ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

View in English
“Τα πιο φλογερά μέρη στην κόλαση προορίζονται για εκείνους που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατήρησαν την ουδετερότητά τους”
Δάντης “Κόλαση” (εκδ.Ζαχαρόπουλος)

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

ΧΥΤΑ: Αντιδράσεις στη Λευκίμμη, συνέλευση στο Τεμπλόνι

Κείμενο: ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

Με κινητοποιήσεις και συμβολικούς αποκλεισμούς προειδοποιούν τα μέλη των συλλόγων της Λευκίμμης μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Λευκιμμαίων για λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότου. Επί ποδός πολέμου και στο Τεμπλόνι εν αναμονή εξελίξεων.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ, το Αλεύχιμον και οι Πολιτιστικοί σύλλογοι Κάβου και Νεοχωρίου υποστηρίζουν ότι: «το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων κ. Γατσούλης επιχειρεί με δηλώσεις του να δυναμιτίσει το κλίμα στη Λευκίμμη και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας , αγνοώντας την συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών του που εναντιώνεται σ’ αυτό το «έργο».

Για να είμαστε πιο σαφείς πριν λίγο καιρό ο κ. Γατσούλης δήλωσε στα Μ.Μ.Ε ότι θα κλείσει η χωματερή της Λευκίμμης και θα μεταφέρει τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, για να εισπράξει την προσχεδιασμένη και υποτιμητική για τους Λευκιμμιώτες απάντηση του Προέδρου του Συνδέσμου Καθαριότητας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να πέσουν στο Τεμπλόνι σκουπίδια της Λευκίμμης.

Πολύ πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό της Κέρκυρας (ο κ. Γατσούλης) δήλωσε ότι θα κλείσει η χωματερή της Λευκίμμης και τα σκουπίδια θα οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας , ο οποίος σύντομα θα αδειοδοτηθεί.

«Χρειάζεται επανέκδοση περιβαλλοντικών όρων»
Οι κάτοικοι της Λευκίμμης υποστηρίζουν ότι για να συμβούν όλα αυτά θα χρειαστεί να εκδοθούν εκ νέου περιβαλλοντικοί όροι: «Διερωτόμαστε από πού αντλεί την υπεραισιοδοξία του ότι ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας θα αδειοδοτηθεί αφού γνωρίζει πολύ καλά τόσο ο ίδιος όσο και οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί αλλά και οι αρμόδιοι υπάλληλοι ότι η επανέκδοση των περιβαλλοντικών όρων όπως καθορίζονται από την ΚΥΑ 11014 ΤΟΥ 2003 μπορεί να συνεπάγεται και την εξ αρχής χωροθέτηση του παράνομου εν λόγω ΧΥΤΑ, που αποτελεί (επιλογή ακατάλληλης θέσης ) και τον κύριο λόγο αντίδρασής μας στο «έργο» αυτό.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων με τη γνωστή διγλωσσία που τον διακρίνει επιχειρεί να παραπληροφορήσει και να διχάσει τους Λευκιμμιώτες δηλώνοντας ότι ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας θα είναι αποδέκτης μόνο των σκουπιδιών της Λευκίμμης αποκρύπτοντας σκόπιμα:

  1. ότι βάσει του Περιφερειακού σχεδιασμού ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας κατασκευάστηκε για να δεχθεί τα σκουπίδια τεσσάρων και όχι ενός δήμου.

  2. Με βάση την αρχή της εγγύτητας που προβλέπεται από τον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό ο κάθε δήμος έχει δικαίωμα να εναποθέτει τα απορρίμματά του σε όποιον νόμιμο αποδέκτη κρίνει σκόπιμο.

Ακλόνητη απόδειξη για τα λεγόμενά μας η περίπτωση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου που ενώ κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει πέντε δήμους δέχεται σήμερα τα σκουπίδια ολόκληρου του νησιού πλην της Λευκίμμης».

Για ένα δήμο ή για τρεις;
Εντωμεταξύ υπάρχουν και ερωτηματικά ανάμεσα στις δηλώσεις του δημάρχου Λευκιμμαίων και της επίσημης θέσης του Συνδέσμου, καθώς σύμφωνα με τους κατοίκους της Λευκίμμης: «…στις δηλώσεις του, ο κ. Γατσούλης και προκειμένου να στηρίξει τα λεγόμενά του επιχειρεί να διχάσει και όχι να πείσει τους Λευκιμμιώτες, αναφέροντας ότι ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας θα δεχθεί μόνο τα σκουπίδια της Λευκίμμης, γιατί το κύτταρό του είναι τόσο μικρό που αν δεχθεί τα σκουπίδια όλου του νησιού θα κορεσθεί σε τρεις μέρες!!

