ΚΕΡΚΥΡΑ : Σοβαρές διεργασίες και έντονο παρασκήνιο για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης...[: Τα "καυτά" 4.6 εκ. ευρώ ]

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια Κερκυραικών "θεσμικών" παραγόντων για εμπαιγμό και παγίδευση του Λαού της Λευκίμμης, οδηγώντας τους σε επικίνδυνες και χωρίς επιστροφή, ατραπούς.

Το ενδεχόμενο δε να ισχυριστεί κανείς ότι η κ. Γκερέκου δεν γνωρίζει όλα τα παραπάνω, μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να θεωρηθεί.

ΚΕΡΚΥΡΑ : Εντονότατες είναι οι διεργασίες γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων, στο νομό της Κέρκυρας.
Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που ως αποτέλεσμα είχαν τις παραιτήσεις των κ.κ. Μικάλεφ, Τριβυζά, από την προεδρεία και την αντιπροεδρία του ΦΟΣΔΑ, αντίστοιχα.
Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό της εντονότατης κόντρας μεταξύ του Αλέκου Αυλωνίτη, Δήμαρχου Εσπερίων και υπέρμαχου του ισχύοντος περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων, στον οποίο προβλέπεται και η λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, με τον γ.γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κώστα Γεωργαλίδη, κατά τη διάρκεια της προσχθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Ζάκυνθο.
Ωστόσο, οι διεργασίες δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ, καθώς η προσπάθεια των τελευταίων ετών για την υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων, που αποτελούν προϋπόθεση την αδειοδότηση και τελικά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Σύμφωνα με πλήθος διασταυρωμένων πληροφοριών, αυτό φαίνεται ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, την οποία θα κληθεί να υλοποιήσει ο κ. Κ. Γεωργαλίδης, εντός των επόμενων ημερών, ώστε η Ελλάδα να μην υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε. το ποσό των 4,6 εκ. ευρώ, το οποίο έχει ...δαπανηθεί για το αμφιλεγόμενο αυτό έργο στην Νότια Κέρκυρα.

Άλλες πληροφορίες που θέλουν θεσμικούς παράγοντες της Κέρκυρας να προσπαθούν να πείσουν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, ότι η υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων, θα είναι απλά μια «εικονική πράξη», απλά και μόνο για να «ξεγελαστεί» η Ε.Ε., φαίνεται ότι δεν επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς προσκρούει σε αντικρουόμενες πρακτικές που έχουν υποψιάσει παράγοντες και κατοίκους στη Λευκίμμη, για εμπαιγμό και προσπάθεια παγίδευσης τους, σε επικίνδυνες και χωρίς επιστροφή, ατραπούς.
Δηλαδή γίνεται αναφορά σε μια παρασκηνιακή προσπάθεια που λαμβάνει χώρα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, και η οποία φαίνεται ότι μάλλον έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αρχικώς επιδιωκόμενα.

Ωστόσο, ερώτημα παραμένει η θέση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου, η οποία ως γνωστό, είχε δεσμευτεί επανειλημμένες φορές κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, προτείνοντας μάλιστα την δημιουργία στο συγκεκριμένο χώρο, ενός πάρκου, στη μνήμη της Μαρίας Κουλούρη, η οποία είχε χάσει τη ζωή της κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του 2008.
Αφωνία που προβληματίζει ακόμη περισσότερο, καθώς η κα Γκερέκου δεν κατέχει πλέον κυβερνητική θέση, ώστε να επικαλείται κώλυμα να εκφράσει δημόσια τη θέση της για ζητήματα εκτός των θεσμικών της αρμοδιοτήτων.
Το ενδεχόμενο δε ότι δεν γνωρίζει όλα τα παραπάνω, μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να θεωρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, και στην οποία φέρονται να συμμετέχουν εκτός από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του Χυτά στη Λευκίμμη, ο γ.γ. της Περιφέρειας, αλλά και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και στην οποία βέβαια, αναμένεται να γίνουν γνωστές οι προθέσεις όλων των πλευρών.

Σίγουρα όμως, θα είναι σοβαρό σφάλμα να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η κοινωνία της Λευκίμμης, μετά από αρκετά χρόνια ενός δύσκολου αγώνα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποφασισμένη, αλλά και υποψιασμένη για τις προαναφερόμενες διεργασίες, καθώς θεωρεί πως δεν διέπονται απο ειλικρινείς προθέσεις.

Για το λόγο αυτό, όπως γίνεται γνωστό, προσανατολίζονται να αναλάβουν σειρά νέων πρωτοβουλιών, ώστε να θέσουν προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες, καθιστώντας τους υπεύθυνους για μια ενδεχόμενη φανερή ή ακόμη και κρυφή υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων, η οποία όπως είναι γνωστό, θα υποχρεώσει, δια του νόμου, το Νομάρχη Σ. Πουλημένου να υπογράψει την αδειοδότηση λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, βάζοντας έτσι, την «ταφόπλακα» στους πολυετής αγώνες του Λευκιμιώτικου λαού.

Αυτό που είναι βέβαιο επίσης, είναι ότι δεν χωρά καμία απολύτως αμφιβολία, πως η συνέχεια προμηνύει ένα θερμότατο καλοκαίρι, το οποίο μάλλον θα συνεχιστεί έως και το ερχόμενο φθινόπωρο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση.

Πηγή: listonplace.blogspot.com