Κλείνει αύριο η χωματερή της Λευκίμμης – Όλα τα σκουπίδια στο Τεμπλόνι

Κείμενο: ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 18:23



Τρεις αλλεπάλληλες συσκέψεις χρειάστηκαν σήμερα στην Περιφέρεια προκειμένου να ανακοινωθεί το αναμενόμενο: Αύριο κλείνει η χωματερή στη Λευκίμμη και τα σκουπίδια εφεξής θα οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Η πρώτη σύσκεψη έγινε στις 12 το μεσημέρι ανάμεσα στον γ.γ. της ΠΙΝ Κ. Γεωργαλίδη, τον αιρετό περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, τον δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, τον Νομάρχη Στ. Πουλημένο, τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Σκούρτη και τον πρόεδρο του συνδέσμου Καθαριότητας Μιχάλη Κάρρα καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ακολούθησε μετά δίωρο η σύσκεψη με τα μέλη του συλλόγου Τεμπλονίου και χρειάστηκε ακόμη μία ώρα για να γίνει η τρίτη σύσκεψη με τον περιβαλλοντικό σύλλογο «το Τεμπλόνι».

Κλείνει η χωματερή
Αφού χρησιμοποιήθηκαν όλες οι συνήθεις ευγένειες («θέλουμε και τη δική σας άποψη», «προσδοκούμε συνεργασία» κλπ.) προς τους κατοίκους, σχεδόν ανακοινώθηκε ότι η χωματερή της Λευκίμμης κλείνει αύριο και συνεπώς από την επομένη (Παρασκευή 24/12) τα απορρίμματα και του δήμου Λευκιμμαίων θα οδηγούνται στο Τεμπλόνι.

Εδώ όμως ξεκινά η πρώτη εμπλοκή. Η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου λήγει στις 31/12/2010 και καλείται ο Νομάρχης Στ. Πουλημένος να ανανεώσει την άδεια για ακόμη 5 μήνες, έως τις 31/5/2011.

«Είτε εγώ έως τις 31/12 είτε ο κ. Σπύρου την 1/1/2011 θα αναγκαστούμε να υπογράψουμε αυτή την παράταση» απάντησε ο Νομάρχης Κέρκυρας, χωρίς να διευκρινιστεί ποίου την υπογραφή θα φέρει τελικά η νέα αδειοδότηση.

Γ. Τρεπεκλής: Θα είστε στα κέντρα λήψης αποφάσεων
Ο νέος δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής ανακοίνωσε στο σύλλογο Τεμπλονίου ότι έχει αποφασίσει οι όποιες κινήσεις γίνουν να γίνουν από κοινού, καθώς και μέλη του συλλόγου της περιοχής θα είναι μέλη στο νέο Σύνδεσμο Καθαριότητας, με την νομική μορφή που θα έχει υπό την νέα διοικητική δομή.

«Δεν σκοπεύω να σας κρύψω τίποτα, ότι κάνουμε θα είστε ενήμεροι, άλλωστε κι εσείς θα είστε μέλη του νέου Συνδέσμου ή νομικού προσώπου έχει την ευθύνη των απορριμμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για αναδόμηση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατοίκων έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχάλης Κάρρας, ενημερώνοντας παράλληλα ότι υπεγράφη ήδη η σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο κ. Ραψομανίκη, που υπέδειξαν οι κάτοικοι.

Σπ. Σπύρου: Νέα αρχή
Ο κ. Σπύρου υποσχέθηκε ότι θα γίνουν προσεκτικά βήματα, καθώς τώρα πλέον υπάρχει η εμπειρία και η γνώση από την προηγούμενη διαχείριση των απορριμμάτων και τόνισε ότι θα εξεταστεί συνολικά η διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και η χωροθέτηση, σε συνδυασμό με την εξέταση και νέων μεθόδων (αναφέρθηκαν η ρομποτική μέθοδος Σούκου, που έχει ήδη εξετάσει ο νυν γ.γ. της ΠΙΝ αλλά και η καύση!).

Σύλλογος Τεμπλονίου: Βρείτε άλλο χώρο
Επέμειναν στις θέσεις τους τα μέλη του συλλόγου Τεμπλονίου για εξεύρεση άλλου χώρου για την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. «Βρείτε άλλο χώρο, το Τεμπλόνι δεν αντέχει άλλο» είπαν θέτοντας παράλληλα και τα ερωτήματα τι θα συμβεί με τους ΧΑΔΑ στα Διαπόντια και τους Παξούς που θα πρέπει κι αυτοί να κλείσουν.

Ο κ. Γεωργαλίδης ζήτησε υπομονή από τους κατοίκους του Τεμπλονίου έως τις 15/1 που ισχύει η αναστολή της ισχύος των περιβαλλοντικών όρων για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, καθώς μετά θα γίνει επενεξέταση του συνολικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση – τελικά – τι θα συμβεί με την εγκατάσταση της Λευκίμμης.

Πάντως τα μέλη του συλλόγου άφησαν ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, καθώς απόφαση για τις περαιτέρω κινήσεις τους θα ληφθεί μετά από συνεδρίαση του συλλόγου και ενημέρωση των μελών του.

Περιβαλλοντικός σύλλογος: Δώστε μας αντισταθμιστικά
Τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου «Το Τεμπλόνι» από την άλλη πλευρά ζήτησαν αντισταθμιστικά οφέλη προκειμένου να φιλοξενήσει το Τεμπλόνι τη διαχείριση των σκουπιδιών όλης της Κέρκυρας. «Αν είναι να φτιάξετε μια σύγχρονη μονάδα, που θα λειτουργεί σωστά εμείς δεν θα πούμε όχι, αρκεί να δώσετε αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής» είπαν, αναφερόμενοι βέβαια και στο προηγούμενο διάστημα και όλες τις λάθος κινήσεις που έγιναν από πλευράς Συνδέσμου Καθαριότητας.

Και τώρα;
Αύριο κλείνει ο ΧΑΔΑ Λευκίμμης. Από την παραμονή των Χριστουγέννων τα σκουπίδια κατευθύνονται στο Τεμπλόνι. Ο περιφερειακός σχεδιασμός φαίνεται ότι ισχύει μόνο για τη Μέση Κέρκυρα, αφού τόσο ο ΧΥΤΑ Νότου όσο και ο σταθμός μεταφόρτωσης στον Βορρά, δεν έχουν στην πράξη εφαρμοστεί. Δίκιο έχουν οι κάτοικοι στο Νότο που δεν θέλουν να γίνουν Τεμπλόνι, δίκιο έχουν και οι κάτοικοι στο Τεμπλόνι που δεν θέλουν να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση δίπλα στα σπίτια τους.

Πολλά βήματα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ να κατασκευαστούν, να ληφθεί μετά από συζήτηση η απόφαση τι θα γίνει με τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, χωρίς μισόλογα, και να αρχίσει ο διάλογος για μία ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, με μελέτες και επιστημονικά δεδομένα, και φυσικά αφού ληφθεί υπόψη και το κορεσμένο της περιοχής του Τεμπλονίου.

Άμεσα, διότι ο κίνδυνος ο ΧΥΤΑ της Κέρκυρας να κλείνει, να αποκλείεται και να καταλαμβάνεται από - δικαίως - εξαγριωμένους κατοίκους της περιοχής είναι πολύ ορατός...


Πηγή: CorfuPress