Θετική υποδοχή της Μελέτης Οχλουσών Χρήσεων στο Δήμο Λευκιμμαίων





Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκιμμαίων με θέμα την ειδική Μελέτη Χωροθέτησης Οχλουσών Χρήσεων παρέστη χθες το βράδυ 13 Μαΐου ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος συνοδευόμενος από την αντινομάρχη Μερόπη Υδραίου και τον διευθυντή Χωροταξίας της Νομαρχίας Ανδρέα Πανδή.

Στη συνεδρίαση, παρουσία του Δημάρχου Λευκιμμαίων Σπύρου Γατσούλη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Νομαρχιακών Συμβούλων Σπύρου Κουλούρη και Σταμάτη Πελάη και πλήθους πολιτών της Λευκίμμης, ο Νομάρχης και οι συνεργάτες του παρουσίασαν την Μελέτη και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στα έξι κεφάλαια που αυτή πραγματεύεται. Ιδιαίτερα στάθηκαν στα θέματα υψηλού ενδιαφέροντος για τη Λευκίμμη που είναι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους περιορισμούς στην παρόδια δόμηση, την χωροθέτηση του Βιοτεχνικού Πάρκου, τις εγκαταστάσεις καυσίμων και την προστασία της αγροτικής γης.

Αναπτύχθηκε ευρύς και ενδιαφέρων διάλογος για τα θέματα αυτά, ο Νομάρχης απάντησε σε καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες και διαμορφώθηκε εντέλει ευνοϊκό κλίμα για τη Μελέτη Χωροθέτησης Οχλουσών Χρήσεων στο σύνολό της με αρνητική θέση για τις εγκαταστάσεις καυσίμων και μικρές επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις περιορισμού στην παρόδια δόμηση.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε τη συζήτηση.

Για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Απαντώντας σε επίμονες - εκτός θέματος ημερήσιας διάταξης - ερωτήσεις για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ο Νομάρχης ξεκαθάρισε ότι η στάση του στο θέμα αυτό προσδιορίζεται από την υποχρέωσή του να εφαρμόσει το νόμο. Και ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει, είναι υποχρεωμένος να υπογράψει την άδεια λειτουργίας.

Σημείωσε ωστόσο, ότι η αρμόδια Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που χειρίζεται την υπόθεση, στο σχετικό έλεγχο του φακέλου που έχει κατατεθεί από το Σύνδεσμο Καθαριότητας, διαπίστωσε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι δεν είναι σε ισχύ, έλλειψη την οποία θα κληθεί ο Σύνδεσμος να αντιμετωπίσει με την έκδοση νέων περιβαλλοντικών όρων, που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση αδειοδότησης της εγκατάστασης.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Νομάρχης σε διάλογο με τους κατοίκους, τους κάλεσε να συνεργαστούν με τη δημοτική αρχή για την υλοποίηση προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που θα μειώσουν κατά μεγάλο ποσοστό τον όγκο τους και θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα από τη Λευκίμμη προς την κερκυραϊκή κοινωνία.


Ο Σπ. Γατσούλης

"Αν δεν αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΑ αυτονόητο είναι ότι κανείς δε μπορεί να ελπίζει ότι θα λυθεί το πρόβλημα με το ΧΥΤΑ. Εμείς ως Δήμος θα χουμε σοβαρό πρόβλημα, θα ζητήσω από Σύνδεσμο τα λίγα οικιακά απορρίμματα του Δήμου να πάνε στο Τεμπλόνι, δεν υπάρχει άλλη επιλογή", δήλωσε σήμερα στο "Τηλεκέρκυρα", ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων Σπ. Γατσούλης.

Πηγή: Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