Πόσιμο νερό αποκάλυψε η χημική ανάλυση του νερού στο χώρο του ΧΥΤΑ

Νερό 31 βαθμών σκληρότητας, μη θαλασσινό και κατάλληλο για χρήση έδειξαν τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης.

Παραθέτουμε σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Καθημερινή Ενημέρωση:

Πατήστε για μεγέθυνσηΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΝΟΤΟΥ
Πόσιμο νερό χτύπησε η σκαπάνη
Δεν είναι αξιόλογο αναφέρει το 2005 η υδρογεωλογική

ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

ΛΕΥΚΙΜΜΗ - Νερό σε βάθος μόλις δύο μέτρων έφερε στην επιφάνεια η εκσκαφή στο χώρο Μισοράχια που θα δημιουργηθεί ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Η δε χημική ανάλυση του νερού αποκάλυψε ότι πρόκειται για "μη θαλασσινό, δηλαδή κατάλληλο για χρήση".

Την ίδια ώρα η υδρογεωλογική μελέτη του 2005 αναφέρει ότι "στην περιοχή δεν σχηματίζεται υδροφόρος ορίζοντας αξιόλογου δυναμικού", ενώ αντίθετη είναι η θέση των κατοίκων που επιμένουν μάλιστα ότι "στις σχετικές μελέτες έχουν αποκρυφτεί τα ποτάμια της περιοχής".

Κι ενώ το ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό, τουλάχιστον όσον αφορά την επιτόπια έρευνα και την περαιτέρω διαδικασία, οι γνωμοδοτήσεις ειδικών επιστημόνων για το δίκαιο ή μη των κατοίκων έρχονται σε ευθεία σύγκρουση, αναλόγως βεβαίως του ποιος είναι ο εντολέας τους.



Πατήστε για μεγέθυνσηΕιλημμένη απόφαση η κατασκευή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης λέει το ΥπΕΣ
Νερό αποκάλυψε η εκσκαφή στη Λευκίμμη
Δεν είναι αξιόλογη η ποσότητα «έλεγε» η σχετική μελέτη του 2005!

Νερό 31 βαθμών σκληρότητας (δηλ. όχι θάλασσα) βρέθηκε κατά την εκσκαφή στο χώρο του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Στον αντίποδα η υδρογεωτεχνική μελέτη πού εκπονήθηκε το 2005 καθησυχάζει ότι "στην περιοχή δεν σχηματίζεται υδροφόρος ορίζοντας αξιόλογου δυναμικού".

ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ - Η κατάληψη των κατοίκων στον χώρο όπου και προορίζεται για ΧΥΤΑ Λευκίμμης έχει σταματήσει επί του παρόντος τις όποιες εργασίες. Η εικόνα που παρουσιάστηκε προκάλεσε σωρεία καταγγελιών ότι "στη λεκάνη εκσκαφής τον ΧΥΤΑ βρέθηκε πολύ νερό".

Χτύπησαν φλέβα νερού
Μοιραίως ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη προκειμένου να διερευνηθεί η αλήθεια των καταγγελιών. Όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ το νερό που βρίσκεται στο χώρο που έχει ήδη σκαφτεί (βάθους περίπου 2 μέτρων) είναι πολύ, με βάθος 20 - 30 cm. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν σημειώθηκαν βροχοπτώσεις στην Κέρκυρα συνεπώς επρόκειτο για φλέβα νερού. Καθώς κοντά στην περιοχή βρίσκεται η θάλασσα, η χημική ανάλυση τον ύδατος ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει συνολική εικόνα της κατάστασης.

Αποκαλυπτική η χημική ανάλυση ύδατος
Η "κ.Ε." απευθύνθηκε σε πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο και τα αποτελέσματα της ανάλυσης του ύδατος έδειξαν ότι πρόκειται για "νερό με αγωγιμότητα 1,97 και 31 βαθμών σκληρότητας" δηλ. το νερό δεν είναι θαλασσινό και είναι σαφώς κατάλληλο για χρήση. Σημειωτέον ότι το νερό στην πόλη της Κέρκυρας είναι 70 βαθμών σκληρότητας.
Οι δε μικροβιολογικές παράμετροι απέδειξαν ότι "ο αριθμός κολοβακτηριδίων ανά 100 ml ύδατος = 1 και ο αριθμός κολοβακτηριοειδών ανά 100 ml = 6".

Πολύ ψηλά βρέθηκε ο υδροφόρος ορίζοντας
Η υδρογεωλογική μελέτη έχει σκοπό την εξακρίβωση του τυχόν επηρεασμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής από επιφανειακά και υπόγεια νερά. Καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας αποκαλύφθηκε σε πολύ μικρό βάθος (σύνηθες είναι πάνω από 4-5 μέτρα), η περιοχή, σύμφωνα με τα κριτήρια των υδρογεωλογικών μελετών, θεωρείται "ευαίσθητη" για τέτοιου είδους έργα.

