Από Νομαρχιακό... σε σύσκεψη και από εκεί στην Αθήνα, αναζητούν τη λύση για το ΧΥΤΑ

Στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του Νομάρχη Στέφανου Πουλημένου θα δοθεί συνέχεια στη χθεσινή συζήτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Αυτή την απόφαση πήρε χθες το όργανο, το οποίο μετά από πρόταση του νομαρχιακού συμβούλου Τάκη Μεταλληνού, όρισε τη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων του νομαρχιακού συμβουλίου, εκπροσώπων των φορέων των κατοίκων του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύσκεψη και μετά... Αθήνα

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι να εξεταστούν οι παράμετροι της δυνατότητας αδειοδότησης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ μετά την κατάθεση των θέσεων τόσο του Νομάρχη όσο και των εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και του προέδρου του, Σωτήρη Μικάλεφ. Μάλιστα, το Συμβούλιο προτίθεται να στείλει αντιπροσωπεία του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να θέσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να ζητήσει γνωμοδότηση περί της δυνατότητας παράτασης της προσωρινής άδειας μέχρι την έναρξη λειτουργίας του νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ τους προσεχείς μήνες, ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση του κορεσμένου πρώτου κυττάρου με την κατασκευή του δικτύου καύσης του βιοαερίου, κάτι που για να γίνει πρέπει να σταματήσει η ρίψη σκουπιδιών.

Στη χθεσινή πολύωρη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλές φορές δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και των κατοίκων που παρευρέθηκαν στην αίθουσα του Νομαρχιακού, οι επικεφαλής της Νομαρχίας και της Αυτοδιοίκησης κατέθεσαν τις θέσεις τους, χωρίς να λείψουν οι αντιπαραθέσεις για τις ευθύνες του παρόντος και του παρελθόντος.

Ο Στέφανος Πουλημένος

Στην εισήγησή του ο Στέφανος Πουλημένος απέρριψε ουσιαστικά την προοπτική οριστικής αδειοδότησης εάν δεν υλοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που είχε θέσει στην προσωρινή άδεια πριν από ενάμισι χρόνο, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση του βιοαερίου, εκτός εάν διευθετηθεί το θέμα με την πρόβλεψη ειδικού όρου στην ΄Αδεια Λειτουργίας για τακτοποίησή του στο πλαίσιο ενός ειδικού νέου χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο, το «παράθυρο» αυτό μπορεί να ισχύσει μόνο στην περίπτωση που θα ζητηθεί επίσημη απάντηση επί του θέματος από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπ. Περιβάλλοντος.

Ο κ. Πουλημένος, αφού παρουσίασε την ιστορία της διαχείρισης των απορριμμάτων (διαβάστε όλη την εισήγηση εδώ), υπογράμμισε ότι αν το αίτημα του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Κέρκυρας είναι μόνο η κανονική χορήγηση άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας θα πρέπει να ελέγξουν την τήρηση των προϋποθέσεων το νόμου: |Να διαπιστώσουν αν συντρέχουν οι προβλέψεις του Νόμου και να εισηγηθούν ανάλογα, με την ευθύνη της υπογραφής τους», κάτι που θα οδηγήσει στην απόρριψη του αιτήματος: «Μια κανονική αδειοδότηση του ΧΥΤΑ, χωρίς όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, θα καταπέσει στην πρώτη προσφυγή, δεν θα σταθεί», τόνισε ο κ. Πουλημένος δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η απάντηση του Σ. Μικάλεφ

«Δεν ήρθαμε εδώ για να απολογηθούμε», απάντησε στις αιχμές που άφησε ο Νομάρχης για τις ευθύνες του παρελθόντος ο δήμαρχος Κερκυραίων και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Σωτήρης Μικάλεφ. Υποστήριξε ότι η σημερινή διοίκηση του Συνδέσμου Καθαριότητας πήρε το Τεμπλόνι κορεσμένο και η υπόθεση των ευθυνών ανήκει πλέον στο παρελθόν. Υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά τις θέσεις του ΦΟΔΣΑ και το σχεδιασμό ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας ότι σε δύο μήνες θα λειτουργεί το νέο κύτταρο με την αποκατάσταση του υπάρχοντος να βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και την εγκατάσταση υποδομής καύσης του βιοαερίου να ξεκινά με τον τερματισμό εναπόθεσης σκουπιδιών εκεί.
«Ο Σύνδεσμος έχει το θάρρος και προτείνει κάτι. Όλοι όσοι αμφισβητούν την πρότασή μας, έχουν προτείνει οτιδήποτε;», κατέληξε ο κ. Μικάλεφ.

Κάτοικοι προς Αυτοδιοίκηση: «Δεν έχετε αξιοπιστία»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου έκανε λόγο για έλλειψη αξιοπιστίας των παραγόντων της Αυτοδιοίκησης και του Συνδέσμου, υποστηρίζοντας ότι η αποκατάσταση του πρώτου κυττάρου δεν γίνεται σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η Νομαρχία και του σχετικό σχέδιο διευθέτησης.
«Δεν μπορώ να προσωποποιήσω ευθύνες. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, συνολικές και αναλογικές. Ο καθένας φταίει μέχρι εκεί που φταίει και μέχρι να παραλάβει ο άλλος. Ίσως μερικοί να έχουν περισσότερες ευθύνες από τους άλλους, δεν παύει όμως όλοι να έχουν ευθύνες», υπογράμμισε.
Η κα Παπανικολοπούλου απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Μικάλεφ για την καταγγελία ύπαρξης χωματερής έξω από το χώρο του ΧΥΤΑ, ότι είναι ένας χώρος εναπόθεσης ογκωδών στερεών αποβλήτων όπως μηχανήματα κλπ. Υποστήριξε ότι είναι απλή χωματερή που ανεξέλεγκτα ρίχνονται σκουπίδια κάθε είδους και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς με μια απλή επίσκεψη.

Μ. Κάρρας: Τι θα κάνουμε μέχρι το 2015;

Ένταση δημιουργήθηκε κατά την τοποθέτηση του προέδρου της ΤΕΔΚ Κέρκυρας και δημάρχου Φαιάκων, Μιχάλη Κάρρα, ο οποίος είπε πως πολλοί μιλούν και ασκούν κριτική αλλά συγκεκριμένη πρόταση μέχρι σήμερα έχει καταθέσει μόνον ο Σύνδεσμος Καθαριότητας: «Νέα χωροθέτηση; Τη δεχόμαστε για όταν γίνει. Πάμε σε νέα χωροθέτηση να αλλάξουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό το 2011 που λήγει. Και όταν τελειώσουν οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις να αρχίσουν οι διαδικασίες για τα έργα. Να μας πείτε όμως τι θα κάνουμε μέχρι το 2015 ή το 2016 που θα τελειώσουν όλα αυτά», υπογράμμισε ο κ. Κάρρας ο οποίος παρουσίασε τη θέση του ΦΟΔΣΑ ως εξής:
- Τόπος ολοκληρωμένης διαχείρισης, το Τεμπλόνι
- Λειτουργία του 3ου κυττάρου
- Αποκατάσταση του πρώτου κυττάρου
- Λειτουργία της καύσης του βιοαερίου
«Ο Σύνδεσμος είναι περήφανος γιατί δίνει στην Κέρκυρα σε ένα μήνα το τρίτο κύτταρο για λειτουργία, μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης και ένα νέο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη. Λειτουργήστε τον κύριοι»!

Γ. Μαχειμάρης, Σπ. Σαμοΐλης

Ο πρώην Νομάρχης Γιώργος Μαχειμάρης έβαλλε κατά του διαδόχου του κ. Πουλημένου για τους χειρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι δεν υιοθέτησε παλαιότερη πρότασή του για σύσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου, πριν φτάσουν τα πράγματα εδώ, να επιχειρηθεί να δρομολογηθεί λύση. Υπεραμύνθηκε της δικής του θητείας τόσο στην προεδρία του Συνδέσμου Καθαριότητας στις αρχές της δεκαετίας όσο και στη θητεία του ως νομάρχης, υποστηρίζοντας ότι ενώ τότε είχαν δρομολογηθεί οι λύσεις και, μάλιστα, πολύ μπροστά από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, στη συνέχεια τα πράγματα αφέθηκαν στην τύχη τους – στον αυτόματο πιλότο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο επικεφαλής της ΝΑΣΥ Σπύρος Σαμοΐλης, επέρριψε ευθύνες σε όλους τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης σήμερα και στο παρελθόν, λέγοντας πως κανείς δεν προήλθε από παρθενογέννεση. Ζήτησε, δε, να σταματήσει το Τεμπλόνι να αποτελεί το χώρο που φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις απόρριψης των σκουπιδιών. COR


Πηγή: corfupress.com