ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ-ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ

Με αφορμή την επιστολή της κας Μπιρμπίλη για κλείσιμο των χωματερών μέχρι 16 Ιουλίου του 2010, έρχεται στην επιφάνεια η επί μακρόν κρυμμένη απάντηση γιατί δεν έχει κλείσει η παράνομη χωματερή της Λευκίμμης. Ο πιο αδαής πολίτης του νομού αντιλαμβάνεται το παιγνίδι των θεσμικών παραγόντων για την ανοχή. Τα κατά καιρούς προβοκατόρικα ερωτήματα γιατί προτιμούν οι αγωνιζόμενοι Λευκιμμιώτες κατά του ΧΥΤΑ στα Μισοράχια την ανεξέλεγκτη χωματερή, αφενός δεν έπιασαν τόπο, αφετέρου ξεσκεπάστηκαν με το πλήρωμα του χρόνου και κάτω από τη πίεση του Λευκιμμιώτικου κινήματος. Παράλληλα με την υποκρισία των θεσμικών παραγόντων, ξεσκεπάστηκε και ο ρόλος του συλλόγου Τεμπλονίου που δια της προέδρου του ερίζουν πως δεν θα ανεχθούν τα σκουπίδια της Λευκίμμης στο Τεμπλόνι, τουτέστιν επιπλέον επιβάρυνση.

Για τους αγωνιζόμενους Λευκιμμιώτες ποτέ δεν υπήρξε η αμφιβολία πως για το πρώτο θέμα πίσω στέκονταν ο σύνδεσμος καθαριότητας και οι δήμαρχοι που πίεζαν για τους παρακάτω λόγους:

1. Γιατί αν ο νομάρχης έκλεινε τη χωματερή, θάπρεπε η Λευκίμμη να μεταφέρει τα σκουπίδια στο νόμιμο αποδέκτη που είναι το Τεμπλόνι
2. Με το μη κλείσιμο της χωματερής πίεζαν και περίμεναν την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ νότου, που αν το πετύχαιναν ήλπιζαν να δημιουργηθεί μία μεγάλη και ανεξέλεγκτη χωματερή τύπου Τεμπλονίου ,για όλο το νομό
3. Ένας τρίτος και σημαντικός λόγος , ο κίνδυνος που ελλοχεύει να απενταχθεί το έργο από το ταμείο συνοχής, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να επιστραφούν από το σύνδεσμο 3,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ, σε περίπτωση μη αδειοδότησης του έργου

Όσο για το φλέρτ του συλλόγου Τεμπλονίου και συνδέσμου καθαριότητας, φανερώθηκε δειλά-δειλά στη συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο για το Τεμπλόνι ,όπου δια στόματος κου Κάρρα προέδρου της ΤΕΔΚ, ειπώθηκε πως ο χώρος για τη συνολική διαχείριση στερεών αποβλήτων έχει οριστεί στο Τεμπλόνι και η κα πρόεδρος παρούσα ούσα το ξεπέρασε ασχολίαστα και «αβρόχοις ποσί». Πιστοποιήθηκε δε με τη δήλωση της κας προέδρου(από πού και ως που)πως δε θα επιτρέψει στη Λευκίμμη να φέρει τα σκουπίδια της στο Τεμπλόνι.

Η ταύτιση της δήλωσης της κας προέδρου με τις δηλώσεις του συνδέσμου καθαριότητας, έρχεται σε αντίθεση με τη θέση και άποψη των κατοίκων Λευκίμμης και Τεμπλονίου που μαζί παλεύουμε πρώτα για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού εγκλήματος στο Τεμπλόνι και κατόπι για τους αγώνες ενάντια στη ποινικοποίηση των αγώνων μας για νομιμότητα και συνταγματικά δικαιώματα.

Μέχρι εδώ η ανοχή και η υποκρισία, για να μη πω παρανομία.

Εδώ και τώρα κε Νομάρχη, έχοντας και τη προτροπή-εντολή του υπουργείου περιβάλλοντος, ενεργοποιήστε τους μηχανισμούς των υγειονομικών σας υπηρεσιών και κλείστε επί τέλους τη παράνομη χωματερή Λευκίμμης, για να μη θεωρηθείτε εσείς παράνομος. Μη περιμένετε την 16 Ιουλίου, αφού μπορείτε και αύριο, παρόλο που μπορούσατε και χθες. Όσο νωρίτερα τόσο καλλίτερα για σας, μια και θα το βρείτε μπροστά σας , πιθανώς από άλλη θέση, ενόψει Καλλικράτη.
«κάλιο γαΪδουρόδενε παρά γαΪδουρογύρευε»

Δημήτρης Κάντας,
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός,
Μέλος του Αλεύχιμον και του κινήματος κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης