Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για λύματα και στερεά απόβλητα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Οι ελληνικές χωματερές επανέρχονται στο κοινοτικό προσκήνιο, με την απειλή μάλιστα για επιβολή τσουχτερού προστίμου από την πλευρά των Βρυξελλών, όπως με την υπόθεση Κουρουπητού... Πρόκειται για δύο υποθέσεις στις οποίες η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τη μόλυνση που προκαλούν τα λύματα και τα στερεά απόβλητα.


Στη μία υπόθεση η Επιτροπή κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας διότι δεν δημιούργησε την απαιτούμενη υποδομή για τη συλλογή και επεξεργασία λυμάτων σε 12 κωμοπόλεις και πόλεις, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γι' αυτή την παράλειψη. Εάν η κυβέρνηση δεν επανορθώσει την κατάσταση γρήγορα, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η επιβολή σε αυτήν χρηματικής ποινής.

Βάσει της κοινοτικής οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, οι οικισμοί (οι κωμοπόλεις και οι πόλεις) άνω των 15.000 κατοίκων υποχρεούνται να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης για τη συλλογή των λυμάτων τους και για τη δευτεροβάθμια (δηλαδή βιολογική) επεξεργασία αυτών με σκοπό την απομάκρυνση των ρύπων πριν από την απόρριψή τους στη θάλασσα ή σε γλυκά νερά. Η προθεσμία για τη θέση σε λειτουργία της υποδομής αυτής έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2000.

Στην προσφυγή που άσκησε η Επιτροπή, το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε τον Οκτώβριο του 2007 την Ελλάδα διότι 23 οικισμοί σε ολόκληρη τη χώρα δεν διέθεταν τα αναγκαία δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, 11 από τους εν λόγω οικισμούς συμμορφώθηκαν, αλλά 12 εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται με τους κανόνες. Σε πέντε οικισμούς της Ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Κορωπί και Νέα Μάκρη) τα έργα κατασκευής, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το 2013. Η Επιτροπή θεωρεί το χρονικό αυτό διάστημα υπερβολικό. Σε άλλους έξι οικισμούς -Μάλια, Λιτόχωρο, Εδεσσα, Χρυσούπολη, Λευκίμμη και Μέγαρα- τα έργα κατασκευής «βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη». Στην Τρίπολη η υποδομή ολοκληρώθηκε, αλλά προς το παρόν «δεν διατίθενται αποτελέσματα δειγματοληψίας που να καταδεικνύουν ότι λειτουργεί σωστά».

Κίνδυνος για την υγεία

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι «η απουσία επεξεργασίας στους εν λόγω οικισμούς σημαίνει ότι η υγεία των κατοίκων τίθεται σε κίνδυνο διότι ανεπεξέργαστα λύματα μπορούν να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια και ιούς». Και προσθέτει: «Τα ανεπεξέργαστα λύματα περιέχουν επίσης συστατικά, όπως το άζωτο και ο φωσφόρος, τα οποία μπορούν να βλάψουν το θαλάσσιο περιβάλλον ευνοώντας την υπέρμετρη ανάπτυξη φυκιών, τα οποία καταπνίγουν τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Η κατάλληλη επεξεργασία των λυμάτων αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας διασφάλισης της ευημερίας της τουριστικής βιομηχανίας, ενός καίριου τομέα για την ελληνική οικονομία».

Εν όψει, λοιπόν, της συνεχιζόμενης παράβασης, η Επιτροπή κίνησε νέα προδικαστική διαδικασία και λόγω της μη συμμόρφωσης με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου απειλεί με επιβολή προστίμου.

Επίσης, η Επιτροπή έστειλε στην κυβέρνηση αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερο και τελευταίο προδικαστικό στάδιο) για ακατάλληλη λειτουργία του νέου χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων στη Φυλή της Δυτικής Αττικής, ο οποίος «αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Σχετικά άρθρα:
Διαδικασίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου