Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ "Ο ΧΥΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"


Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για επίκαιρα θέματα παραχώρησε η Βουλευτής Κερκύρας Άντζελα Γκερέκου στην εφημερίδα ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στην λειτουργία του ΧΥΤΑ του νότου.

"Ερ. Ένα επίσης θέμα που αποτελεί πια , είναι το θέμα
λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νότου. Πριν λίγες ημέρες κάνατε μια δήλωση η
οποία ενδεχομένως κάποιους να τους ξάφνιασε. Είπατε ότι ο ΧΥΤΑ του
Νότου αν λειτουργήσει θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα. Με δεδομένο ότι
το έργο το χρηματοδότησε η Ε..Ε και με δεδομένα τα προβλήματα που
αντιμετωπίζει ο τόπος μας στην διαχείριση των απορριμμάτων, πως θα
πρέπει να λειτουργήσουμε; Ποια είναι η πρότασή σας;

Απ. Η υπόθεση του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης έχει ξεπεράσει προ πολλού τα στενά όρια μιας περιβαλλοντικής «αντιδικίας» σχετικά με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Έχει μετατραπεί σε ζήτημα κοινωνικής ειρήνης και συνοχής. Η διαχείριση της όλης υπόθεσης έθεσε σε κίνδυνο της αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτικής. Αν θέλουμε λοιπόν να λύσουμε την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των απορριμμάτων από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.

Δεύτερον, κυριαρχεί ακόμη μια νοοτροπία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, πανελλαδικά και όχι μόνο στην Κέρκυρα, περί διαχείρισης των απορριμμάτων, η όποια περιγράφεται επιγραμματικά με το ακόλουθο ερώτημα: «που θάβω τα απορρίμματα;». Η σωστή ερώτηση που πρέπει να καθοδηγεί τις οποίες διαχειριστικές μας επιλογές πρέπει να είναι: «πως τα αξιοποιώ;». Και πιστέψτε με, αδυνατώ να καταλάβω γιατί η ανακύκλωση, λόγου χάρη, παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Τρίτον, η όλη συζήτηση αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στα απορρίμματα της Λευκίμμης, λες και οι υπόλοιπες περιοχές της Κέρκυρας έχουν λύσει το δικό τους πρόβλημα. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Πέρα από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν στα χεριά τους σοβαρά περιβαλλοντικά και νομικά επιχειρήματα, υπήρξε ένα σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό κόστος με τη παρουσία των ΜΑΤ, το οποίο δεν επιτρέπεται να αγνοούμε. Γι αυτό και υποστηρίζω ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότου δεν θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων στο νησί".

Πηγή: Corfu Channel