ΠΑΣΟΚ Λευκίμμης: Όχι δογματισμούς στην υπόθεση του ΧΥΤΑ Νότου

Κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Δεν θα έλεγαν όχι με δογματισμό τα μέλη της οργάνωσης Λευκίμμης του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μεσοράχης, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση – απόφαση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της για το φλέγον για την περιοχή θέμα.

Η Σ.Ε. της Τ.Ο. Δήμου Λευκιμμαίων του κόμματος, συζήτησε το θέμα την Παρασκευή και συμφώνησε ομόφωνα μεταξύ των παρόντων, τις θέσεις όσον αφορά στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης τις οποίες και δημοσιοποίησε.

Με βολές προφανώς κατά των επικεφαλής του κινήματος που έχει δημιουργηθεί, κάνουν λόγο για προσωπικές φιλοδοξίες, απολίτικες συμπεριφορές και χυδαίες πρακτικές στο διεκδικητικό περιβάλλον, που έχουν συμβάλλει στο διχασμό της τοπικής κοινωνίας ενώ υποστηρίζει ότι όποιος εκφράζει διαφορετική άποψη από αυτή του «όχι στο ΧΥΤΑ», μπαίνει σε «μαύρη λίστα».

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν συμφωνεί με την παραμονή των ΜΑΤ στη Λευκίμμη, βάλλει κατά των κατοίκων που ακολούθησαν «προβοκατόρικες» μεθόδους όπως δυναμίτες στο κύτταρο ή αλυσοπρίονα στις κολώνες της ΔΕΗ, καταλήγει: «Τι θα κάνουμε τα απορρίμματά μας μέχρι να γίνει η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στο νησί; Δεν μπορούμε με δογματικές θέσεις να λύσουμε το πρόβλημα γιατί δεν είναι πρόβλημα άλλων, είναι πρόβλημα όλων».

Η ανακοίνωση

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης που υπογράφει ο επικεφαλής της οργάνωσης, Κώστας Πανδής, έχει ως εξής:

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι το έργο της κατασκευής και αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας έχει δημιουργήσει προβλήματα στον δήμο μας και έχει διχάσει την κοινωνία της Λευκίμμης ή τουλάχιστον μέρος αυτής.

Είναι επίσης γεγονός ότι προσωπικές φιλοδοξίες, απολίτικες συμπεριφορές και, ενίοτε, χυδαίες πρακτικές, βρήκαν γόνιμο έδαφος και αναπτύχθηκαν στο διεκδικητικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μέσα από το πρόβλημα αυτό.

Στο όνομα της διεκδίκησης απαξιώθηκαν θεσμοί, όργανα, πρόσωπα. Σε αντιπαράθεση, αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ. Η έκφραση διαφορετικής άποψης, πλέον αυτής του «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ», κατέστη, επί ποινή, κατάταξη στην «μαύρη λίστα», κατά το πρότυπο «όποιος δεν είναι φίλος μου, είναι εχθρός μου» η κατά το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Η δημοκρατία συρρικνώθηκε στην Λευκίμμη. Η «διεκδίκηση» πλέον είναι δημοκρατία. Οι άλλοι; Δεν απαντούν. Καναπές, δουλειά, νοικοκυραίοι. Κάποιοι άλλοι περιμένουν και κάποιοι τρίτοι λαϊκίζουν, χαϊδεύουν. Εκλογές; Πέρασαν.

Το πρόβλημα παραμένει και αναζητεί λύση. Λύση δεν είναι σίγουρα η παραμονή των αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του ΧΥΤΑ, ούτε οι δυναμίτες στο κύτταρο ούτε τα αλυσοπρίονα στις κολώνες της ΔΕΗ. Λύση είναι ο διάλογος, η διαβούλευση και η ενεργοποίηση του πολίτη στα ξεκάθαρα πλαίσια της δημοκρατίας μας.

Θέση μας είναι η έκφραση της άποψης και η διεκδίκησή της. Διεκδίκηση ναι, αυθαιρεσία όχι. Θέση μας είναι να μην ποινικοποιείται η διεκδίκηση. Διεκδίκηση ναι, αναρχία όχι. Θέση μας είναι να μην υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις στον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, αλλά και όχι προβοκατόρικες ενέργειες.

Δεν παρεμβαίνουμε στην δικαιοσύνη γιατί πιστεύουμε πως κάνει την δουλειά της. Όποιος έχει στοιχεία για το αντίθετο θα πρέπει να τα καταθέσει.

Το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει. Θα κάνουμε τους χώρους μας, παντού στην Κέρκυρα, μια απέραντη χωματερή; Όχι στις χωματερές, ναι σε μια και μοναδική μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε όλο τον νομό.

Και τέλος, περιμένουμε να απαντηθεί το ερώτημα : τι θα κάνουμε τα απορρίμματά μας μέχρι να γίνει η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στο νησί; Δεν μπορούμε με δογματικές θέσεις να λύσουμε το πρόβλημα γιατί δεν είναι πρόβλημα άλλων, είναι πρόβλημα όλων.

Συμπαράταξη των αρχόντων, διάλογος, διαβούλευση και ενεργοποίηση του πολίτη θα δώσουν λύση στο πρόβλημα και όχι οι αστυνομικές δυνάμεις, τα καπετανάτα και οι δογματισμοί.


Σχετικά άρθρα:
Ένταση και ξύλο (!) στο ΠΑΣΟΚ Λευκίμμης λόγω ΧΥΤΑ

Πηγή: Corfu PRESS