Ανοιχτή επιστολή προς Κα Μπιρμπίλη.

Προς την Κυρία Τίνα Μπιρμπίλη
Υπουργός Περιβάλλοντος


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Ασφαλώς δεν γνωριζόμαστε, αλλά επιλέξατε να εξυπηρετήσετε το δημόσιο συμφέρον και είναι καθήκον μας ως πολίτες να σας υπενθυμίσουμε το δικό σας καθήκον.

Δεδομένου ότι η ελληνική φύση είναι πραγματικός θησαυρός, είστε επικεφαλής του πλουσιότερου υπουργείου της Ελλάδας, και είναι καθήκον σας να προστατεύετε και να αξιοποιείτε αυτόν τον μόνο πραγματικό πλούτο.

Η διαφωνία μας αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα και, ειδικότερα, σε ορισμένες τοποθεσίες όπως το Καρβουνάρι, η Λευκίμμη και το Ελληνικό Ιωαννίνων.

Κατά τη δημόσια παρέμβασή σας, στις 16 Μαρτίου 2010, κάνατε χρήση (ή και κατάχρηση) της εξουσίας σας για να υπερασπιστείτε τη θέση σας χωρίς εμείς να μπορούμε να υποστηρίξουμε τη δική μας.

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε απλώς να σας ζητήσουμε να υπερασπιστούμε την άποψή μας.

Ισχυρίζεστε ότι η αντίδρασή μας βασίζεται στο σύνδρομο NIMBY («όχι στην αυλή μου») και όχι σε επιστημονικά δεδομένα, ούτε καν στις πραγματικές ανάγκες των περιοχών μας.

Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι το περιβάλλον δεν έχει σύνορα και ότι κάθε όχληση «στην αυλή μου» ή στην «αυλή του γείτονά μου» είναι εξίσου επικίνδυνη και για τις δύο οικογένειές μας.

Κυρία Υπουργέ, είστε διατεθειμένη να συζητήσετε δημόσια με μια ομάδα απλών πολιτών, όπως συζητάτε με τους επιχειρηματίες, με μοναδική επιχειρηματολογία τα επιστημονικά δεδομένα και τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών μας;

Κυρία Υπουργέ, πώς μπορείτε να ισχυριστείτε ότι προστατεύετε το περιβάλλον ενώ ένας από τους τεχνικούς συμβούλους σας δεν είναι άλλος από τον κ. Ιωάννη Φραντζή, διευθυντή ιδιωτικής εταιρείας η οποία πραγματοποίησε σειρά μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για πολυάριθμους ΧΥΤΑ, μελέτες οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ και βρίθουν παραλείψεων ή ψευδών δεδομένων;

Νιώθετε άνετα να συζητήσετε το ζήτημα;

Μήπως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και διαπλοκή;

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι στην αρένα της εξουσίας ξεχάσατε κι εσείς ότι εμείς αποτελούμε το υπουργείο σας.

Με εκτίμηση,

Δρ Ιωάννης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Διευθυντής ΜΕΘ Παιδιατρικής
ΒΕΛΓΙΟ

Σχετικά άρθρα:
Εντός του 2010 η επικαιροποίηση εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων