Η ΛΕΥΚΙΜΗ ΝΤΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ

ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Την προηγούμενη Κυριακή κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την αντίδραση των κατοίκων της Λευκίμμης .
Είχαν προηγηθεί οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ οι συλλήψεις δεκάδων κατοίκων , οι ξυλοδαρμοί , οι απειλές προς τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και ο βαρύτατος τραυματισμός της Μαρίας.
Η σκιά της τρομοκρατίας είχε πέσει βαριά πάνω σε ολόκληρο το νησί.
Η συγκέντρωση και η πορεία χιλιομέτρων των κατοίκων της περιοχής ήταν συγκλονιστική και η καλύτερη απάντηση στην τρομοκρατία της Κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής.
Χιλιάδες κάτοικοι της Λευκίμμης από όλα τα χωριά κατέκλεισαν την περιοχή . Δάσκαλοι και μαθητές, γερόντισσες αγρότισσες από τα γύρω χωριά, ξενοδοχοϋπάλληλοι που παράτησαν τις δουλείες τους . Οι νεολαία των κλαμπ και οι παπάδες της περιοχής . Ανάπηροι με καρότσια και ανήμπορες γριές με τα μπαστούνια τους .
Ήταν όλοι έκτος από το Δήμαρχο και τα ΜΑΤ.
Όταν η πορεία έφτασε μπροστά στο αστυνομικό τμήμα οι νεότεροι κινήθηκαν για να επιτεθούν . Το αστυνομικό τμήμα που όλη την προηγούμενη βδομάδα ήταν άδειο τώρα είχαν βάλει απέξω ένα αμούστακο παιδί για φύλακα . Η παγίδα ήταν έτοιμη . Εάν δεν έμπαιναν μπροστά οι πιο έμπειροι της Συντονιστικής επιτροπής τώρα οι Κυβέρνηση θα είχε στρέψει τους πάντες εναντίον των κατοίκων της Λευκίμμης.
Στη διάρκεια της πορείας διαδόθηκε σαν αστραπή η είδηση για τον θάνατο της Μαρίας . Το πλήθος βουβάθηκε μεμιάς και τα βλέμματα χαμήλωσαν προς τη γη. Δίπλα μου ένα παπάς έκλεγε, τα τύμπανα χτυπούσαν πένθιμα και κανείς δεν μιλούσε στον διπλανό του.
Καθώς περνούσαμε από το κέντρο σκεφτόμουν ότι κάποια στιγμή, με έξοδα των κατοίκων, θα πρέπει να στηθεί ένα άγαλμα- πώς έχουν οι άλλοι τα αγάλματα των μεγάλων ευεργετών- εμείς να έχουμε το άγαλμα της Μαρίας της καθαρίστριας, που έχασε την ζωή της για να μην καταστραφεί ο τόπος της. Και για να μπορούν τα παιδιά της να ζουν σαν άνθρωποι.
Όσο και αν προσπαθήσουν να κατασκευάσουν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μια αλήθεια που να τους βολεύει πάντα θα συναντούν μπροστά τους τη αλήθεια που είδαν με τα μάτια τους εκατοντάδες συντοπίτες της.
Το παιδί πήγε να πάρει το παπί του που είχε μείνει ανάμεσα από το πρώτο και το δεύτερο οδόφραγμα. Τα ΜΑΤ το άφησαν να περάσει και όταν γύριζε το χτύπησαν με τα κλομπ στα χέρια και στη μέση με αποτέλεσμα να πέσει προς τα πίσω και το μηχανάκι να χτυπήσει τη Μαρία που βρισκόταν πέντε μέτρα πιο μπροστά. Αυτό το είδαν δεκάδες κάτοικοι της Λευκίμμης που βρίσκονταν εκεί και ήδη καταθέτουν ως αυτόπτες μάρτυρες.
Την επόμενη μέρα παραιτήθηκαν όλα τα μέλη και τα στελέχη της ΝΔ στην Νότια Κέρκυρα Ενώ ο άφαντος Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ έστειλε τα «συλλυπητήρια του» σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό.
Αυτός που (όπως αποκάλυψε μια τοπική εφημερίδα) παρακαλούσε τον αστυνομικό διευθυντή να στείλει τα ΜΑΤ να βγάλουν από τη χωματερή τους δέκα ξυπόλητους καταληψίες.
Εντωμεταξύ πόλεμος ξέσπασε και ανάμεσα στα μέλη τους οπαδούς και τους δημοτικούς σύμβουλους του ΚΚΕ. Αιτία το γεγονός ότι το δάσος δίπλα στη Λευκίμμη που προορίζεται για χωματερή , αγοράστηκε επί Δημαρχίας του «κόκκινου Δημάρχου» από μια οικογένεια μελών του ΚΚΕ.
Το δάσος όμως έχει και άλλη μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Εκεί είχε κρυφτεί κυνηγημένος μετά τον εμφύλιο πόλεμο ένας πρόγονος της εν λόγω οικογένειας αντάρτης του Δημοκρατικού στρατού.
Η ιστορία λέει ότι ο Αντάρτης συνελήφθη και οδηγήθηκε στα Γιάννενα όπου και εκτελέστηκε.
Ψάχνοντας λοιπόν να βρω ένα μπαλκόνι για να πάρω μια φωτογραφία από ψηλά ζήτησα την άδεια από μια γερόντισσα για να μπω στο σπίτι . Όπως κοιτάζαμε από ψηλά την ρώτησα
- Είναι αλήθεια ότι εκεί κρυβόταν ο Αντάρτης που εκτελέσανε στα Γιάννενα?
- Τι λες παιδάκι μου ποιος σου λέει τέτοια πράγματα!!
μου απάντησε
- Αυτόν δεν τονε πιάκανε ποτές εχάθηκε τσου λόγγους και τα βράδια τρογυρνάει σαν το αερικό!
Όπως καταλαβαίνετε ο θρύλος έχει άλλη άποψη.
Και όπως φαίνεται έχουν και οι συγγενείς άλλη άποψη.

