Απάντηση Στ. Κυριάκη σε επιστολή του πρώην δημάρχου Λευκιμμαίων Ν. Κουλούρη για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ

Κ. Γιώργο Δελαστίκ
Διευθυντή εφημερίδας ΠΡΙΝ

Κύριε διευθυντή,

στο 882 φύλλο της εφημερίδας σας ΠΡΙΝ την Κυριακή 8 Ιουνίου 2008 και συγκεκριμένα στο σαλόνι της (σελ. 12 και 13) διάβασα με προσοχή το άρθρο του κ. Σταμάτη Κυριάκη με τίτλο «Στα μαύρα η Λευκίμμη, η εξέγερση συνεχίζεται».

Απογοητεύτηκα πολύ γιατί η εφημερίδα σας την οποία μαζί με άλλες, διαβάζω στα πλαίσια της ανάγκης μου για πολυφωνική ενημέρωση από τον τύπο, δημοσιεύει άρθρο σαν αυτό που ανάμεσα στα άλλα περιέχει σκόπιμο ψέμα και χυδαίο υπονοούμενο.

Από σεβασμό στη μνήμη της δικής μας αδικοχαμένης συναγωνίστριας Μαρίας δεν θα σχολιάσω καθόλου τον τρόπο με τον οποίο περιγράφονται στο άρθρο τα γεγονότα που συνέβηκαν στον τόπο μου, κατά τη διάρκεια της βίαιης και ωμής επέμβασης των ΜΑΤ.
Είμαι όμως υποχρεωμένος να απαντήσω σε δύο σημεία του άρθρου που με απαράδεκτο και ύποπτο τρόπο παραποιούν την αλήθεια και την ιστορία.

«το δάσος δίπλα στη Λευκίμμη που προορίζεται για χωματερή, αγοράστηκε επί δημαρχίας του «κόκκινου δημάρχου» από μια οικογένεια μελών του ΚΚΕ», αναφέρει ο αρθρογράφος σας.

Μέσα σε δυο γραμμές καταγράφει σειρά από ψέματα και παραπληροφορεί τους αναγνώστες σας. Γιατί:

• ο χώρος δεν προορίζεται για χωματερή αλλά για χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).
• ο χώρος πουλήθηκε όχι από μία αλλά από δεκαπέντε οικογένειες ανάμεσα στις οποίες και μία οικογένεια που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αλλά δεν είναι μέλη του.
• ο «κόκκινος δήμαρχος» που αναφέρει, εν προκειμένω εγώ, ήταν δήμαρχος μέχρι το 1994.
• η προέγκριση χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης όμως έγινε το 1997, όταν δήμαρχος στο δήμο Λευκιμμαίων ήταν αυτός που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ. Τότε η παράταξη του «κόκκινου δημάρχου», από τη θέση της μειοψηφίας, ζήτησε από το Σύνδεσμο Καθαριότητας Κέρκυρας να παγώσει τη διαδικασία επιλογής της τοποθεσίας Μεσοράχια του δήμου Λευκιμμαίων, ως υποψηφίου ΧΥΤΑ, και να προχωρήσει σε νέα διαδικασία χωροθέτησης σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Αυτό το αίτημα ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό μας συμβούλιο. Μόνο που στη συνέχεια αυτή την ομόφωνη απόφαση οι Γραμματείς της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών, οι Νομάρχες Κέρκυρας, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Καθαριότητας Κέρκυρας και οι δήμαρχοι του δήμου μας «γαλάζιοι και πράσινοι» την έγραψαν στα παλαιά τους υποδήματα.
• η αγορά του χώρου για τη δημιουργία ΧΥΤΑ έγινε τελικά τον Ιούνιο του 2004 με Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας Κέρκυρας «γαλάζιο» και δήμαρχο στο δήμο Λευκιμμαίων επίσης «γαλάζιο».
• η παράταξη του «κόκκινου δημάρχου» εξακολουθούσε και τότε να είναι αντίθετη με την επιλογή του χώρου Μεσοράχια για τη δημιουργία ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας με το σκεπτικό που είχε διατυπώσει ήδη από το 1997.

Για όλα όσα αναφέρω αντιλαμβάνεστε ότι διαθέτω έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό λοιπόν είναι το σκόπιμο ψέμα του αρθρογράφου σας.

«το δάσος όμως έχει και άλλη μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Εκεί είχε κρυφτεί κυνηγημένος μετά τον εμφύλιο πόλεμο ένας πρόγονος της εν λόγω οικογένειας αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού. Η ιστορία λέει ότι ο αντάρτης συνελήφθη και οδηγήθηκε στα Γιάννενα όπου και εκτελέστηκε… ρώτησα μία γερόντισσα αν είναι αλήθεια ότι εκεί κρυβόταν ο αντάρτης που εκτελέσανε στα Γιάννενα… και μου απάντησε «αυτόν δεν τονε πιάκανε ποτές, εχάθηκε τσου λόγγους και τα βράδυα τριγυρνάει σαν το αερικό». Όπως καταλαβαίνετε, ο θρύλος έχει άλλη άποψη. Και όπως φαίνεται, έχουν και οι συγγενείς άλλη άποψη».
Έτσι συνεχίζει στο ίδιο άρθρο ο κ. Κυριάκης.

