Ο Κ. Γεωργαλίδης υπέγραψε τους περιβαλλοντικούς όρους του ΧΥΤΑ Λευκίμμης!



Υπέγραψε από το Σάββατο την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης του ΧΥΤΑ Μεσοράχης ο Περιφερειάρχης Κ. Γεωργαλίδης, ωστόσο, δεν προτίθεται ούτε ο ίδιος ούτε ο Νομάρχης να δώσουν άδεια λειτουργίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η ενέργειά του αυτή είχε ως στόχο να μην δοθεί άδεια λειτουργίας αλλά και να μην χρεωθεί η Αυτοδοιοίκηση από την Ε.Ε. με το κόστος κατασκευής της εγκατάστασης και τα ανάλογα πρόστιμα.

Ο Κ. Γεωργαλίδης μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ Κέρκυρας υποστηρίζοντας ότι μετά από διαπραγμάτευση του υφυπουργού Οικονομίας Σταύρου Αρναουτάκη με τις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν συμφώνησαν να δώσουν παράταση ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το τέλος του 2010 και αποπληρωμής και παραλαβής του μέχρι το καλοκαίρι του 2012.
Μοναδική προϋπόθεση που έθεσαν τα στελέχη της Κομισιόν ήταν να υπογραφούν οι περιβαλλοντικοί όροι ώστε να μην υπάρχει εκκρεμότητα με την τυπική έγκριση της μελέτης του έργου.

Οι όροι που έθεσε η Κομισιόν στον Αρναουτάκη

Η συμφωνία επετεύχθη την προηγούμενη Τρίτη και ο κ. Γεωργαλίδης ενημέρωσε το Νομάρχη και τους αρμόδιους παράγοντες στο περιθώριο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης: «Η υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων έτσι όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση, έγινε ώστε να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν κατατίθεντο οι περιβαλλοντικοί όροι, θα απορριπτόταν το αίτημα παράτασης, δεν θα συζητούσαν τίποτα άλλο και, βέβαια, η Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας και η Ελλάδα θα πλήρωνε το έργο και τα πρόστιμα».

Κατά τον κ. Γεωργαλίδη, με την υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης, η Κομισιόν αποδέχθηκε τα εξής:
- Παράταση της ολοκλήρωσης του έργου μέχρι 31/12/2010
- Παράταση πληρωμής, παραλαβής και έναρξης λειτουργίας του έργου του ΧΥΤΑ μέχρι τις 31/6/2012
- Σε αυτό το διάστημα διατηρείται το δικαίωμα αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων

«Αγόρασαν» χρόνο

Στην περίοδο που εξασφαλίζεται η συναίνεση της Ε.Ε. για τη μη απένταξη του έργου, η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία εγκρίθηκε ως ενέργεια στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προηγούμενη Πέμπτη στη Ζάκυνθο.
Πρόθεση του Περιφερειάρχη είναι να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του σχεδιασμού εκπονώντας τις απαιτούμενες μελέτες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, επαναξιολογώντας τα πάντα, μεταξύ των οποίων και τη χρήση του ΧΥΤΑ Μεσοράχης.

Γεωργαλίδης: Έχω συνεννοηθεί με το Στ. Πουλημένο!

Ο κ. Γεωργαλίδης υποστήριξε πως έχει έρθει σε συνεννόηση και με το Νομάρχη Στέφανο Πουλημένο, ο οποίος μπορεί να επικαλεστεί αρνητική γνωμοδότηση των υπηρεσιών του για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και της νομοθεσίας στην κατασκευή του έργου, ώστε να αρνηθεί να εκδώσει άδεια λειτουργίας: «Την υπογραφή στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων την έβαλα αφού πήρα την απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είχα φτάσει στο σημείο να πω ότι πρώτα θα πάρω από το Περιφερειακό την απόφαση για την αναθεώρηση προκειμένου να επανεξετάσουμε το τι θα κάνουμε με το ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Έχοντας αυτή την απόφαση, ενημέρωσα χθες το Νομάρχη, αυτός έδειξε απόλυτη κατανόηση ότι είναι το επίτευγμα και ότι δεν έχει κανένα λόγο να αδειοδοτήσει το ΧΥΤΑ. Διότι είναι ένα επίτευγμα, μια τυπική διαδικασία να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Θα κάνουμε την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, θα δούμε τι τροποποίηση θα κάνουμε για τη χρήση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και η νέα κατάσταση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας».