Η κηδεία της Μαρίας έγινε την Τρίτη το απόγευμα . Η Λευκίμμη ήταν ντυμένη στα μαύρα. Πλήθος ανθρώπων και κάνεις δεν παραξενεύτηκε που δεν ήταν κανένας εκπρόσωπος της πολιτείας , το θεωρούσαν απολύτως φυσιολογικό. Αυτοί όλοι που προσπαθούν να πείσουν ότι επρόκειτο για ένα «ατυχές συμβάν», η οι άλλοι που ισχυρίζονται ότι έφταιγε το παιδί με το μηχανάκι που είναι ?
Την ίδια ώρα δημοσιευόταν στο διαδύκτιο οι φωτογραφίες με τα ΜΑΤ να χτυπούνε το παιδί και πιο πέρα την βαριά τραυματισμένη και δίπλα της το μηχανάκι. Δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες έσπευσαν να καταθέσουν . Δημοσιογράφοι που τους απαγόρευσαν να καλύψουν τις σκηνές των ξυλοδαρμών σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων και ο άνθρωπος που τράβηξε τις φωτογραφίες, κυνηγήθηκε και κατάφερε να διαφύγει μέσα από τον ελαιώνα.
Ολόκληρη η «συντεταγμένη πολιτεία» Η κυβέρνηση , οι τοπικοί άρχοντες , η εργολήπτρια εταιρία , το τηλεοπτικό κανάλι της εργολήπτριας εταιρίας, ο δημοσιογράφος του τοπικού καναλιού της εργολήπτριας εταιρίας , ο αριστερός βουλευτής που μιλάει όποτε θέλει στο τοπικό κανάλι της εργολήπτριας εταιρίας , το μέλος του Π.Γ που ανέλαβε να εξομαλύνει τα «πράγματα» στο κόμμα του . Οι Δήμαρχοι που φοβούνται μήπως βγουν και τα δικά τους στο φόρο.
Όλοι, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, ελπίζουν στην εκτόνωση της κατάστασης και στην επιστροφή της περιοχής στην ομαλότητα.
Οι κάτοικοι, βέβαια , γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστρεπτικό για την περιοχή τους και οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Την Πέμπτη κατέλαβαν το Δημαρχείο και το μετέτρεψαν σε κέντρο συντονισμού του αγώνα τους .
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Βασίλης Καραβαζάκης ,μέλος της συντονιστικής επιτροπής και του περιβαλλοντικού συλλόγου «Το Αλεύχιμον». « Ο λαός της Λευκίμμης από τα ξημερώματα της 29-5-2008 έγινε θύμα της ωμής και άγριας βίας των δυνάμεων καταστολής
Μια νεκρή , δυο βαριά τραυματίες, δεκατρείς συλλήψεις ξυλοδαρμοί, κατάλυση κάθε δικαιώματος διεκδίκησης για τη υγεία και το περιβάλλον της περιοχής μας.
Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ , ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, Ασφάλειας Κέρκυρας , θέλησαν να τσακίσουν την αντίσταση των κατοίκων που αντιστέκονται εδώ και τρία χρόνια στη δημιουργία ενός καθ’όλα παράνομου έργου.
Την ευθύνη φέρουν η Περιφέρεια, η Νομαρχία, ο Σύνδεσμος καθαριότητας, ο Δήμος Λευκιμμαίων και βεβαίως ο υπουργός που έδωσε το πρόσταγμα. Στις εκκλήσεις των κατοίκων προς όλους τους αρμόδιους φορείς του νησιού να παρέμβουν ώστε να εμποδίσουν την επέμβαση των ΜΑΤ, όλοι δήλωναν αναρμόδιοι, ενώ ήταν άφαντος ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λευκιμμαίων, που άφησαν τους Δημότες τους στο έλεος των ΜΑΤ.
Ζητάμε να φύγουν τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της δολοφονικής βίας , να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες του ΧΥΤΑ- χωματερής, να παραιτηθούν αμέσως ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας , να σταματήσουν οι διώξεις των συμπολιτών μας. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, ο αγώνας θα δικαιωθεί».
Το Εργατικό κέντρο, οι συσπειρώσεις δασκάλων και καθηγητών και η συντονιστική επιτροπή Λευκίμμης καλούν σε συντονισμό της δράσης τις οργανώσεις του νησιού και κερκυραϊκό συλλαλητήριο με αιτήματα να συλληφθούν οι ένοχοι της δολοφονικής επίθεσης των ΜΑΤ που είχε ως άμεση συνέπεια το θάνατο της γυναίκας. Να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα. Να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του παράνομου ΧΥΤΑ και να ξεκινήσει η διαδικασία για την λύση του προβλήματος των αποριμάτων σε επίπεδο νομού με την κατασκευή ΧΥΤΥ ( Χώρου υγειονομικής ταφής Υπολειμμάτων) δηλαδή εργοστασίου επεξεργασίας και ταφής των άχρηστων πλέον υπολειμμάτων.

