ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ-Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Απογοήτευση δημιούργησε σε κάθε πολίτη εντός-εκτός της αίθουσας του Νομαρχιακού συμβουλίου η χθεσινή σύσκεψη των φορέων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων παρά την έκκληση του Νομάρχη για ψυχραιμία , σύγκληση των απόψεων, λόγω της σοβαρότητας του θέματος. Εντούτοις ούτε απόψεις κατατέθηκαν ούτε λύσεις προτάθηκαν προφανώς από έλλειψη επιστημονικής γνώσης αφενός, αφετέρου από έλλειψη πολιτικής βούλησης ,αφού το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι καθαρά πολιτικό.
Φάνηκε καθαρά ο στόχος του συνδέσμου καθαριότητας δια στόματος –κυρίως- κου Κάρρα ότι με μπαλώματα θα προχωρήσει για την άμεση λύση και ότι μακροπρόθεσμα δεν προτίθεται αγωνιστικά να διεκδικήσει καινοτόμες και σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης αφού και η ΕΕ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη για εναλλακτικές μορφές διαχείρισης καθότι θεωρεί τη λύση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ παροχυμένες.
Η αδυναμία του συνδέσμου να πάρει πρωτοβουλίες του τύπου δημιουργίας πρώτα εγκατάστασης εργοστασίου διαλογής και ανακύκλωσης- όπως παραινεί και ο κος Ραγκούσης στη πρόσφατη συγκέντρωση των φορέων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων- αποδεικνύει την έλλειψη βούλησης ακόμα και για την δημιουργία ΧΥΤΥ αφού για να λειτουργήσει μία τέτοια περίπτωση απαραίτητη είναι η ανακύκλωση και διαλογή, διαφορετικά μονίμως θα έχουμε μία μεγάλη και ανεξέλεγκτη χωματερή όπως αυτή του Τεμπλονίου η οποία βολεύει προφανώς το σύνδεσμο καθαριότητας για ευνόητους λόγους
Ένα άλλο συμπέρασμα που βγήκε από τη σύσκεψη ,είναι η αφερεγγυότητα του συνδέσμου και η αδυναμία του να είναι συνεπής σε συμφωνίες με άλλους φορείς όπως πχ η περίοδος χάριτος ή αν θέλετε η πίστωση χρόνου που πήρε από τη ΝΑ για έργα εγγειοβελτιωτικά στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού του 2006. Ένα χρονικό διάστημα που χρονοτριβούσε και δεν διεκδικούσε τα αυτονόητα προφανώς γιατί περίμενε με ανυπομονησία την αδειοδότηση και κατά συνέπεια τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας , που δεν του βγήκε γιατί η αντίσταση και αγωνιστικότητα των κατοίκων της Λευκίμμης δεν του το επέτρεψαν.
Η τακτική του συνδέσμου να επιχειρεί να δώσει λύσεις πρόσκερες με τη μορφή κλεφτοπόλεμου πότε με τους κατοίκους Τεμπλονίου και πότε με τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πέραν της τριβής που επιφέρει με τις κοινωνικές ομάδες δενδίνει προοπτική για ουσιαστικές και μακροπόθεσμες λύσεις, υποχρεώνεται σε κακοτεχνίες που επιδεινώνουν το πρόβλημα κανοντάς το άλυτο με απρόβλεπτες διαστάσεις επικινδυνότητας για την υγεία των κατοίκων και τη προστασία του περιβάλλοντος.
Γεγονός επίσης είναι η έλλειψη πολιτικής από κάθε εκλεγμένο που άσκησε και ασκεί εξουσία ,αφού όπως παραδέχτηκαν και οι ίδιοι μέχρι το 2005 κανείς μα κανείς εκλεγμένος δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με το μέλλον των σκουπιδιών και αποβλήτων στο νησί.
Η μελέτη της ΝΑ που παρουσιάστηκε στο ΚΟΡΦΟΥ ΠΑΛΛΑΣ λοιδορήθηκε και απαξιώθηκε από το πλήθος των δημάρχων από καθαρά αντιπολιτευτική διάθεση και μόνο, δεν συζητήθηκε όσο έπρεπε, ίσως γιατί τους χάλαγε τη σούπα.
Η πολιτική θέση του ΠΑΣΟΚ δια της κας Γκερέκου και του κου Κούβελη πολύ πριν τις εκλογές πάλι λοιδορήθηκε από το σύνολο των δημάρχων και της Νομαρχιακής του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Πρότεινε τη ολοκληρωμένη διαχείριση με ανακύκλωση και διαλογή σε ένα ενιαίο χώρο και ΜΙΑ ΧΥΤΥ, πάλι δεν άρεσε και ολόκληρο το λόμπυ που φέρει την ευθύνη της διαχείρισης στάθηκε απέναντι και από αυτή τη θέση με την αρωγή και της πλειοψηφίας των ΜΜΕ που εκόπτοντο ντε και καλά να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας με το σαθρό δικαιολόγημα ότι, καλλίτερα η λειτουργία ΧΥΤΑ παρά η ανεξέλεγκτη χωματερή και σα δεύτερο τι θα κάνουμε στο μεσοδιάστημα τα σκουπίδια.
Σε αυτά τα σχολικού τύπου ερωτήματα η απάντηση είναι απλή ,άμεση και καταλυτική
• Η δημιουργία ΧΥΤΑ χωρίς διαλογή στη πηγή, χωρίς ανακύκλωση ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΜΊΑ ΜΕΓΆΛΗ ΚΑΙ ΕΠΊΣΗΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΉ, συνεπώς καλλίτερα μία μικρή από ένα δήμο ,παρά μία τεράστια από ολόκληρη τη Κέρκυρα
• Για τη «καραμέλα» τι θα κάνουμε στο μεσοδιάστημα, θα πρέπει πρώτα αυτό να προσδιοριστεί με απαραίτητη προϋπόθεση ότι για να γίνει ένα έργο θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί
1. ο χώρος
2. η χρηματοδότηση
3. και οι μελέτες ,αφού έχει υπάρξει διαβούλευση και έχει εξασφαλιστεί η κοινωνική συναίνεση

