ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΛΕΥΚΙΜΜΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ- Συνέντευξη με μηνύματα για πολλούς....

Πατήστε για μεγέθυνσηΤα μέλη της ΣΕ Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας επισκέφθηκαν χθες το Νομάρχη Κέρκυρας κ. Στέφανο Πουλημένο και είχαν συζήτηση πάνω από μία ώρα σχετικά με το ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Αμέσως μετά σε συνέντευξη τύπου έστειλαν μηνύματα προς όλους: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια, το Νομάρχη κ. Στ. Πουλημένο, τον Δήμαρχο Λευκιμμαίων κ. Γατσούλη, τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, το ΠΑΣΟΚ και τους Δημάρχους που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Αναφορά έκαναν και για την πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην περιοχή τους από κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ και κάλεσαν τα άλλα κόμματα να μιμηθούν την πρωτοβουλία αυτή.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΟΜΑΡΧΗ

Όπως είπε ο κ. Πανδής, «ο Νομάρχης είχε δεσμευθεί στο λευκιμμιώτικο λαό ότι υπάρχουν τρεις όροι αδειοδότησης. Ένας από τους οποίους ήταν και η απόφαση του ΣτΕ στις 27 Ιανουαρίου. Το Δ! τμήμα του ΣτΕ, ανέβαλε την υπόθεση για 1-10-2010 με σκεπτικό ότι η χωροθέτηση που θα δικαζόταν στις 27 Ιανουαρίου δε θα έμπαινε επί της ουσίας εφόσον ο Σύλλογος Αλεύχιμον δεν προϋπήρχε της χωροθέτησης. Έτσι θεώρησε ότι θα έπρεπε να δώσει αναβολή για να δικάσει το Ε! Τμήμα το Νοέμβριο του 2009, στο οποίο έχουν προσφύγει τρία φυσικά πρόσωπα και θα δικάσει επί της ουσίας. Εμείς ρωτήσαμε το Νομάρχη σήμερα, αν στο σκεπτικό του όταν έκανε τις δηλώσεις του ότι περίμενε την απόφαση της 27 Ιανουαρίου, ήταν ένας πολιτικός ελιγμός, όπως υποστήριζαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι υποστήριζαν ή αν ο ίδιος είχε σκεφτεί ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο ίδιος σε μία διοικητική πράξη, πριν το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας εκδικάσει τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας και μας απάντησε ότι πάνω σε αυτό το σκεπτικό βασίστηκε και γι’ αυτό μετά από διαβεβαίωση δική μας ότι έχουμε ήδη ζητήσει από τον δικηγόρο κ….την επίσπευση του δικαστηρίου του Νοέμβρη για νωρίτερα, ότι θα περιμένει να εκδικασθεί η υπόθεση της χωροθέτησης. Εμείς είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη δήλωση του Νομάρχη. Παράλληλα του επιστήσαμε την προσοχή στην κοινωνική αντίδραση που υπάρχει στη Λευκίμμη και δεν διάφορα άλλα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και ένα από αυτά είναι ότι δεν υπάρχει νόμιμος φυσικός αποδέκτης για τα λύματα του ΧΥΤΑ, αυτή τη στιγμή».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή παρουσία των Βουλευτών Κουβέλη και Α. Γκερέκου, με τον Γραμματέα της ΝΕ και τον Γραμματέα της Ν. ΠΑΣΟΚ, είπε: «Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ήταν μία εκδήλωση που την είχε οργανώσει η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ και η Ν. ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την εκδήλωση που ήμασταν προσκεκλημένοι σαν κίνημα, έγινε μία αναφορά στις θέσεις του κεντρικού ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων του Ν. Κέρκυρας και υπήρχε και ανάλογη τοποθέτηση από το σύλλογο της Λευκίμμης και το σύλλογο Αλεύχιμον. Έγινε μία πάρα πολύ καλή συζήτηση. Επαινούμε τέτοιες εκδηλώσεις και καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα να κατέβουν στη Λευκίμμη διότι ο κοινωνικός διάλογος δίνει λύσεις. Όσοι αρνούνται τον κοινωνικό διάλογο εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Η θέση του κ. Κουβέλη ήταν η μόνη λύση στο νησί είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση και έκρινε τον περιφερειακό σχεδιασμό παρωχημένο και ξεπερασμένο. Εδώ θέλουμε να σταθούμε στην προσπάθεια που κατέβαλε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μπούκας, να κατεβεί αυτή η επιτροπή στη Λευκίμμη, είναι κάτι που το μάθαμε εκ των υστέρων. Καταγγέλλουμε μέλη της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ καθώς και Δημάρχους οι οποίοι έχουν εκλεγεί από το ΠΑΣΟΚ, για τη στάση που κράτησαν απέναντι στο λευκιμμιώτικο λαό. Έφτασαν στο σημείο να πουν στον κ. Κουβέλη ότι εμείς είμαστε «Ταλιμπάν».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Στο στόχαστρο των δηλώσεων τέθηκε και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας προς τον οποίο είπαν: «Καλό είναι να μην προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις που αφορούν τον περιφερειακό σχεδιασμό, γιατί δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός. Ποιος είναι ο περιφερειακός σχεδιασμός; Το σκαφόνι που θέλουν να φτιάξουν στο Τεμπλόνι; Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης του Βορρά που ακόμα δεν έχει καν ξεκινήσει; Το δεύτερο κύτταρο στο Τεμπλόνι; Η κατάσταση που επικρατεί τώρα στο Τεμπλόνι; Ή ο ΧΥΤΑ του Νότου που δεν υπάρχει καν χω4ροθέτηση; Για αυτό τον περιφερειακό σχεδιασμό μας μιλάει; Καλό είναι να κρατήσει μία στάση αναμονής γιατί είναι διορισμένος υπάλληλος μιας κυβέρνησης με ημερομηνία λήξης. Σύντομα θα γίνουν εκλογές, ο κ. Βόσδου θα αποχωρήσει από την Κέρκυρα και εμείς θα έχουμε το πρόβλημα.

