Δύο χρόνια μετά την μαύρη επέτειο στους δρόμους πάλι η Λευκίμμη για τον ΧΥΤΑ

Κείμενο: ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

Στις 29 Μαΐου, ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατο της Μ. Κουλούρη, στα γεγονότα με τα ΜΑΤ, οι κάτοικοι της Λευκίμμης προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πρόθεση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νότου.

Το Σάββατο 29 Μαΐου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τα γεγονότα που σημάδεψαν την Λευκίμμη με τον θάνατο μιας νέας γυναίκας, στα επεισόδια που έγιναν με την εισβολή δέκα διμοιριών ΜΑΤ στη Λευκίμμη, ενάντια στους κατοίκους που διαμαρτύρονταν – και συνεχίζουν – για τον ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια

Οι κάτοικοι καλούνται αυτό το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, να διαδηλώσουν στον περιφερειακό δρόμο της Λευκίμμης δείχνοντας στην αντίθεσή τους στην πρόθεση για τη λειτουργία της εγκατάστασης.

Υπάρχει πρόθεση λειτουργίας του ΧΥΤΑ

Η πρόσκληση από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλεύχιμον, γίνεται σε μια κρίσιμη εποχή για το μέλλον του ΧΥΤΑ. Λίγες ημέρες πριν ο γενικός γραμματέας της ΠΙΝ Κώστας Γεωργαλίδης εξέφρασε, μιλώντας στο Τηλεκέρκυρα την πρόθεσή του να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Ράδιο Επτάνησα» και ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σπύρος Τριβυζάς.

Η αδειοδότηση «κολλάει» στους περιβαλλοντικούς όρους

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ χρειάζεται έκδοση νεών περιβαλλοντικών όρων και το Αλεύχιμον κατέθεσε ακόμη μια εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Νομάρχη, τον Περιφερειάρχη, τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Εισαγγελέα Κέρκυρας προκειμένου να μην αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση, αλλιώς τα μέλη του συλλόγου θα κινηθούν και δικαστικά για να διεκδικήσουν το δίκαιό τους.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία του ο σύλλογος ζητά από την αρμόδια δ/νση Χωροταξίας – Περιβάλλοντος της Νομαρχίας να επαναλάβει ρητά την απαίτησή της για έκδοση νέων περιβαλλοντικών όρων, όπως έκανε και με το έγγραφό της 8011/2009 προς τον ΦΟΣΔΑ. Ζητούν από τον Περιφερειάρχη να προβεί σε έγκριση περιβαλλοντικών όρων βάση του Ν. 11014/2003 (εκπόνηση νέων) και όχι με αναθεώρηση αυτών. Ζητούν από τον Νομάρχη να μην αδειοδοτήσει το έργο αν δεν προσκομιστούν αυτά τα στοιχεία και από τον ΦΟΣΔΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ.

Πηγή: Corfu Press