Αδειάζουν νοσοκομειακά απόβλητα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Αδειάζουν νοσοκομειακά απόβλητα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Τον εντοπισμό νοσοκομειακών αποβλήτων σε απορριμματοφόρα που κατέληξαν στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης καταγγέλλει ο δήμαρχος Ασσήρου, Δημήτρης Ράβναλης, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Όπως είπε, σε τρεις τυχαίους ελέγχους που πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής, εντοπίστηκαν σύριγγες, οροί με αίμα, μπουκάλια με μπλε υγρό και άλλα ιατρικά απόβλητα.

Ένα χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής που είχαν αποκλείσει τη Μαυροράχη με αίτημα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν οριστεί, ο κ. Ράβναλης επισήμανε ότι οι αρχικές δεσμεύσεις για τη σωστή λειτουργία του χώρου δεν έχουν τηρηθεί, όπως επίσης και οι δεσμεύσεις για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των δημοτών, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι.

«Θα γίνουμε και ακραίοι αν χρειαστεί», είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», Κωνσταντίνα Στόιου, η οποία μετέφερε την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για το γεγονός ότι δε λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός, ενώ εντοπίσθηκαν ουσίες, όπως αρσενικό, στις δεξαμενές όπου συγκεντρώνονται τα διασταλλάζοντα υγρά στο ΧΥΤΑ.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων στο ΧΥΤΑ δεν είναι επιβαρυντικά για την υγεία των πολιτών. Σημειώνουν παράλληλα ότι τα διασταλλάζοντα υγρά προορίζονται για επεξεργασία από το βιολογικό καθαρισμό, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σε ένα μήνα.

Πηγή: Ζούγκλα.gr