«Ο κύβος ερρίφθη για το ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη…»[: Αναχώματα τέλος...]

Μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών, και μετά από όχληση δημοσιογράφου, έκρινε σκόπιμο ο γ.γ. της ΠΙΝ κ. Κ. Γεωργαλίδης, να ενημερώσει τον Κερκυραϊκό λαό, ότι τελικά υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.

Πράξη που χωρίς αμφιβολία αποτελεί την πλέον αρνητική εξέλιξη για ένα τόσο αμφιλεγόμενο έργο.

Αφορμή για τις ραδιοφωνικές αυτές παρεμβάσεις, στάθηκε σειρά πληροφοριών, αλλά και δημοσιευμάτων σε Κερκυραϊκούς αλλά και άλλους επτανησιακούς διαδικτυακούς τόπους, που αφορούσαν στο έντονο παρασκήνιο που λάμβανε χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αναφορικά με αυτό το θέμα.
Τελικά, ο κ. Γεωργαλίδης αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, κάνοντας μάλιστα λόγο για «επίτευγμα» !!!
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν έχει θεωρήσει σκόπιμο να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.

Στις ραδιοφωνικές παρεμβάσεις του λοιπόν, μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων για το συγκεκριμένο έργο, είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., καθώς –όπως είπε- σε συνεργασία με τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Αρναουτάκη, η Κομισιόν αποδέχθηκε συγκεκριμένους όρους!!!
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως με την εν λόγω «συμφωνία», εξασφαλίστηκε ...
παράταση ολοκλήρωσης του έργου, έως το τέλος του τρέχοντος έτους και συνάμα παράταση πληρωμής, παραλαβής, και έναρξης λειτουργίας του ΧΥΤΑ για 2 χρόνια, διατηρώντας επιπλέον το δικαίωμα αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων.

Επικαλέστηκε δε την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Ζάκυνθο, για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, ώστε εντός αυτών των 2 ετών να εξεταστεί (χωρίς να μπορεί να αποκλείσει τίποτε) ποια ακριβώς θα είναι η μελλοντική χρήση του χώρου στον οποίο έχει κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Επιπλέον, ο κ. Γεωργαλίδης ενημέρωσε πως έχει έρθει σε συνεννόηση με τον Νομάρχη κ. Σ. Πουλημένο, από τον οποίο εξασφάλισε την προφορική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την άδεια λειτουργίας για το ΧΥΤΑ.
Σε ότι αφορά στην αιτίαση που προβάλει ο γ.γ. της ΠΙΝ, για την υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων, υποστήριξε πως ήταν ο μόνος τρόπος ώστε να μην πληρώσει η χώρα και η Τ.Α. τα πρόστιμα και το έργο.
«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση τόσο πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, όπως επίσης και ότι θα γίνει αλλαγή χρήσης, η οποία θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα του αναθεωρημένου περιφερειακού σχεδιασμού», είπε ο γ.γ. κ. Γεωργαλίδης.
Αυτά είναι τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σύμφωνα με τις προφορικές ραδιοφωνικές ενημερώσεις του κ. Γεωργαλίδη, αποδεικνύοντας έτσι πως το φλέγον ζήτημα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, μπήκε σε μια τελείως νέα και διαφορετική τροχιά.
Και όλα τα παραπάνω ισχύουν βέβαια, με την προϋπόθεση ότι αναφέρονται σαφώς και στο σύνολο τους, στα έγγραφα που έχουν ανταλλαγεί και υπογραφεί μεταξύ της ΠΙΝ και της χώρας μας, με την Ε.Ε..
Δημόσια έγγραφα που ο κ. Γεωργαλίδης οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα, καθώς ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, είναι δεσμευμένος να υπηρετεί την απόλυτη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία, δημοσιοποιώντας κάθε πράξη και υπογραφή.

