Επειδή μερικοί τρίβουν τα χέρια τους εν όψει εκλογών…

…είναι καλό να θυμίσουμε μερικά από τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν και τώρα τα έχουν ξεχάσει.

ΝΔ - 16 Νοεμβρίου 1980

Τον Νοέμβριο του 1980 δολοφονούνται από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου η νεαρή εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Ιάκωβος Κουμής. Απομονώνουν την πρώτη στη βιτρίνα, στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, και την χτυπούν με κλομπ αλύπητα - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Με κλομπ συνέτριψαν το κρανίο του Κουμή. Δείτε το σχετικό άρθρο για την υπόθεση εδώ

Στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει: «Μικρές ομάδες ανευθύνων στοιχείων και προβοκατόρων άγνωστης και ύποπτης προέλευσης δημιούργησαν θλιβερά έκτροπα με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν και να δυσφημήσουν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο του Πολυτεχνείου»

Για τους θανάτους διατάχτηκε ΕΔΕ, η οποία φυσικά δεν κατέληξε πουθενά, ως είθισται Οι δράστες των δύο θανάτων έμειναν ατιμώρητοι καθώς όσοι από τους αστυνομικούς κατηγορήθηκαν για τα επεισόδια της 16ης Νοέμβρη του 1980, αθωώθηκαν 7 χρόνια αργότερα.

ΠΑΣΟΚ - 17 Νοεμβρίου 1985



Ο Μιχάλης Καλτεζάς ήταν μαθητής που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1985. Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβόλησε τον Μιχάλη Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση είκοσι μέτρων καθώς ο νεαρός έτρεχε μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων. Αμέσως μετά το θάνατο του Καλτεζά καταλήφθηκε το παλιό Χημείο στη Σόλωνος και το Πολυτεχνείο. Το πρωί της 18ης δόθηκε η άδεια από την Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου, με πρόεδρο τον πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλο, να μπει η αστυνομία στο Χημείο. Η εισβολή έγινε με χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά μετά το 1976, και οι αστυνομικοί συνέλαβαν 37 άτομα τα οποία ξυλοκόπησαν, ενώ λίγοι κατάφεραν να φτάσουν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους υπονόμους. Αυτή ήταν και η πρώτη άρση ασύλου από την επίσημη θεσμοποίησή του το 1982. Τα επεισόδια στην Αθήνα συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες.

Ύστερα από τα γεγονότα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μένιος Κουτσόγιωργας υπέβαλλε την παραίτησή του, την οποία ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε δεκτή.

O Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 25/1/1990 από το Εφετείο, με δικηγόρο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο καθώς του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό το ότι ήταν "εν βρασμώ ψυχής". Η αθώωσή του προκάλεσε νέα σοβαρά επεισόδια με κατάληψη του Πολυτεχνείου από δυνάμεις της αριστεράς και αναρχικούς.

ΠΑΣΟΚ - 19 Νοεμβρίου 1995




Δύο ημέρες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 1995, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις νεαρών και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα ένα 13χρονο αγόρι από άνδρες των ΜΑΤ. Ο τότε υπουργός παιδείας κ. Γεώργιος Παπανδρέου έγινε άφαντος για δύο 24ωρα. Δείτε απόσπασμα της εκπομπής που έκανε ο Κιτρινος Τύπος τότε εδώ.

Ο κ. Ιωάννης Σκόπας είναι σήμερα διοικητής του τμήματος Πατησίων. Το 1995 είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα για τον άγριο ξυλοδαρμό ενός 13χρονου διαδηλωτή στο Πολυτεχνείο. Παρά ταύτα εξελίχθη, προήχθη και σήμερα είναι διευθυντής ασφαλείας στο εν λόγω τμήμα. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα πρωταγωνίστησε εκ νέου ρίχνοντας πέτρες εναντίον μαθητών. Μία μαθήτρια αντί απαντήσεως του πρόσφερε ένα λουλούδι. Δείτε το σχετικό άρθρο για την υπόθεση εδώ.

ΝΔ + ΠΑΣΟΚ 29 Μαΐου 2008



Σε διαμαρτυρία που έκαναν κάτοικοι της Λευκίμμης και έπειτα από συγκρούσεις με τα ΜΑΤ τα οποία τα ζήτησε από την κυβέρνηση (ΝΔ) η τοπική αυτοδιοίκηση (ΠΑΣΟΚ) κατόπιν συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Καθαριότητας του οποίου ο πρόεδρος είναι ΠΑΣΟΚ αλλά και δήμαρχος Κερκυραίων (ΠΑΣΟΚ), έχασε την ζωή της η Μαρία Κουλούρη. Δείτε το σχετικό άρθρο για την υπόθεση εδώ

Αναμένετε η απόφαση του δικαστηρίου.

ΝΔ 6 Δεκεμβρίου 2008



Ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται εν ψυχρό από τον ειδικό φρουρό ο οποίος όχι μόνο συγγνώμη δεν ζητά αλλά συνεχίζει να «πυροβολεί» το θύμα του με τις συνεχείς δηλώσεις αλλά και την στάση του προσπαθώντας να παρουσιάσει τον μικρό Αλέξη σαν επικίνδυνο ταραχοποιό.

Αναμένετε η απόφαση του δικαστηρίου.


Βέβαια υπάρχουν και άλλα παρόμοια περιστατικά όπως αυτό της ξακουστής ζαρντινιέρας για την οποία πρόσφατα, το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τις ποινές φυλάκισης για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση αστυνομικούς από 15 έως 39 μήνες. Δείτε το σχετικό άρθρο για την υπόθεση εδώ

Η λίστα είναι μεγάλη και θα συνεχίζει να μεγαλώνει από ότι φαίνεται…

Τι σας θυμίζουν όλα αυτά; Μήπως το έργο το έχετε ξαναδεί;

Η ιστορία καθώς βλέπετε επαναλαμβάνετε…