Αλεύχιμον: Αν δώσετε άδεια στο ΧΥΤΑ, κλείνουμε το δρόμο

Την απόφαση να προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στο ΧΥΤΑ Μεσοράχης αν ο Περιφερειάρχης Κώστας Γεωργαλίδης προχωρήσει σε έγκριση των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης, πήραν οι κάτοικοι της Λευκίμμης σε γενική συνέλευση που συγκάλεσε ο σύλλογος “Αλεύχιμον”.

Στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, συζητήθηκαν οι εξελίξεις με τη διαφαινόμενη πρόθεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να δώσουν άδεια λειτουργίας στο ΧΥΤΑ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αφού στις 24 Ιουνίου θα συνέλθει στην Αθήνα η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ταμείου Συνοχής από το οποίο χρηματοδοτείται το έργο. Αν μέχρι τότε δεν έχει αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΑ και ξεκινήσει (έστω τυπικά) τη λειτουργία του, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το έργο θα απενταχθεί και θα κληθεί ο φορέας υλοποίησης (ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας) να πληρώσει ο ίδιος τα χρήματα για την κατασκευή του.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι αντιδρούν με τη μεθόδευση, όπως καταγγέλλουν, της αδειοδότησης υπό την προσχηματική πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι το έργο είναι παράνομο και καταγγέλλοντας το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει συζητηθεί η προσφυγή που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ κατά της χωροθέτησής του.
Μάλιστα, απειλούν ότι αν τελικά δοθεί άδεια στο ΧΥΤΑ, όχι μόνο θα αποκλείσουν επ αόριστον οποιαδήποτε πρόσβαση στο χώρο αλλά θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και στην πόλη της Κέρκυρας.

Γεωργαλίδης: Δεν μιλώ με τον κόσμο, μόνο με το Δ.Σ.!


Την περασμένη εβδομάδα, ο περιφερειάρχης Κώστας Γεωργαλίδης δήλωσε στην ΕΡΑ Κέρκυρας ότι αποδέχεται την πρόσκληση να μεταβεί ο ίδιος στη Λευκίμμη για να συζητήσει για το θέμα, ωστόσο , αρνείται πεισματικά να παρευρεθεί σε λαϊκή συνέλευση και επιμένει να συναντήσει μόνο το Δ.Σ. του συλλόγου “Αλεύχιμον” σε κλειστή σύσκεψη υποστηρίζοντας ότι σε μία ανοικτή συζήτηση με τους κατοίκους δεν μπορεί να γίνει διάλογος αλλά θα επικρατήσουν οι φωνές.

Μάλιστα, εξέφρασε την απορία του για το λόγο που οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων κατοίκων της Λευκίμμης αρνούνται να προσέλθουν οι ίδιοι στο διάλογο δια των εκπροσώπων τους και επιμένουν σε δική του παρουσία σε λαϊκή συνέλευση.

Πηγή: CorfuPress