα, έπεσαν σε μια άτυχη γυναίκα που βρισκόταν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να τη σκοτώσουν.
κ.ΚΑΚΑΛΗΣ: Φταίνε αυτοί που προσπαθούν να ξεφύγουν και δεν φταίνε τα ΜΑΤ που κάνουν επίθεση.
κ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δηλαδή η ελληνική Πολιτεία προσπαθεί να τηρήσει το νόμο και φτάνουμε στο άλλο άκρο να πιστεύουμε ότι στην προσπάθειά της να τηρήσει το νόμο κάποιοι, οι οποίοι ξεφεύγουν από το νόμο και σκοτώνουν στην πορεία έναν άνθρωπο, μπορούν να αποδώσουν στην ελληνική Πολιτεία την ευθύνη, επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι ξεφεύγει από τη λογική.
κ.ΚΑΚΑΛΗΣ: Προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ΜΑΤ (δεν ακούγεται) αυτό που λέτε ξεφεύγει. Αλλά με συγχωρείτε επ’ αυτού, τότε τι λέτε για την τοπική της Νέας Δημοκρατίας ότι παραιτήθηκε;
κ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση να συζητάμε όση ώρα θέλετε, αλλά δεν θα δεχτώ να συνεχίσουμε αυτή τη διαρκή «αντιπαράθεση», ερώτηση- απάντηση, μόνο με ένα πρόσωπο. Υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοί σας εδώ, δεν σας στέρησα ποτέ το λόγο…»

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1. Έχει ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα που διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας, σχετικά με τα τραγικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στη Λευκίμμη, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας προκύπτουν συγκεκριμένες ευθύνες;
2. Εφόσον στις 3.6.2008, την ημέρα που έγιναν οι προαναφερόμενες δηλώσεις, σίγουρα δεν είχε ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, βάσει ποιών στοιχείων, σπεύσατε να πάρετε θέση για το ατύχημα που οδήγησε στο θάνατο της άτυχης γυναίκας, προσδιορίζοντας τις ευθύνες στον μοτοσικλετιστή, όπου «σκότωσε τη γυναίκα», αναφερόμενος όπως προφανώς γνωρίζετε, σε ένα δεκαεξάχρονο παιδί;
3. Σύμφωνα με τη δήλωση σας, «κάποιοι προσπάθησαν να ξεφύγουν για τους χ, ψ λόγους που γνωρίζουν οι ίδιοι (διότι προφανώς για να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από εκείνο το σημείο κάτι θα είχαν να ανησυχήσουν)», ποιοι είναι εκείνοι οι λόγοι που, προκαταβολικά της έρευνας, σας πείθουν ότι κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων, με την ρίψη καπνογόνων και χημικών, ο μόνος λόγος για τον οποίο θα προσπαθήσει κάποιος να «ξεφύγει», είναι επειδή «κάποιοι, κάτι θα είχαν να ανησυχήσουν»;
4. Επειδή, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων σας, επικαλείστε γνώση των όσων έχουν διαδραματιστεί, ποιες είναι εκείνες οι υπηρεσίες, ή φορείς οι οποίοι σαν μετέφεραν αυτές τις πληροφορίες, και για ποιο λόγο σπεύσατε να τις υιοθετήσετε, δεδομένου του γεγονότος ότι γνωρίζατε ότι βρίσκετε σε εξέλιξη σχετική έρευνα;»


Σχετικά άρθρα:
Θ. Ρουσόπουλος: «Δεν έχει ευθύνη η αστυνομία»