Κινητοποίηση στον ΧΥΤΑ Νότου υπό τον φόβο αδειοδότησης

Κείμενο: ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

Πατήστε για μεγέθυνση

Συγκεντρώθηκαν, διαδήλωσαν, έφυγαν… Οι περίπου 400 Λευκιμμιώτες συγκεντρώθηκαν στις 5μ.μ. στον περιφερειακό δρόμο Λευκίμμης, πραγματοποίησαν διαδήλωση στον ΧΥΤΑ Νότου και έφυγαν χωρίς επεισόδια.

Για πρώτη φορά οι κάτοικοι της Λευκίμμης περιηγήθηκαν στην έτοιμη, πλέον, εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. «Ακριβώς έτοιμη δεν είναι η εγκατάσταση», εξηγεί η Μ. Κοντομάρη από το Αλεύχιμον, «καθώς λείπει ηλεκτροδότηση» ενώ και ο Γ. Πανδής από την Συντονιστική τονίζει ότι υπάρχει και η εκκρεμότητα του βιολογικού, στον οποίο θα πρέπει να υπάρξει η σύνδεση της εγκατάστασης.

Προβλήματα…

Πατήστε για μεγέθυνση

Η κατάσταση εντός του ΧΥΤΑ θλιβερή, για όποιον γνώριζε την περιοχή πριν το κτίσιμο της εγκατάστασης. Το κύτταρο με νερά, ο ΧΥΤΑ υψωμένος κατά πολύ από το επίπεδο του δρόμου, λάθη και παραλείψεις απότοκα της λάθος χωροθέτησης για την οποία διαμαρτύρονται για χρόνια τώρα οι Λευκιμμιώτες.

«Είμαστε εδώ»

Υπό το φόβο πιθανής αδειοδότησης και στη συνέχεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ οι κάτοικοι της Λευκίμμης αλλά και Λευκιμμιώτες που ήρθαν για τις διακοπές του Πάσχα συγκεντρώθηκαν στις 5 το απόγευμα στον περιφερειακό δρόμο της Λευκίμμης, άκουσαν τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τον ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια. Εκεί συνάντησαν αστυνομική δύναμη με επικεφαλής τον αστυνομικό υποδιευθυντή Δ.Μπινιέρη.


Καλή συνεννόηση


Πατήστε για μεγέθυνση

Ο χειρισμός από την πλευρά του κ. Μπινιέρη, υποδειγματικός. Οι κάτοικοι μπήκαν, είδαν και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί και από τις δύο πλευρές, βγήκαν και πήραν τον δρόμο της επιστροφής, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει καλή αντιμετώπιση, δεν υπάρχουν και επεισόδια από καμία πλευρά.

«Θα διαδηλώσουμε και θα φωνάξουμε συνθήματα όταν έρθει η ώρα και όταν πρέπει» είπαν οι συγκεντρωμένοι, και τηρώντας τη δέσμευσή τους αποχώρησαν. Η αστυνομική δύναμη πάντως ήταν παρούσα, αν και διακριτικά μακριά από τον περίπατο του κόσμου.


Μαζική παρουσία


Παρά τις γιορτινές ημέρες πάντως η παρουσία του κόσμου ήταν μαζική, ενώ ευχαριστημένοι ήταν και οι διοργανωτές της συντονιστικής επιτροπής. Έχουν δρόμο μπροστά τους, μας λένε, εκκρεμούν δικαστήρια, επισκέψεις σε Περιφερειάρχη, Νομάρχη και την υφυπουργό κ. Γκερέκου, ενώ ευελπιστούν να δουν και την αρμόδια υπουργό Τ. Μπιρμπίλη. Έως τότε μαζεύονται, συζητούν, υπενθυμίζουν ότι είναι παρόντες και περιμένουν…

Πατήστε για μεγέθυνση

Πατήστε για μεγέθυνση

Πατήστε για μεγέθυνση

Πατήστε για μεγέθυνση

Πηγή: Corfu PRESS