Εντός του 2010 η επικαιροποίηση εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 15:49

Τη βούλησή της να συγκρουστεί, όπου χρειάζεται, με επιμέρους συμφέροντα τα οποία αντιδρούν στον σχεδιασμό δραστηριότητας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε, σήμερα, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, με στόχο "η χώρα μας να πάψει να είναι η χώρα της καταδίκης από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και των προστίμων".

Οι δηλώσεις της υπουργού έγιναν κατά την εναρκτήρια ομιλία στην ημερίδα "Ανακύκλωση και Ενεργειακή Αξιοποίηση: βιώσιμες προοπτικές για την ανάπτυξη", που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ενεργειακών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) και το FORUM "ΑγοραΙδεών".

Η υπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι μέχρι τα τέλη του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων, τονίζοντας ότι "η προώθηση των έργων που έχουν σχεδιαστεί και προετοιμαστεί τεχνικά και περιβαλλοντικά δεν θα ανασταλεί".

Το υπουργείο επιθυμεί τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης αποβλήτων, με σεβασμό στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και συνεκτιμώντας τα οικονομικά δεδομένα ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις και στρεβλώσεις στο κόστος διαχείρισης των αποβλήτων από περιοχή σε περιοχή, είπε η κ. Μπιρμπίλη.

"Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η διαχείριση των βιομηχανικών - και ιδιαίτερα των επικίνδυνων - αποβλήτων. Η χρόνια απραξία οδήγησε τη χώρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και η προσπάθεια για να αποφύγουμε το πρόστιμο από την ήδη καταδίκη θα είναι πολύ δύσκολη", επεσήμανε η υπουργός ΠΕΚΑ.

Προέβη, επίσης στην εκτίμηση ότι η αντίδραση των κατοίκων μιας περιοχής στην οποία σχεδιάζεται δραστηριότητα διαχείρισης των απορριμμάτων πολλές φορές δεν σχετίζεται με τα επιστημονικά δεδομένα ούτε με τις ευρύτερες κοινωνικές ή περιβαλλοντικές ανάγκες της περιοχής, αλλά είναι απλά συνέπεια του συνδρόμου "μακριά από την αυλή μου" και δήλωσε ότι "η τριτοκοσμική εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων θα αλλάξει. Θα βαδίσουμε σε μια κοινωνία ανακύκλωσης και αξιοποίησης τους".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε αφενός την εκκρεμότητα των βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων και αφετέρου την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού το οποίο εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση καθυστέρησης στην Αττική, η Αθήνα διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο να πνιγεί σε δύο χρόνια στα σκουπίδια. "Στη λογική του 'μακριά από την αυλή μου' πρέπει να απαντήσουμε με υπερκομματική πολιτική βούληση. Πιστεύω ότι ο χώρος του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης για τέτοιου είδους συναινέσεις", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΕΜΕΑ

Σχετικά άρθρα:
Ανοιχτή επιστολή προς Κα Μπιρμπίλη.