Αρνητική η πορεία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος» η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πορεία στη διαχείριση των απορριμμάτων και κατ’επέκταση στην ανακύκλωσή τους.

Ειδικότερα, η χώρας μας καλείται έως το 2011 να επιτύχει ανάκτηση του 60% των απορριμμάτων συσκευασίας καθώς επίσης και την ανακύκλωση του 55%-80% των συσκευασιών που καταλήγουν στα σκουπίδια. Μάλιστα, μέχρι σήμερα δεν σημειώνεται ποσοστό μεγαλύτερο του 25%.

Από τους 5 εκατομμύρια τόνους αστικών αποβλήτων που «παράχθηκαν» το 2008, το 75% ακολούθησε πορεία προς ΧΥΤΑ ενώ μόλις το 25% αξιοποιήθηκε μέσω της ανακύκλωσης. Αν αναλογιστεί κανείς πως το αντίστοιχο ποσοστό το 2004 ήταν 6% τότε καταλαβαίνει πολλά…

Στην χώρα μας, εν έτει 2009, υφίστανται 300 ενεργές χωματερές και είναι πολύ πιθανό να δεχτούμε πρόστιμο ύψους 34 χιλιάδων ευρώ για κάθε μία, από την Ε.Ε. Τα χρονικά περιθώριο στενεύουν επικίνδυνα και πλέον η Ελλάδα έχει ως το τέλος του χρόνου να «ξεφορτωθεί» τις χωματερές. Σαφώς, είναι πιθανότερο να πληρώσουμε το πρόστιμο παρά να κλείσουν μιας και ο χρόνος είναι ελάχιστος. Την ίδια ώρα φημολογείται πως θα η χώρα μας θα ζητήσει παράταση.