Μεσοδιάστημα λοιπόν είναι ο χρόνος που απαιτείται από το πρώτο σκάψιμο μέχρι τη λειτουργία. Γιαυτό το χρόνο θάπρεπε κε Κάρρα να γνωρίζετε ως οφείλετε πώς υπάρχουν πολλές μορφές διαχείρισης που μικραίνουν έως εξαλείπτουν το πρόβλημα.
Μερικές από αυτές:
• διαλογή στη πηγή
• ανακύκλωση
• διαχείριση με κάδους στο σπίτι
• κομποστοποιητές σε κεντρικά σημεία των δήμων, σε μαζικούς χώρους(σχολεία, νομαρχιακά καταστήματα, λιμάνι, αεροδρόμιο κτλ….), έτσι που να λιγοστεύει το κατάλοιπο και να μένει το βιολογικό λύμα, όπως λειτουργεί η πρόβλεψη για ΧΥΤΥ.

Αντί να ισχυρίζεστε το ανέφικτο θέτοντας ερωτήματα στα οποία εύκολα απαντά όποιος ασχολείται και ενδιαφέρεται με τη διαχείριση παρακολουθώντας επιστημονικές έρευνες και μελέτες καταξιωμένων στο χώρο, καλά θα κάνετε να ενώσετε τη φωνή σας με τη φωνή του κόσμου αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς και αφορισμούς που ει μη τι άλλο σας θέτουν επικριτικά απέναντι δημιουργώντας και καλλιεργώντας τάσεις αντιπαλότητας και κοινωνικού χάσματος. Τα σκουπίδια είναι πρόβλημα όλης της κοινωνίας και αλλοίμονο αν το δούμε μεμονωμένα και εγωιστικά.
Όσο νωρίτερα πάρετε μέτρα , έστω και αν αυτά αποδώσουν όπως ισχυρίζεστε μετά από 5-6 χρόνια , θα έχουμε σώσει τα υπόλοιπα που είναι το μέλλον της τοπικής κοινωνίας οικονομικά και περιβαλλοντικά. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν μας περιμένει. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η θεσμική διεκδίκηση. Σε αυτή τη χώρα του βολέματος αυτός που πληρώνει τα σπασμένα είναι ο κοσμάκης και αυτός απαιτεί να εισπράττει αυτά που του οφείλει η πολιτεία και είναι πολλά.

Κάντας Δημήτρης,
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός