Οι αποφάσεις στα χέρια των κατοίκων!

Τα αδιέξοδα που παράγει η κυρίαρχη αντίληψη περί οικονομικής ανάπτυξης έγιναν φέτος αισθητά όσο ποτέ άλλοτε. Η Κέρκυρα βιώνει την δική της ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική κρίση. Τα αίτια της κρίσης είναι σίγουρα πολλά και δεν μπορούν να αναλυθούν σε μια ανακοίνωση όπως η παρούσα. Είναι φανερό όμως ότι, η πίεση που ασκείται στους χαμηλόμισθους και μικροεπιχειρηματίες από την εντεινόμενη συγκεντροποίηση του επιχειρηματικού κεφαλαίου, η καλπάζουσα ανεργία (ιδιαίτερα μεταξύ των νέων), η πτώση της τουριστική κίνησης, η ακραία και χωρίς κανέναν σεβασμό εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η αγοραία λογική, με την οποία η κεντρική και τοπική εξουσία αναγνωρίζουν και επιλύουν τοπικά ζητήματα, αποτελούν βασικά αίτια της διαμόρφωσης της σημερινής πραγματικότητας.

Η προτεινόμενη από τον περιφερειάρχη, το νομάρχη και τους δημάρχους «αναπτυξιακή» πολιτική, μπορούν μόνο να χειροτερέψουν την κατάσταση. Η πολιτική τους συνοψίζεται στην παράκαμψη κάθε απόφασης των λαϊκών συνελεύσεων, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και Τεμπλονίου και όπως θέλουν να συμβεί στην περίπτωση του ΒΙΟΠΑ (Βιομηχανική Ζώνη) υλοποιώντας τελικά έργα που εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες των μεγαλοεργολάβων και όχι του τοπικού πληθυσμού.

Στην περίπτωση του ΒΙΟΠΑ ο τοπικός πληθυσμός εξέφρασε με αμεσοδημοκρατικό τρόπο την αντίθεση του στο έργο. Η λαϊκή συνέλευση των Βαρυπατάδων και ο η Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαφατιώνων εναντιώνονται στην δημιουργία του ΒΙΟΠΑ, αφού κάτι τέτοιο θα καταστρέψει μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και θα ακυρώσει οποιαδήποτε μελλοντική δυνατότητα για μια ανάπτυξη που θα σέβεται τη σχέση ανθρώπου και φύσης. Στην αντίπερα όχθη, η δημοτική αρχή του δήμου Αχιλλείων, θέλοντας να παρακάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων οργανώνει δημοψήφισμα εν μέσω του καλοκαιριού, ώστε να κινητοποιήσει πιο αποτελεσματικά τους κομματικούς μηχανισμούς που την στηρίζουν, με στόχο την υλοποίηση ενός έργου, αμφίβολης αναγκαιότητας αλλά και αποτελεσματικότητας. Τόσο φοβούνται τους κατοίκους που ακόμα «μαγειρεύεται» η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, η οποία και θα ανακοινωθεί αιφνιδιαστικά.

Η Contra Rossa πιστεύει ότι οι τοπικοί πληθυσμοί μπορούν και πρέπει να αποφασίζουν για τα ζητήματα που τους αφορούν, συμμετέχοντας σε λαϊκές συνελεύσεις και σε πρωτοβουλίες κατοίκων. Για τον λόγο αυτό χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό να συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καλαφατιώνων στην πλατεία Καλαφατιώνων την Τρίτη 18 Αυγούστου, όπου θα προβληθεί η ταινία «Η τιμή της αγάπης».

Κάθε γειτονιά και συνέλευση

Ελευθερώστε το νησί