Καθησυχαστική η υδρογεωλογική μελέτη
Η υδρογεωλογική μελέτη που εκπονήθηκε το 2005 αναφέρει εν κατακλείδι ότι "στην περιοχή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή δεν σχηματίζεται υδροφόρος ορίζοντας αξιόλογου δυναμικού" ενώ καθησυχαστικά είναι τα συμπεράσματα όσον αφορά και στην ενδεχόμενη μόλυνση των υδάτων "καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης επιμέρους οριζόντων μικρής δυνατότητας στην περιοχή".
Αντίθετη πάντως ήταν ή άποψη του καθηγητή του ΤΕΙ Πάτρας Κων/νου Κάντα, ο οποίος προ μηνός είχε υποστηρίξει ότι "υπάρχει κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής καθώς τα συστατικά του εδάφους, χώμα και άμμος, είναι διαπερατά".

Οι καταγγελίες των κατοίκων
Οι κάτοικοι της περιοχής από την αρχή υποστήριζαν ότι "στις μελέτες για την περιοχή έχουν αποκρυφτεί τα ποτάμια της περιοχής" καθώς επίσης και ότι "ο ΧΥΤΑ δημοπρατήθηκε χωρίς χωροθέτηση". Επιπροσθέτως καταγγέλλουν "μη τήρηση των ορίων απόστασης των οικισμών από το ΧΥΤΑ, αποσιώπηση της τουριστικής ζώνης του Κάβου, αγνόησης της προϋφιστάμενης δόμησης και των ήδη υπαρχουσών οχλουσών χρήσεων και καταστρατήγηση της δασικής νομοθεσίας".

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις Γατσούλη
Οι κάτοικοι επίσης υπενθυμίζουν ότι "προεκλογικά ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων Σπύρος Γατσούλης στα φυλλάδιά του ανέφερε ότι ο ΧΥΤΑ της Νότιας Κέρκυρας άστοχα χωροθετήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή και ότι επιβάλλεται άμεσα να υπάρξει νέος σχεδιασμός με σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας απορριμμάτων με διαλογή, επεξεργασία και βιολόγηση (ΧΥΤΥ)".

Προχωρά το έργο λέει το ΥπΕΣ
Για το θέμα της κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μπάμπης Χαραλάμπους.
Στην απάντηση του ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Νάκος ανέφερε ότι "για το έργο του ΧΥΤΑ Λευκίμμης έχει εκδοθεί Μελέτη Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που περιλαμβάνει τους όρους που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Η ΠΙΝ τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου όσο και κατά τη λειτουργία του, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια με ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών της, ώστε να διασφαλίσει την άρτια ολοκλήρωση και λειτουργία του ΧΥΤΑ".

Παρέμβαση Πελάη για τους ΧΥΤΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ - Παρέμβαση στο θέμα έκανε με χθεσινές τον δηλώσεις και ο νομαρχιακός σύμβουλος Σταμάτης Πελάης υπενθυμίζοντας αρχικά ότι "σε ένα μήνα λήγει η προσωρινή άδεια λειτουργίας που εξέδωσε ο Νομάρχης για, το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου με πρόσχημα τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία" και υποστηρίζοντας ότι "η μόνη ορθή ενέργεια για την προστασία του περιβάλλοντος είναι το κλείσιμο της χωματερής Τεμπλονίου και η αποκατάσταση του χώρου".
Χαρακτηρίζοντας την λειτουργία του ΧΥΤΑ "εγκληματική για το περιβάλλον" βάλλει κατά των τοπικών αρχών για "προκλητική επιμονή στον αποτυχημένο περιφερειακό σχεδιασμό και σε παρωχημένες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων". Αναφορικά δε με τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης ο κ. Πελάης υποστηρίζει ότι "ο λόγος που σταμάτησαν οι εργασίες είναι ότι αδυνατούν να συνεχίσουν την εκσκαφή της κύριας λεκάνης του ΧΥΤΑ γιατί βρήκαν τον υδροφόρο ορίζοντα. Έπεσαν πάνω σε πολλά και καλά νερά και το έργο πρέπει να σταματήσει οριστικά". Ζητά να γίνει νέα υδρογεωλογική μελέτη και "εφαρμογή άμεσα σύγχρονης μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων με πρόγραμμα ανακύκλωσης εργοστάσιο και ΧΥΤΑ".



Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Αρ. Φύλλου 2140)
Σάββατο 8 Μαρτίου 2008


Σχετικά άρθρα:
Έκθεση του ΙΓΜΕ – Είναι πιθανόν να επιβαρυνθεί και η ανθρώπινη τροφική αλυσίδα
Νερό αναβλύζει στη θέση που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