Πάνε να κάνουν ΧΥΤΑ πάνω σε Λίμνη!

Το ΙΓΜΕ βρίσκεται στα Μεσοράχια, χώρο κατασκευής ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, από προχθές 16 Απριλίου όπου και προχωρεί σε λεπτομερής εξέταση του υπεδάφους του ΧΥΤΑ προκειμένου να συγκεντρωθούν περεταίρω στοιχεία για τα αναβλύζοντα νερά που πλέον έχουν σχηματίσει λίμνη με το βάθος της να ξεπερνάει τα δύο μέτρα.

Πατήστε για μεγέθυνση
Ο βαρκάρης βυθίζει το κουπί για να δείξει το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο.


Πατήστε για μεγέθυνση
Πατήστε για μεγέθυνση
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα έξοδα (€3.000) για αυτήν την μελέτη μαζεύτηκαν μετά από έρανο που έκαναν κάτοικοι της Λευκίμμης. Εδώ για μια άλλη φορά η κρατική μηχανή και η πολιτεία δείχνουν την αδυναμία τους να προστατεύσουν τον πολίτη και απεναντίας, γίνονται αυτοί που ολοένα και περισσότερο καταπατούν τα δικαιώματά του.

Για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας μελέτης αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι προσπάθησαν να αποκρύψουν την αλήθεια, ο κύριος Σ. Κουρής δήλωσε τα εξής στην ανοικτή λαϊκή συγκέντρωση στις Αλυκές:

Για τα υπόγεια νερά οι τεχνικές εκθέσεις και υδρογεωλογικές μελέτες αναφέρουν το εξής: στην περιοχή υπάρχει ενιαίο αδιαπέρατο στρώμα μάργης. Η μάργη για εμάς εδώ είναι ο καγιάς. Το πάχος του οποίου για μεν τη μία μελέτη κυμαίνετε από 200 έως 300 μέτρα, για δε την άλλη μελέτη, από 0-80 εκατοστά έως 200 ή 300 μέτρα δεν θυμάμαι. Κατά συνέπεια το γήπεδο προσφέρετε διότι αυτό το γεωλογικό υπόστρωμα αποτελεί την κύρια εγγύηση ότι δεν θα μολυνθούν τα υπόγεια νερά.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εξής: αυτό το περίφημο αδιαπέρατο στρώμα μάργης καταρχήν δεν είναι ενιαίο. Από περιοχή σε περιοχή αλλάζει. Αλλού δεν υπάρχει, αλλού υπάρχει και αυτό το λένε οι γεωλογικοί χάρτες του ΥΓΜΕ τους οποίους τους εγνώριζαν. Όπου υπάρχει το στρώμα της μάργης δεν είναι αδιαπέρατο, δεν είναι συμπαγές. Στο συγκεκριμένο γήπεδο υπάρχουν 3 βασικά ρήγματα τα οποία διασταυρώνονται στο μισό τμήμα του γηπέδου, το ανατολικό. Αλλά και όλη η υπόλοιπη μάργα είναι κατακερματισμένη με μικρορωγμές οι οποίες εναρμονίζονται προς τα βασικά ρήγματα. Τα ρήγματα αυτά έχουν πληρωθεί με φερτά υλικά και είναι διαπερατά με άλλα λόγια αντί για ένα αδιαπέρατο στρώμα μιλάμε για ένα μπακλαβά όπου τα υπόγεια νερά αλλά και τα νερά τα βρόχινα, ο λεγόμενος ο φρεάτιος ορίζον, επικοινωνούν όλα μεταξύ τους.

Η μελέτη που εκπονήσαμε, αναγνωριστική υδρογεωλογική μελέτη, με μελετητή τον κ. Μηλίγκο, αναφέρει ότι τα νερά στο γήπεδο έχουνε κατιούσα πορεία στο μισό πρώτο μέρος, όπου υπάρχει η διασταύρωση των τριών βασικών ρηγμάτων, και ανοδική ανιούσα πορεία στο δεύτερο μισό - εκεί που γίνεται το κύτταρο του ΧΥΤΑ.

Αυτά τα πράγματα συνάδουν με τα δεδομένα. Όλοι ξέρουμε το μεγάλο πηγάδι Τσαραντόνιου, τουλάχιστον όσοι βρίσκονται εκεί στην περιοχή, το οποίον και κατεστράφη. Όλοι ξέρουμε τα πάρα πολλά πηγάδια που υπάρχουν γύρο από το γήπεδο.
Αν κανείς επισκεφτεί την περιοχή θα δει ότι στο δεύτερο μισό και πέραν αυτού, στην όμορη περιοχή, η γη ξεζουμάει, όπως πολύ απλά λέμε εδώ, γι αυτό έχει και υδρόφιλη βλάστηση. Επίσης υπάρχει μια μικρή λίμνη στα 50-100 μέτρα από το γήπεδο ετήσιας διάρκειας.

Αυτά όλα για τις μελέτες ήταν ανύπαρκτα. Με μία μονοκονδυλιά διαγράψανε τα πηγάδια της Λευκίμμης από τα οποία επί γενεές και αιώνες η Λευκίμμη υδροδοτείτο και αρδεύονταν τα κτήματα. Όμως ακριβώς αυτό δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί.

Όταν το μηχάνημα έκανε έναρξη εκσκαφής για το κύτταρο, για να το κάνει μία βαθιά λεκάνη, στη αρχή της εκσκαφής το νερό ξεπήδηξε και τους σταμάτησε. Φέρανε φερτή λύσβα να το καλύψουνε, δεν μπορούσε γιατί το νερό αναβλύζει. Τα νερά στο μάτι του ΧΥΤΑ είναι πια πηγαία, αναβλύζουν εις το ύψωμα γιατί ο ΧΥΤΑ γίνεται σε υψόμετρο 20 μέτρων, η ραχούλα ανάμεσα στα δυο ποτάμια. Αυτή η ράχη εκεί πάνω, εκεί γίνεται. Εκεί λοιπόν τα νερά αναβλύζουν, άρα μιλάμε για πηγαία νερά τα οποία μία δεύτερη μελέτη πιο εμπεριστατωμένη θα αποδείξει αν είναι νερά τα οποία προέρχονται από υπόγεια νερά, από υπόγειους ταμιευτήρες, οι οποίοι η από σχετική πίεση βρήκανε διέξοδο και αναβλύζουν ή είναι αρτεσιανά δηλ. προέρχονται υπό τη μορφή συγκοινωνούντων δοχείων. Όπως και να χει το θέμα υπάρχουν νερά και μέσα στα νερά, πάνω στην πηγή δεν γίνεται κύτταρο. Γι αυτό και οι εργασίες σταμάτησαν.


Σχετικά άρθρα:
Έκθεση του ΙΓΜΕ – Είναι πιθανόν να επιβαρυνθεί και η ανθρώπινη τροφική αλυσίδα