Ας δούμε όμως τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη-«επίτευγμα».
Το πλέον προφανές είναι ότι οι περιβαλλοντικοί όροι υπεγράφησαν για καθαρά οικονομικούς λόγους, έστω και εάν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, προέτασσε περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά κ.α. επιχειρήματα, αντιπολιτευόμενο την κυβέρνηση της Ν.Δ..
Είναι σαφές επίσης ότι το ζήτημα της αδειοδότησης και τελικά λειτουργίας ή μη του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, επαφίεται πλέον ΜΟΝΟΝ στην τήρηση της προφορικής δέσμευσης του νυν Νομάρχη, προς τον σημερινό γ,γ, της ΠΙΝ κ. Κ. Γεωργαλίδη.
Τούτο σημαίνει πως εάν και εφόσον ο Νομάρχης ή κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας της ΝΑΚ αποφασίσει να αδειοδοτήσει νομότυπα το έργο, τότε κανείς δεν θα μπορέσει να το αποτρέψει.
Εξάλλου ποιος μπορεί να δεχτεί τόσο απλά, ότι ο Νομάρχης μπορεί να επικαλεστεί την αρνητική γνωμοδότηση των υπηρεσιών του για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και της νομοθεσίας στην κατασκευή του έργου, ώστε να αρνηθεί να εκδώσει άδεια λειτουργίας;
Μάλλον σε νομικά ευάλωτη μεθόδευση παραπέμπει, παρά σε πολιτικά υπεύθυνη και θεσμικά εγγυημένη θέση.
Ως εκ τούτων, ο καθένας θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως ανυπόστατες τις εν λόγω επικαλούμενες δεσμεύσεις του κ. Γεωργαλίδη, ειδικότερα δε αν λάβει υπόψη του κανείς την επικείμενη αλλαγή του αυτοδιοικητικού σχήματος, και την μετάβαση στον Καλλικράτη.
Τότε με σχετική ευκολία θα συνειδητοποιήσει ο κάθε κοινός νους πως η υπογραφή της άδειας λειτουργίας ή μη του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, θα εξαρτάται πλέον από τις νέες πολιτικές αρχές που θα προκύψουν, τόσο στο Δήμο Κερκυραίων, όσο και στην ΠΙΝ, καθώς την επόμενη των εκλογών, δεν θα υπάρχει ούτε ο κ. Γεωργαλίδης, ούτε ο κ. Πουλημένος.
Τούτο παύει να ισχύει μόνον στην περίπτωση όπου τουλάχιστον ο κ. Γεωργαλίδης προτίθεται να είναι υποψήφιος για το αξίωμα ενός από τους 2 αυτοδιοικητικούς θεσμούς, ενώ εκτιμά και ότι θα εκλεγεί, άρα η δέσμευση του θα έχει βαρύτητα και ισχύ και στο μέλλον. Ίσως τελικά, ο κ. Γεωργαλίδης να γνωρίζει κάτι παραπάνω, ώστε σήμερα να αναφέρεται σε μια λύση-«επίτευγμα»….
Σε διαφορετική περίπτωση όμως, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ανυπόστατο της δέσμευσης του, δεδομένου και του γεγονότος ότι μετεκλογικά, κανείς από τους νέους «άρχοντες», -συν τοις άλλοις- δεν θα έχει να υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος!!!
Έτσι λοιπόν, έστω και αν αναγνωριστούν οι καλύτερες των προθέσεων στο πρόσωπο του γ.γ. της ΠΙΝ, ουσιαστικά ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς άλλος μπορεί στην πράξη να εγγυηθεί το παραμικρό, ούτε επίσης να αποκλείσει το χειρότερο ενδεχόμενο για την Λευκίμμη.
Επίσης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων, ούτε βέβαια και ότι το αποτέλεσμα μιας μελλοντικής αναθεώρησης του δεν θα προβλέπει κάποια άλλη περιβαλλοντικά επιβαρυντική λύση για την περιοχή.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει το «τερέν» πάνω στο οποίο θα παιχτούν πολλά προσκηνιακά και παρασκηνιακά παιγνίδια, τόσο εντός των παρατάξεων, όσο και μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων, ενόψει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του φθινοπώρου.
Και για τούτο, αρκεί να υποθέσουμε πως το νέο διοικητικό σχήμα του Συνδέσμου καθαριότητας (μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις Μικάλεφ, Τριβυζά) θα ζητήσει-απαιτήσει από τον κ. Νομάρχη, εγγράφως, την υπογραφή της σχετικής άδειας λειτουργίας. Ο Νομάρχης ή οι υπηρεσίες τους, δεν έχουν πολλά τυπικά και ουσιαστικά εργαλεία στη διάθεση τους, ώστε να επιμείνουν στην άρνηση υπογραφή της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.
Σύμφωνα με το τελευταίο, ας ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο ο Σ. Πουλημένος, συμμετέχοντας ή μη στις εκλογές του Φθινωπόρου, θα θελήσει να «προκαλέσει» άλλους υποψήφιους, όπως λόγου χάρη τον κ. Α. Αυλωνίτη, ο οποίος είναι γνωστός υπέρμαχος της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη νότια Κέρκυρα, με άγνωστες συνέπειες.
Ένα συμπέρασμα μόνον μπορεί να προκύψει με σχετική ασφάλεια: Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όχι μόνον ως «επίτευγμα» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Αντιθέτως, σε ότι αφορά στην ταμπακέρα, το αποτέλεσμα είναι πέρα ως πέρα επικίνδυνο και αίολο, τόσο πολιτικά, όσο και ουσιαστικά.
Όλοι όσοι αφελώς υιοθετούν το χαρακτηρισμό «επίτευγμα», ας καταλάβουν επιτέλους ότι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, αποτελεί πλέον δυσάρεστο γεγονός.
Ας καταλάβουν επίσης ότι η μη υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων αποτελούσε το τελευταίο ανάχωμα, στην πολυετή μάχη κατά της κατασκευής, αδειοδότησης και τελικά λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Νότια Κέρκυρα.
Και αυτό το ανάχωμα, απλά δεν υπάρχει πλέον!

