Πυκνώνουν οι κινήσεις αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές της Λευκίμμης

Πατήστε για μεγέθυνση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργατικών σωματείων και φορέων, τη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας, με θέμα την ανάληψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές της Λευκίμμης, που με αστήρικτες κατηγορίες καλούνται σε δική τη Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

Τη σύσκεψη κάλεσαν από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή Ενάντια στο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, η Επιτροπή Συλληφθέντων (αριθμεί πάνω από 60 διωκόμενους αγωνιστές) και ο πολιτιστικός σύλλογος το «Αλλεύχιμον».

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου της Κέρκυρας, του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, της ΕΛΜΕ, του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, του σωματείου Ναυτεργατών, του συνδικάτου Οικοδομών, του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, του τοπικού παραρτήματος της ΟΤΟΕ, του συλλόγου φοιτητών Τεχνών Ήχου και Εικόνας, της ΠΑΣΥ, του Επιστημονικού Συλλόγου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Τεμπλονίου, η περιβαλλοντική οργάνωση «Η Αντινιώτη» και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια ή οι Γενικές Συνελεύσεις των συμμετεχόντων φορέων και σωματείων με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων αλληλεγγύης, που θα κοινοποιηθούν μέσω των ΜΜΕ και θα διακινηθούν στους εργασιακούς χώρους. Αποφασίστηκε επίσης η ανάληψη πρωτοβουλιών για κήρυξη απεργίας την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου από το Εργατικό Κέντρο, την ΕΛΜΕ και το τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ καθώς και η συμμετοχή όλων στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια την ημέρα της δίκης, στις 9 π.μ. Συμφωνήθηκε τέλος η συντονισμένη προσπάθεια περεταίρω διεύρυνσης του κινήματος αλληλεγγύης με τη συμμέτοχη και άλλων σωματείων και φορέων.

Όπως δήλωσε στο Corfu Press ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος της Επιτροπής Συλληφθέντων:
«Οι κερκυραϊκοί φορείς καλούνται να δώσουν σκληρή απάντηση στη προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων που στόχο έχει να τρομάξει τα λαϊκά στρώματα και να καταστείλει κάθε αντίδραση του λαού στη προωθούμενη αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Για αυτό, καλεί κάθε πολίτη και φορέα να είναι παρών στα δικαστήρια στις 9 το πρωί στις 12 Νοεμβρίου για να δοθεί η πρέπουσα απάντηση στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων».

Εξάλλου, ψηφίσματα και κινήσεις αλληλεγγύης είναι σε εξέλιξη και εκτός του νησιού της Κέρκυρας. Ήδη εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την χώρα έχουν εκδώσει ψηφίσματα αλληλεγγύης ενώ αναμένονται δεκάδες ακόμη. Σε ψήφισμα που εκδόθηκε στις 2/11ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής αναφέρει:
Ο Σύλλογoς Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Καραβαζάκη Βασίλη, Πανδή Γιάννη, Ανδρονικόπουλο Τάσο και Σαμοϊλη Σίμο που σύρονται σε δίκη στις 12 Νοεμβρίου με βαριές, κατασκευασμένες κατηγορίες για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Λευκίμμη στις 16 Ιουνίου 2008, όταν οι κάτοικοι της περιοχής αντιστέκονταν -όπως συνεχίζουν να αντιστέκονται- στη δημιουργία ενός καθ’ όλα παράνομου ΧΥΤΑ.
Με αυτόν τον τρόπο η κεντρική και τοπική εξουσία προσπαθεί να ποινικοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες και να πλήξει κάθε διάθεση αντίδρασης και αντίστασης στις αποφάσεις που παίρνονται ερήμην των κατοίκων και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Οι κατηγορούμενοι δικάζονται, γιατί πάλεψαν μαζί με τους συγχωριανούς τους για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα στρατό κατοχής (ΜΑΤ), που έχει εγκατασταθεί στο χωριό τους, για να περιφρουρεί τις εργασίες του παράνομου ΧΥΤΑ. Αντέδρασαν, όπως θα έκανε και ο καθένας από εμάς, αν απειλούνταν η ζωή του και η υγεία του. Η βίαιη καταστολή της αντίδρασης των κατοίκων απαριθμεί μια γυναίκα νεκρή, δεκάδες τραυματίες και δεκάδες συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγούνται σε δίκες με πλήθος κατηγοριών. Με μια πραγματική «βιομηχανία» διώξεων επιχειρείται σήμερα ό,τι δεν έγινε κατορθωτό με τη βία: η «συμμόρφωση» και η υποταγή των κατοίκων της Λευκίμμης. Στο μεταξύ οι πραγματικοί ένοχοι, οι δυνάμεις καταστολής και όσοι τις έστειλαν -που βαρύνονται με ένα θάνατο- αλλά και όσοι προώθησαν τη δημιουργία του ΧΥΤΑ -που βαρύνονται με ένα περιβαλλοντικό έγκλημα- βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Ο Σύλλογός Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στους αγωνιστές της Λευκίμμης. Σήμερα είναι αυτοί οι τέσσερις κατηγορούμενοι και θ’ ακολουθήσουν και άλλοι. Αύριο ποιοι θα είναι;

Πηγή: corfupress