Καμία (τυπική) εξασφάλιση...

Ωστόσο, κανείς δεν διασφαλίζει τη συναίνεση είτε του συνόλου των μελών του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε περίπτωση που, ενδεχόμενη πίεση στη διαχείριση του προβλήματος των σκουπιδιών τους οδηγήσει στην επιμονή για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσοράχης, τώρα που ξεπεράστηκε το κώλυμα με τους όρους περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μελέτης.

«Υπάρχει βούληση εμένα και του Νομάρχη διότι έχουμε συνεννοηθεί να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ μέχρι αν γίνει η αναθεώρηση του Περιφερειακού σχεδιασμού. Έχει δικαίωμα να αρνηθεί αν επικαλεστεί κάποιες ενστάσεις από τις υπηρεσίες του. Εφόσον υπάρχει αγαστή συνεργασία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα . Βέβαια, εγώ θέλω και τη συνδρομή του Συνδέσμου Καθαριότητας. Νομίζω ότι τους είχα εξηγήσει, τους είχα ενημερώσει και πιστεύω να έχω την κατανόησή τους. Άλλωστε, ο Σύνδεσμος δεν είναι ένα άτομο. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία συναινεί με τις κινήσεις».

Στ. Πουλημένος: θα ζητήσω εισήγηση των υπηρεσιών μου

Ο ίδιος ο κ. Πουλημένος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι, όταν θα παραλάβει την απόφαση για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια, θα ζητήσει από τις υπηρεσίες του να προχωρήσουν σε έλεγχο στο ΧΥΤΑ και πως ο ίδιος δεν θα εκδώσει άδεια αν στην εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων περιέχονται παραλείψεις και μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας: «Η εγκατάσταση θα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εκτός από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας θα πρέπει να ελέγξουν αν τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία στο έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ Μεσοράχης. Η αδειοδότηση έχει ως προαπαιτούμενο και τις δύο αυτές προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο Στέφανος Πουλημένος, ο οποίος δεν απέκλεισε ενδεχόμενη προσφυγή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ή όποιου άλλου ενδιαφερόμενου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια τέτοια περίπτωση, με αίτημα τον έλεγχο της εγκατάστασης από κλιμάκιο του Υπουργείου ώστε να εκδοθεί άδεια λειτουργίας.

Γεωργαλίδης: Δεν ενημέρωσα το Σύνδεσμο γιατί... παραιτήθηκαν!


Ας σημειωθεί ότι επισήμως, τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων δεν έχουν ενημερωθεί για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τον Περιφερειάρχη, παρά το γεγονός ότι ο ΦΟΔΣΑ είναι ο φορέας εκπόνησης και διαχείρισης του ΧΥΤΑ!
Ο κ. Γεωργαλίδης υποστήριξε πως δεν ενημέρωσε τα μέλη του επειδή δεν υπάρχει διοίκηση μετά τις παραιτήσεις Μικάλεφ και Τριβιζά, ωστόσο, παρά τις δημόσιες δηλώσεις των δύο δημάρχων, επισήμως δεν έχει συνεδριάσει το Δ.Σ. του Φορέα ούτε έχει αποδεχθεί τις παραιτήσεις, άρα, τυπικά και ουσιαστικά, και οι δύο εξακολουθούν να κατέχουν τη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου αντίστοιχα...


Πηγή: CorfuPress.gr