Τρίμηνη παράταση για ΧΥΤΑ δίνει η κυβέρνηση, θέλουν έτος οι δήμαρχοι

Κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Παράταση στην ισχύ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον εναρμονισμό της λειτουργίας των χώρων υγειονομικής ταφής της χώρας μας με την κοινοτική νομοθεσία, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Το πρόβλημα με την αδειοδότηση δεν αντιμετωπίζει μόνο η Κέρκυρα, αλλά πολλές περιοχές της χώρας μας. Σύμφωνα με το δήμαρχο Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ, 45 περίπου ΧΥΤΑ ανά την Ελλάδα δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή οριστική άδεια λειτουργίας και οι περισσότεροι από αυτούς δεν πληρούν ακόμα τις προϋοθέσεις για να την αποκτήσουν. Κατά τον κ. Μικάλεφ, μάλιστα, υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις που τα προβλήματά τους είναι πολύ μεγαλύτερα και δυσεπίλυτα από αυτά της Κέρκυρας.

Γκερέκου: Το πολύ, τρεις μήνες

Η υφυπουργός Τουρισμού Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, η οποία έδωσε και την είδηση στα ΜΜΕ, υποστήριξε ότι κατά τη δική της πληροφόρηση η παράταση αυτή δεν θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από 3 μήνες και, σε κάθε περίπτωση, θα είναι μικρή. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας ζητούν παράταση για τουλάχιστον ένα έως δύο χρόνια προκειμένου να προχωρήσουν στην πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων λειτουργίας και να φέρουν την εγκατάσταση σε σημείο που να μπορεί χωρίς προβλήματα να αδειοδοτηθεί.

Θέλουν τουλάχιστον ένα χρόνο

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στπ. Τριβιζάς, υποστήριξε ότι ο χρόνος των δύο ή τριών μηνών επαρκεί μόνο για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου κυττάρου απόρριψης απορριμμάτων στο Τεμπλόνι και πως για να αποκατασταθεί πλήρως το πρώτο κύτταρο, θα πρέπει αφού λειτουργήσει το νέο, να γίνουν εργασίες που θα διαρκέσουν για πολλούς μήνες.

Από την άλλη, ο ΦΟΔΣΑ απορρίπτει τη σκέψη να επιχειρηθεί να εκδοθεί άδεια για το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου μόνο για το καινούριο κύτταρο, χρησιμοποιώντας επιχείρημα ότι το υπάρχον θα σταματήσει να λειτουργεί άρα δεν χρειάζεται οποιαδήποτε άδεια. Η διοίκηση του Φορέα υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις στο Τεμπλόνι είναι ενιαίες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ζητηθεί αδειοδότηση μόνο για ένα μέρος της εγκατάστασης.