ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

View in English
“Τα πιο φλογερά μέρη στην κόλαση προορίζονται για εκείνους που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατήρησαν την ουδετερότητά τους”
Δάντης “Κόλαση” (εκδ.Ζαχαρόπουλος)

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΡΧΕΤΑΙ - ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ. Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ.

Άρθρο του Μάριου Άνθη
μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ

Κέρκυρα 24/04/09


Ένα – ακόμα – καλοκαίρι βρίσκεται μπροστά μας. Πολλές χιλιάδες επισκέπτες θα είναι εδώ, μαζί μας, χρησιμοποιώντας και επιβαρύνοντας (αναπόφευκτα και φυσιολογικά ) τις υποδομές και το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα καλοκαίρι που έρχεται σε συνθήκες ιδιαίτερες, δύσκολες για πολλούς λόγους, με έναν επιπλέον σημαντικό λόγο την εξελισσόμενη οικονομική κρίση. Μια κρίση που ενδυναμώνει την μακρόχρονη και σταδιακά ενισχυόμενη πορεία οικονομικής ύφεσης και που καθιστά τις συνέπειες της έντονες και δραματικές για τις λαϊκές κοινωνικές ομάδες. Αντίθετα «ακουμπά» ελάχιστα τις ισχυρές ομάδες (μεγαλοξενοδόχοι – μεγαλοπράχτορες κ.λ.π.) που γίνονται συνεχώς και περισσότερο επιθετικοί προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Μέσα σε αυτήν την αντίξοη πραγματικότητα ο αγώνας για την βελτίωση των υποδομών και την αντιμετώπιση των παλιών και συσσωρευμένων προβλημάτων της Κέρκυρας αποκτά ξεχωριστή σπουδαιότητα. Γιατί γίνεται ολοένα και σαφέστερο ότι η βελτίωση των υποδομών, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, αποτελεί το εισιτήριο για την επιβίωση της Κέρκυρας και μαζί της του Κερκυραϊκού λαού.

Το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων αποτελεί τεράστιο, αντικειμενικής μορφής πρόβλημα που παραμένει άλυτο, που παραμένει ολάνοιχτο. Η άρνηση του τοπικού μπλοκ εξουσίας να το αντιμετωπίσει με τρόπο σύγχρονο, ορθολογικό και προοδευτικό, παρά τις τεράστιες προσπάθειες του Κερκυραϊκού λαού ( και τις δικές μας προσπάθειες) αυτή η άρνηση έχει προκαλέσει μία αδιέξοδη κατάσταση, έχει δημιουργήσει μία ανοιχτή πληγή. Την ίδια ώρα, στην Αχαΐα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυριακάτικης «Ενημέρωσης» (18/04/09) το εκεί Δ.Σ. της ΤΕΔΚ συζήτησε για την πορεία κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που δημιουργούν. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «τηρούνται επακριβώς τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την κατασκευή». Επίσης στην ΤΕΔΚ Αχαΐας συζήτησαν «ζητήματα και θέσεις σχετικά με την πορεία κατασκευής της σημαντικής περιβαλλοντικής υποδομής που θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του νομού για τις επόμενες δεκαετίες».

Μέσα στο καλοκαίρι που πλησιάζει, το πρόβλημα των σκουπιδιών της Κέρκυρας θα διογκώνεται ενώ τα λαϊκά αγωνιστικά μέτωπα σε Λευκίμμη – Τεμπλόνι είναι ανοιχτά και ισχυρότερα από ποτέ. Επίσης και τα ΜΑΤ είναι ακόμα εδώ, με ότι σημαίνει αυτό. Αυτή η ζοφερή κατάσταση είναι το κληροδότημα των επιλογών και των πολιτικών της ιερής συμμαχίας του Συνδέσμου Καθαριότητας (Δήμαρχοι) και της κυβέρνησης (περιφερειάρχης). Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής βίας και ροπάλου που επέλεξαν και της ορκισμένης κοντόφθαλμης επιδίωξης τους να αρνηθούν τις προτεινόμενες λύσεις και να εξυπηρετήσουν αντιδραστικά και αντιλαϊκά συμφέροντα, κόντρα στην λογική και το κοινωνικό συμφέρον. Όμως ποτέ δεν είναι αργά…

Καλώ – ευθέως – την ομάδα των Δημάρχων και τον κ. περιφερειάρχη να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του Κερκυραϊκού λαού και να αλλάξουν – έμπρακτα – πολιτική. Τους καλώ να ζητήσουν δημόσια και «υπηρεσιακά» την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα. Αυτοί έφεραν τα ΜΑΤ και αυτοί είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι μέχρι να φύγουν. Τους καλώ να αλλάξουν ριζικά γραμμή πλεύσης, να κάνουν αυτοκριτική και να ανοίξουν με σοβαρότητα και ειλικρίνεια το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της κατασκευής μονάδας – εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης. Επίσης τους εύχομαι καλό καλοκαίρι.