Αυτά όμως που ισχυρίζεται έρχονται σε πλήρη αντίθεση με διαφημιστικό σποτ του Συνδέσμου Καθαριότητας που αναφέρει ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας θα ελαφρύνει το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κατά είκοσι χιλιάδες τόνους σκουπιδιών ετησίως .
Τι από τα δύο είναι στο σχεδιασμό του Συνδέσμου Καθαριότητας η λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας μόνο με τα σκουπίδια της Λευκίμμης (κ. Γατσούλης) ή η λειτουργία του με τα σκουπίδια και άλλων δήμων για να ελαφρυνθεί ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου (Σύνδεσμος Καθαριότητας)!!

Η αλήθεια είναι μόνο μία ότι ο Σύνδεσμος Καθαριότητας βρισκόμενος σε πλήρη σύγχυση ,ενώ είναι ο κατ’ εξοχήν υπαίτιος για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το νησί, αυτοσχεδιάζει χωρίς κανένα προγραμματισμό και το μόνο που θα καταφέρει αν δεν αντιδράσουμε θα είναι να μετατρέψει την Κέρκυρα σε μία απέραντη χωματερή (σήμερα το Τεμπλόνι, αύριο η Λευκίμμη ,μεθαύριο ποιος ξέρει ποιος…).

Όσο για τον κ. Γατσούλη με τις δηλώσεις του που από τη μία μέρα στην άλλη αυτοαναιρούνται προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στους Λευκιμμιώτες με απώτερο στόχο το διχασμό του κόσμου και κατ’ επέκταση την αποδυνάμωση του κινήματος που αντιδρά στις μεθοδεύσεις του».

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις… πάλι
Αμετακίνητοι εμφανίζονται οι Λευκιμμιώτες που καταγγέλλουν τον δήμαρχο κ. Γατσούλη ότι «με το δίλημμα ΧΩΜΑΤΕΡΗ Ή ΧΥΤΑ επιχειρεί να διχάσει τους Λευκιμμιώτες και να επισπεύσει την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, που εξακολουθεί να ανέχεται τη λειτουργία της παράνομης χωματερής» και τον καλούν να «…κλείσει την παράνομη χωματερή, που για λόγους σκοπιμότητας ανέχτηκε και ανέχεται και να οδηγήσει τα απορρίμματά του Δήμου μας σε νόμιμο αποδέκτη».

Και τέλος δηλώνουν ότι: «Θα εντείνουμε τον αγώνα μας με συμβολική κατάληψη ,αρχικά, του Δημαρχείου Λευκίμμης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας σε Περιφέρεια, Νομαρχία, Λιμάνι και αεροδρόμιο Κέρκυρας αν και όποτε κριθεί σκόπιμο», επιμένοντας στην ολοκληρωμένη διαχείριση με σύγχρονους τρόπους για όλο το νησί.

Τεμπλόνι: Ως εδώ και μη παρέκει…
Μπροστά στις νέες εξελίξεις και υπό τον φόβο να προστεθούν στο Τεμπλόνι και άλλα απορρίμματα (πλέον των σημερινών) ο σύλλογος της περιοχής πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση την Κυριακή 30 Μαΐου στις 10.30 το πρωί με σκοπό την ενημέρωση για θέματα που απασχολούν την περιοχή τους αλλά και τον σύλλογο.

Μια πρώτη γεύση πάντως έδωσε η πρόεδρος του συλλόγου Μάγδα Παπανικολοπούλου τονίζοντας το «ως εδώ και μη παρέκει». «Πλέον απαιτούμε να ακολουθηθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση όπως είχε σχεδιαστεί, δηλαδή σταθμός μεταφόρτωσης στο Βορρά και ΧΥΤΑ στη Μέση και τη Νότια Κέρκυρα. Φτάνει πια να θεωρούν δεδομένο ότι το Τεμπλόνι είναι η χωματερή όλου του νησιού. Ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι υπενθυμίζω ότι είχε σχεδιαστεί για πέντε μόνο δήμους», δήλωσε η κ. Παπανικολοπούλου. Τα υπόλοιπα στην γενική συνέλευση.


Πηγή: Corfu Press