ΓΙΑ ΓΑΤΣΟΥΛΗ

Απαξιωτική πλήρως ήταν η αναφορά τους στο Δήμαρχο Λευκιμμαίων κ. Σ. Γατσούλη. «Δεν έχει κάνει ούτε μία εκδήλωση στη Λευκίμμη, ούτε κοινωνικό διάλογο, για να ακούσει τις φωνές του κόσμου που τον εξέλεξε και τον έβαλε σε αυτή τη θέση».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με δύο λόγια περιέγραψαν την κυβερνητική τακτική στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον της Κέρκυρας.
«Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τα γεγονότα στο Τεμπλόνι. Φαίνεται ότι το 2009 όποιος υψώνει φωνή διαμαρτυρίας για πραγματικά θέματα και τι δίκαιο του, η μόνη λύση είναι εισαγγελέας και τα ΜΑΤ. Όλοι γνωρίζετε την κατάσταση στο Τεμπλόνι. Αντ’ αυτού αντί να βρουν το δίκιο τους από την πολιτεία και τον εισαγγελέα κατέληξαν όλοι στο αυτόφωρο».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ

Οι λευκιμμιώτες μέλη της ΣΕ Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας, απευθυνόμενοι στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δένδια ζήτησαν «όταν επισκέπτεται την Κέρκυρα, αντί να αφιερώνει το χρόνο του να κόβει πίτες, να έρχεται σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες για να ενημερώνεται για τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στον τόπο και τον καλούμε σε διάλογο στη Λευκίμμη. Είναι κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Του ζητάμε να κατέβει στη Λευκίμμη όπως ζητάμε και από όλα τα κόμματα σε μία ανοιχτή εκδήλωση».

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας βρίσκεται σε ένα φοβερό αδιέξοδο και ειλικρινά δεν μπορούμε να πιστέψουμε πώς ακόμα χρησιμοποιούν τη λέξη ΧΥΤΑ, όταν αναφέρονται στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Αυτό είναι ένα έκτρωμα, έχουν εγκληματική ευθύνη όλοι τους. Οι ευθύνες του Συνδέσμου Καθαριότητας είναι σοβαρές και αντί να προβούν σε διαδικασίες που θα λύσουν άμεσα το πρόβλημα, το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν προβλήματα σε όποιον προσπαθεί να βρει λύση ή να προκαλεί τον κοινωνικό διάλογο. Εμείς οι Λευκιμμιώτες δεν αντιδρούν στην κατασκευή ή στη λειτουργία του ΧΥΤΑ του Νότου διότι έχουμε σαν παράδειγμα το Τεμπλόνι. Η αρχική μας κινητοποίηση και η αρχική μας θέση ήταν ότι ο ΧΥΤΑ αυτός δεν έχει καν χωροθέτηση. Εκεί εμμένουμε. Εκ των υστέρων είδαμε την κατάσταση στο Τεμπλόνι και μας εξοργίζει περισσότερο.
Οι κινητοποιήσεις μας θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες με αποφάσεις που θα πάρει η ΣΕ.

Πηγή: Κερκυραϊκή χώρα, 04/02/2009