Σε ότι αφορά δε σε εκείνους που, με επικοινωνιακά τερτίπια, προσπαθούν να ακυρώσουν την κοινή λογική, υπερασπιζόμενοι κάτι άλλο, καλό είναι να μην εκτίθενται περαιτέρω…
Η μόνη πλευρά που μπορεί να χαρακτηρίζει «επίτευγμα» αυτή την εξέλιξη, είναι η κυβέρνηση, η οποία αφενός επέτυχε την αποφυγή της επιβολής προστίμων, ή άλλων οικονομικών συνεπειών, αφετέρου της δόθηκε, έστω και πρόσκαιρα, η δυνατότητα να κερδίσει χρόνο, μεταθέτοντας την «καυτή πατάτα» για το μέλλον, και σίγουρα μετά τις εκλογές, ρίχνοντας ταυτόχρονα στάχτη στα μάτια των Λευκιμιωτών, με ανέξοδες υποσχέσεις, και δεσμεύσεις.
Άλλο ένα σίγουρο γεγονός είναι ότι σε περίοδο Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το ζήτημα, σε περίοδο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως κλείνει. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά τα «κλειδιά» βρίσκονται στα χέρια του Νομάρχη-στελέχους της Ν.Δ., ο οποίος πλέον, μπορεί να κάνει ελεύθερα το πολιτικό παιγνίδι που θα επιλέξει, απέναντι σε κάθε αυτοδιοικητικό υποψήφιο -κυρίως του ΠΑΣΟΚ.
Εξάλλου έχει αποδείξει πως είναι άριστος γνώστης αυτού του παιγνιδιού...
Ίσως κάποια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ και τα Κυβερνητικά του στελέχη να καταλάβουν πως οι «καλένδες» δεν αποτελούν λύση για κανένα πρόβλημα, κυρίως όταν έχει περάσει περίπου ένας χρόνιος διακυβέρνησης.
Αντιθέτως, αυτές οι πρακτικές, επιβεβαιώνουν ανεπάρκεια και αδυναμία εξεύρεσης των σωστών λύσεων, κυρίως αυτών που έχουν σε περίοδο αντιπολίτευσης υποσχεθεί. Και αυτές οι υποσχέσεις ήταν πολλές.
Όπως και να έχει όμως, με τον ένα ή άλλο τρόπο, το θέμα θα συνεχίσει να μας απασχολεί εντονότατα και το επόμενο διάστημα.
Κατά συνέπεια, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
• Tην δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που υπογράφηκαν και συμφωνήθηκαν με την Ε.Ε. και τα οποία επικαλείται ο κ. Γεωργαλίδης.
•Να διασφαλίσει ο Νομάρχης κ. Σ. Πουλημένος ότι ο ίδιος και οι υπηρεσίες του, μπορούν να αντιμετωπίσούν κάθε πίεση, για την μη υπογραφή της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ
•Να γίνουν γνωστές οι θέσεις και οι προθέσεις του Συνδέσμου Καθαριότητας Κέρκυρας (ΦΟΣΔΑ)
•Να γίνει γνωστή η θέση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Γκερέκου, τόσο σε σχέση με το εάν συμμερίζεται αυτή την εξέλιξη, όσο επίσης και για το εάν η εξέλιξη συνάδει με τα όσο τα προηγούμενα χρόνια είχε δεσμευτεί προσωπικά.
•Ακόμη περισσότερο όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η αντίδραση της κοινωνίας της Λευκίμμης, η οποία μέχρι σήμερα ήταν αρραγής, συγκεκριμένη και υποψιασμένη απέναντι σε υποσχέσεις και επικοινωνιακά τερτίπια της εξουσίας….


Πηγή: listonplace