Έχω λοιπόν κάθε δικαίωμα να χαρακτηρίζω αυτή την παράγραφο, χυδαίο υπονοούμενο του αρθρογράφου σας, γιατί η ιστορία έχει αληθινά καταγραφεί και έχει ως εξής:

Ο άνθρωπος στον οποίο αναφέρεται, ο Θανάσης Βλάσσης, δεν υπήρξε ποτέ αντάρτης αλλά καθοδηγητής του ΚΚΕ σε κείνα τα δύσκολα χρόνια. Τον συνέλαβαν μαζί με άλλους και τους καταδίκασαν σε θάνατο στο έκτακτο στρατοδικείο στα Γιάννενα. Ο Θανάσης Βλάσσης μαζί με το σύντροφο και συγχωριανό του Θρασύβουλο Βλάσση εκτελέστηκαν το 1949 στην τοποθεσία Αβγό έξω από τα Γιάννενα όπου και βρίσκονται σε ομαδικό τάφο που δεν αποκαλύφτηκε μέχρι σήμερα. Και οι δύο εκτελέστηκαν γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση και να αποκηρύξουν την κομμουνιστική ιδεολογία τους.

Αυτή την ιστορική αλήθεια όφειλε και είμαι σίγουρος ότι τη γνωρίζει ο αρθρογράφος σας. Γιατί η ιστορία γράφτηκε με αίμα και όχι με «αερικά».

Λυπούμε που με τέτοια δημοσιεύματα πλήττεται η αξιοπιστία της εφημερίδας σας και σας παρακαλώ για τη δημοσίευση αυτής της επιστολής.

Νίκος Κουλούρης
πρώην δήμαρχος Λευκιμμαίων.
11.6.08

Πατήστε για μεγέθυνσηΠατήστε για μεγέθυνση

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ Νίκο

Είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω στην επιστολή που έστειλες στην εφημερίδα μας σημείο προς σημείο.

Καταρχήν ο Σύνδεσμος καθαριότητας Νομού Κέρκυρας ζήτησε να του υποδειχθεί χώρος προς αγορά προκειμένου να φτιαχτεί ο ΧΥΤΑ και αυτό έγινε επί Δημαρχίας σου.

Η τελική πράξη της μεταβίβασης και η χωροθέτηση προφανώς και έγινε πολύ αργότερα αλλά αυτό δε συνιστά κανενός είδους «σκόπιμο ψέμα» .

Ο χώρος προορίζεται μεν για ΧΥΤΑ αλλά γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι εν τέλει εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτη χωματερή με τα γνωστά αποτελέσματα . Αυτό έγινε στο Τεμπλόνι και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων σε όλη την Ελλάδα. Ας αφήσουμε το ότι σε δύο χρόνια και οι ΧΥΤΑ θα είναι παράνομοι.

Ο χώρος , αγαπητέ Νίκο , πουλήθηκε πράγματι από 15 οικογένειες αλλά το 90% της έκτασης άνηκε σε μία . Που βρίσκεται λοιπόν το «σκόπιμο ψέμα»?

Αυτό που αναφέρω δε εμπεριέχει βέβαια κάποιο «χυδαίο υπονοούμενο» ωστόσο η γυναίκα του Καίσαρος δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

Το γεγονός ότι η ΔΑΚ ως μειοψηφία αντέδρασε αργότερα δεν την απαλλάσσει από την ευθύνη και δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει τις διαμάχες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σας..

Το ζήτημα, όμως της στάσης του κάθε κόμματος απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι κυρίως πολιτικό. Το ΚΚΕ ακολούθησε τόσα χρόνια την πολιτική της τίμιας και αριστερής διαχείρισης προς όφελος του λαού. Τα αποτελέσματα τα έχουμε δει σε όλη την Ελλάδα .

Αντίθετα, η άποψη της ενεργής αμφισβήτησης του αστικού αυτού θεσμού στην πράξη , η καθιέρωση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας και η φορολόγηση του κεφαλαίου χαρακτηριζόταν νομικά ανέφικτες και τελικά αριστερίστικες.

Ωστόσο η εποχή που το ΚΚΕ θεωρούσε την Τ.Α σαν ένα προνομιακό χώρο άσκησης μιας αριστερής φιλολαϊκής πολιτικής έχει περάσει.

Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εντελώς νέο τοπίο . Αυτό που θα βρίσκεται σε σύγκρουση ολοένα και πιο έντονα θα είναι ο Δήμος manager άμεσα συνδεδεμένος με το Κεφάλαιο, το κράτος και την Ε.Ε και οι εξεγερμένες κοινότητες.

Τα επαναστατημένα «πνεύματα» και τα «αερικά» είναι ακόμα ανάμεσα μας.

Με συγχωρείς αλλά δεν μπορώ να το κάνω πιο λιανά.

Σταμάτης Κυριάκης

Σχετικά άρθρα: Η ΛΕΥΚΙΜΗ ΝΤΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