Λαϊκή συνέλευση για τον ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη

Κείμενο: ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 12:36


Στην κατάμεστη αίθουσα του Γυμνασίου Λευκίμμης πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ λαϊκή συνέλευση του Αλεύχιμον. Θέματα η αποχέτευση, ο ΧΥΤΑ Νότου αλλά και η λειτουργούσα χωματερή. Το βράδυ εκπρόσωποι των κατοίκων συναντώνται με την γ.γ. της ΠΙΝ Β. Αλεξανδρίδου.

Στη συνέλευση είχαν προσκληθεί η γ.γ. της ΠΙΝ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας, ο Νομάρχης, ο δήμαρχος Λευκιμμαίων και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι όμως δεν παραβρέθηκαν. Ο μόνος που τοποθετήθηκε ήταν ο νομαρχιακός σύμβουλος Σπ. Σαμοΐλης, τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η θέση της ΝΑΣΥ που εκπροσωπεί αλλά και του ΚΚΕ είναι σταθερή: ΟΧΙ στον ΧΥΤΑ Νότου, ναι σε νέο σχεδιασμό ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Μ. Κοντομάρη: Εισαγγελική παραγγελία για την αποχέτευση


Η πρόεδρος του Αλεύχιμον Μαρία Κοντομάρη, στην έναρξη της λαϊκής συνέλευσης, αναφέρθηκε στην περιπέτεια της αποχέτευσης Λευκίμμης, επεσήμανε ότι η κατάσταση εκκρεμεί επί 30 και πλέον χρόνια και ενημέρωσε για τα αιτήματα που έχει καταθέσει το Αλεύχιμον προκειμένου να δοθούν στους κατοίκους οι μελέτες και τα τεχνικά στοιχεία του έργου. «Μέχρι στιγμής δεν καταφέραμε να πάρουμε στα χέρια μας τίποτα, αλλά επιτέλους έχουμε εισαγγελική παραγγελία, την οποία θα καταθέσουμε στη δημοτική αρχή, ώστε να αναγκαστεί να μας δώσει αυτά που της ζητάμε», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πανδή, από το κίνημα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, σήμερα κατατέθηκε η απόφαση της εισαγγελίας στο δημαρχείο και εντός των ημερών αναμένεται να έρθουν στα χέρια των Λευκιμμιωτών τα στοιχεία που ζητούν για το έργο.

Αφόρητη η κατάσταση της χωματερής


Οι κάτοικοι που τοποθετήθηκαν στην λαϊκή συνέλευση περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση της χωματερής που λειτουργεί στη Λευκίμμη. Βουνά από σκουπίδια, χωρίς περίφραξη, με αποικίες ποντικών, με προβλήματα για τα γύρω σπίτια αλλά και τα κοπάδια ζώων που υπάρχουν στην περιοχή, συνθέτουν το παζλ που έχει οδηγήσει σε απελπισία τους Λευκιμμιώτες. Να κλείσει η χωματερή ζητούν άπαντες και προειδοποιούν ότι αν αυτό δεν συμβεί θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και θα κλείσουν την χωματερή μόνοι τους.

Όχι και στον ΧΥΤΑ


Η πάγια θέση των κατοίκων της Λευκίμμης είναι όχι και στη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη θέση Μεσοράχια. Αναρωτιούνται γιατί από τις τρεις θέσεις που είχαν επιλεγεί αρχικά προέκυψε τελικά – και από το πουθενά – ως τέταρτη και τελικά επικρατούσα θέση εκείνη στα Μεσοράχια.

Επιμένουν δε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν λήξει με την εκπνοή του 2009 και θα πρέπει εκ νέου να εκπονηθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη, άρα, λένε ότι είναι αδύνατο σχεδόν να λειτουργήσει η εγκατάσταση.

«Δεν έχει γίνει ακόμη η παραλαβή του έργου, πρέπει να γίνει και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία, οπότε ο ΧΥΤΑ άμεσα τουλάχιστον δεν μπορεί να λειτουργήσει» δήλωσε ο Γ. Πανδής.

Αδιέξοδο

Με αυτά τα δεδομένα η κατάσταση οδεύει σε αδιέξοδο καθώς οι κάτοικοι της Λευκίμμης από την μια πλευρά δείχνουν αμετακίνητοι στη θέση τους να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, ενώ και από την άλλη πλευρά οι κάτοικοι του Τεμπλονίου έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και δεν θα δεχθούν πρόσθετη επιβάρυνση – στην ήδη ταλαιπωρημένη – περιοχή τους. «Αν μας επιβαρύνουν περισσότερο θα απαιτήσουμε από την πλευρά μας να χρησιμοποιούν τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου μόνο οι πέντε δήμοι που νομίμως, από την αρχική πρόβλεψη, θα έπρεπε να τον χρησιμοποιούν», ανταπαντά η πρόεδρος του συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου.


Πηγή: Corfu PRESS