Αν κάποιος αναγνώστης η φορέας θέλει να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων για την Μαρία η να επικοινωνήσει με την Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων της Λευκίμμης ,μπορεί να μπει στο xyta-lefkimis.blogspot.com

Σταμάτης Κυριάκης
Κέρκυρα 6 Ιουνίου 2008

Για την εφημερίδα «ΠΡΙΝ»


Η εξέγερση των κατοίκων της Λευκίμμης αναδεικνύει το κεφαλαιώδες ζήτημα της διάθεσης των απορριμμάτων , της ποιότητας της ζωή μας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μας .
Ένα πρόβλημα που έχει προκαλέσει πολλές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Το δόγμα όλων των Κυβερνήσεων είναι να σπρώχνει κάθε τόσο τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Αυτό έχει σαν συνέπεια να λειτουργούν στην χώρα μας χιλιάδες μικρές και μεγάλες χωματερές που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα και κάνουν αφόρητη την ζωή του μεγαλύτερου μέρους του πλυθησμού.
Αλλά και οι λεγόμενοι ΧΥΤΑ δεν είναι τίποτα άλλο παρά τεράστιοι λάκκοι με απλωμένο ένα νάιλον μέσα το οποίο σχίζεται κάθε που τα φορτηγά ρίχνουν μέσα βαριά αντικείμενα με αποτέλεσμα να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, δηλαδή το νερό που πίνουμε .
Οι μετρήσεις που έγιναν για την Κέρκυρα από το Γενικό χημείο του κράτους έδειξαν ότι το σύνολο των πηγών της Κέρκυρας είναι ακατάλληλο για πόση η βρίσκεται στα όρια. Και μιλάμε ακόμα και για το ορεινό Σωκράκι που φημίζεται για το καθαρό του νερό.
Ο κατ΄ ευφημισμό ΧΥΤΑ που δέχεται τα απορρίμματα της πόλης της Κέρκυρας έχει καταστρέψει ολόκληρη την περιοχή Τεμπλονίου με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και της εκεί περιοχής να έχουν ξεσηκωθεί κλείνοντας την χωματερή κάθε τόσο. Οι κάτοικοι της περιοχής Καρβουνάρη στο νομό Θεσπρωτίας αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Ξέρουν ότι η λειτουργία ενός ΧΥΤΑ καταλήγει σε ανεξέλεγκτη χωματερή και στην καταστροφή του τόπου τους. Δεν έχουν εμπιστοσύνη πλέον στις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών.
Η κυβέρνηση απέναντι στα απολύτως λογικά αιτήματα των κατοίκων χρησιμοποιεί τον μόνο τομέα της κρατικής μηχανής που λειτουργεί υποδειγματικά, τις δυνάμεις καταστολής.
Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότεροι ότι το πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος δεν είναι ούτε πρόβλημα των κομμάτων ούτε πρόβλημα της κυβέρνησης ούτε πρόβλημα των καθώς πρέπει περιβαλλοντικών οργανώσεων . Είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Η αυτοοργάνωση , ο συντονισμός και η συνειδητή ένταξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων στα συνολικά προβλήματα της εργατικής τάξης είναι πλέον άμεση ανάγκη.
Η ηρωική εξέγερση των Λευκιμμιωτών αποκαλύπτει την εγκληματική τυχοδιωκτική και ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Την συμπόρευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των δημάρχων της συμφοράς. Δημιουργεί τριγμούς στο εσωτερικό των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων και οδηγεί στην αποδέσμευση από την κυρίαρχη πολιτική.

Σταμάτης Κυριάκης

Σχετικά άρθρα: Απάντηση Στ. Κυριάκη σε επιστολή του πρώην δημάρχου Λευκιμμαίων Ν. Κουλούρη για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης