Το μπαλάκι από το Νομάρχη στην κυβέρνηση για την άδεια στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Το «μπαλάκι» σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Περιφέρεια ρίχνει για το θέμα της αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος.
Δήλωσε ότι η απόφαση για χορήγηση άδειας λειτουργίας στο ΧΥΤΑ θα εξαρτηθεί πλέον από την απάντηση που θα του δώσουν οι υπηρεσίες του Υπουργείο στο ερώτημα αν συμβαδίζει με τις σχετικές διατάξεις και είναι νόμιμη.

Άδεια από το «παράθυρο» του τρίτου κυττάρου;

Το «τρικ» του Συνδέσμου Καθαριότητας είναι ότι σκοπεύει να αιτηθεί για αδειοδότηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ για απόρριψη σκουπιδιών στο κύτταρο (λεκάνη υποδοχής) που κατασκευάζεται και είναι σχεδόν έτοιμο, δίπλα από το κορεσμένο πρώτο κύτταρο.
Υποστηρίζουν ότι ο μοναδικός ουσιώδης όρος της προσωρινής άδειας που δεν έχει υλοποιηθεί είναι η λειτουργία της συλλογής και καύσης του βιοαερίου που παράγουν τα σκουπίδια του πρώτου κυττάρου και, αυτό, γιατί λόγω της κακοδιαχείρισης του έργου, δεν τοποθετούνταν κάθετες σωληνώσεις περισυλλογής του αερίου συν τω χρόνω με την απόρριψη σκουπιδιών και σήμερα, θα πρέπει πρώτα να σταματήσει η χρήση του ως ΧΥΤΑ και μετά να τοποθετηθούν οι σχετικοί σωλήνες με ειδικό έργο.
Ωστόσο, ο κ. Πουλημένος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο θα είναι νομικά ισχυρή μία άδεια με βάσει την ερμηνεία αυτή, δηλώνοντας πως δεν θα διακινδυνεύσει να ακυρωθεί για δεύτερη φορά απόφασή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από πιθανή προσφυγή των κατοίκων της περιοχής (να θυμίσουμε πως η πρώτη άδεια που είχε δώσει πριν από δύο χρόνια, είχε εκπέσει στο ανώτατο δικαστήριο ως μη νόμιμη).

Εντάσεις και αιχμές

Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του με τη συμμετοχή του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σωτήρη Μικάλεφ και των μελών του Δ.Σ., Σπύρου Τριβιζά και Κ. Χαλικιά, διήρκησε για περισσότερες από δύο ώρες και ωτακουστές της συζήτησης μας μετέφεραν πως δεν έλειψαν οι στιγμές όπου οι τόνοι των φωνών των συνομιλητών ανέβηκαν.
Ο Στέφανος Πουλημένος παρουσίασε για μία ακόμα φορά τις εκθέσεις των υπηρεσιών της Νομαρχίας όπου καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στον κορεσμένο ΧΥΤΑ και την μη τήρηση όλων των όρων και εργασιών αποκατάστασης της νομιμότητας της λειτουργίας που προέβλεπε η προσωρινή άδεια που είχε χορηγήσει τον Απρίλιο του 2008.
Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την διαφωνία τους με το πόρισμα της υπηρεσίας και ζήτησαν από το Νομάρχη να αναβάλλει τη συζήτηση του θέματος απόψε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, επικαλούμενοι αδυναμία να παρευρεθούν στη συνεδρίαση λόγω δικών τους ανειλημμένων υποχρεώσεων (συνεδριάζει απόψε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων).
Ο Στ. Πουλημένος, πάντως, δε φέρεται διατεθειμένος να αναβάλλει τη συζήτηση η οποία, εκτός απρόοπτου, θα γίνει σήμερα κανονικά.

Τριβιζάς: Δύο στα τρία!

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Σπύρο Τριβιζά και δηλώσεις του στην Ελληνική Ραδιοφωνία και στο Ρ.Σ. Κέρκυρας, το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκέμβρη ενώ στο μέσο του μηνός, θα είναι έτοιμη η μελέτη αποκατάστασης του παλιού κυττάρου, την οποία θα υποβάλλει προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Ο κ. Τριβιζάς δήλωσε ότι οι δύο από τις τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Νομαρχία έχουν ήδη υλοποιηθεί: πρόκειται για το τοιχίο και τη λειτουργία συστήματος αντίστροφης όσμωσης.

Στον αέρα και η Λευκίμμη

Στον αέρα όμως είναι όλη η διαχείριση των απορριμμάτων, αφού ο Φορέας Διαχείρισης αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο να κληθεί να βρει λεφτά να πληρώσει από δικούς του πόρους το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ νότου. Αιτία, η προθεσμία έναρξης της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας μετά το πέρας της οποίας μόνο μπορεί να παραλάβει από τον εργολάβο το έργο και να πληρωθεί από το 3ο Κ.Π.Σ.
Το κοινοτικό πρόγραμμα, όμως, κλείνει και λογιστικά και αν δεν έχει γίνει η παραλαβή, τα ευρωπαϊκά χρήματα θα χαθούν χωρίς καν τη δυνατότητα να βρεθεί χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα.
«Ζητώ από τον κ. Νομάρχη και από όλους τους παράγοντες του νησιού μία κατανόηση για να προστατέψουμε το περιβάλλον», δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Κερκυραίων Σ. Μικάλεφ απαντώντας στο Στέφανο Πουλημένο, καλώντας τον να εκδώσει άμεσα άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Πηγή: Corfu Press