ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΟΧΛΟΥΣΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ: ...."ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ" ;

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα
Αρ 15 /2009 τ.κ. 49100 Κέρκυρα
Τηλ. 26610 21407 & 6938 712638
Φαξ 26610 21407

Προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας
Δ/ση Περιβάλλοντος υπόψη κ Πανδή
κοιν.
Νομάρχη Κέρκυρας κ Πουλημένο
Τμήμα Περιβάλλοντος κ. Τιμοθεάτο
ΜΜΕ


Δια της παρούσης καταθέτουμε ένσταση για τις παρακάτω επιλογές πρότασης χωροθέτησης μαζί με μια σύντομη κριτική του σχεδίου της μελέτης χωροθέτησης οχλουσών χρήσεων που παρουσίασε πρόσφατα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας και θέλουμε να ζητήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή σας στα εξής σημεία:
1 ) Λατομεία Τρουμπέτα, Χωροεπίσκοποι.
Η πρόταση για επαναλειτουργία των Λατομείων αυτών κάθε άλλο παρά μελέτη θυμίζει. Περισσότερο θυμίζει, "τεχνητό" έγγραφο, το οποίο εκδίδεται μήπως και μπορέσει κατ' αυτό τον τρόπο να νομιμοποιηθεί η επόμενη παράνομη αδειοδότηση, που από ότι φαίνεται μας ..."ψήνουν" και τύχει καλύτερης μεταχείρισης από το ΣΤΕ. Οι προσφυγές στο ΣΤΕ που έκαναν οι Οικολογικές Οργανώσεις δικαιώθηκαν. Μια νέα δικαιωτική απόφαση αναμένεται σύντομα να εκδώσει το ΣΤΕ μετά την τελευταία προσφυγή μας με θετική την εισήγηση του ανακριτή.
Πως και δεν τις έλαβε υπόψη όλες αυτές της αποφάσεις του ΣΤΕ αλλά και αρκετά σχετικά πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη, η χωροταξική αυτή, μελέτη;

Από την άλλη, στην ονομαζόμενη "μελέτη" αυτή, δεν υπάρχει καμία δέσμευση των μελετητών, ότι πράγματι , ναι θα βρεθεί, τελικά ο χώρος και ήδη φαίνεται ότι όπως δεν είχαν τώρα χώρο να προτείνουν, έτσι και σε πέντε χρόνια, πάλι δεν θα ξέρουν. Αυτό, ενισχύει την παραπάνω άποψη για τεχνητό έγγραφο, ή, κατά παραγγελία όπως, σωστά κατά την γνώμη μας, κάποιοι, είπαν.
Αν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί χώρος, τότε γιατί δεν τον προϋπέδειξε με Τώρα η "μελέτη" ...εξεύρεσής του:
Αν πάλι δεν υπάρχει περίπτωση να εξευρεθεί τέτοιος χώρος, τότε γιατί δεν μας το ξεκαθαρίζει αυτό η ίδια η "μελέτη" …εξεύρεσης Τώρα; Αν πρόκειται να προταθεί μια άλλη λύση σε 5 χρόνια, γιατί να μην προταθεί από τώρα; Τα πάντα, λοιπόν ενισχύουν την παραπάνω θλιβερή διαπίστωση.

Αυτό αναστείλει και παρατείνει χρονικά και την εφαρμογή της πρότασης της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, που είναι η μόνη αειφόρος και εφαρμοστέα πρόταση, για την δημιουργία ειδικής γραμμής επικοινωνίας με την Ήπειρο, για την μεταφορά αδρανών υλικών, τα οποία θα είναι και πολύ καλύτερης ποιότητας, θα εξορρύσσονται από λατομεία που δεν δημιουργούν ζημιά στο περιβάλλον, σαν αυτή των λατομείων Χωροεπισκόπων αλλά και θα κοστίζουν λιγότερο γιατί θα ανοίξουν την αγορά σε περισσότερους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα και την εξισορρόπηση των τιμών που τα γνωστά μονοπώλια έχουν φθάσει στα ύψη.
Ως πότε θα κατευθύνονται οι ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προς το όφελος ακριβώς των ιδίων και ολίγων οικονομικών συμφερόντων, ας συλλογιστεί ο καθένας μας και ας μας απαντήσει ο Νομάρχης κ. Πουλημένος

2) Χωροθέτηση ΧΥΤΥ:
Όταν είχαμε πληροφορηθεί, για την απόφαση του Ν.Σ. ότι στα πλαίσια της μελέτης εξεύρεσης οχλουσών χρήσεων θα εκπονηθούν (αυτό μπορεί να έγινε καλοπροαίρετα, αλλά λανθασμένα) και προτάσεις για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, δηλαδή, από την ίδια μελέτη, εκφράσαμε την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό και ότι υπάρχει κίνδυνος για σοβαρά λάθη. Και αυτό διότι η χωροθέτηση ΧΥΤΥ πρέπει να λάβει και πολλά άλλα, διαφορετικά χαρακτηριστικά στοιχεία υπ' όψη, από ότι η εν λόγω μελέτη. Επίσης, ο φορέας αρμόδιος να την εκπονήσει (εννοείται σωστά) είναι ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και όχι η Νομαρχία. Όμως, η παρουσίαση της "Μελέτης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης" του Συνδέσμου που έγινε πρόσφατα, απλά και μόνο, "υιοθετεί επίσημα" και αυτομάτως την χωροθέτηση αυτή της Νομαρχίας, αντί να γίνει ακριβώς το αντίθετο όπως κανονικά θα έπρεπε.
Ποιο ήταν το λάθος:
Προτάθηκε για "ΧΥΤΥ", και ταυτόχρονα για οχλούσες χρήσεις από την μεγάλη στροφή του μεγάλου δακτυλίου που σχηματίζει η Εθνική Παλιοκαστρίτσας, η περιοχή που ξεκινάει από την "έξω μεριά" του δρόμου, (την μεριά προς την θάλασσα) εκεί που βρίσκεται το οικοσύστημα της λίμνης Γαϊδαράνα, έως την περιοχή του Τεμπλονίου με τις ήδη υπάρχουσες και παρανόμως οχλούσες, τέτοιες εγκαταστάσεις.
Α) Το μεγάλο οικοσύστημα της περιοχής που βρίσκεται η Γαιδαράνα, είναι αναμφισβήτητα αναγνωρισμένο και προστατευόμενο σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς προστασίας διατήρησης και αναβάθμισης βιοτόπων - υγροβιότοπων της Ε.Ε. και τις Ελλάδας και έχει μάλιστα προταθεί συμπληρωματικά για ένταξη στο δίκτυο Φύση (Νατούρα) 2000.
Β) Ακόμη και οι πρώτες μελέτες για ΣΧΟΟΑΠ τις οποίες παρουσίασε ο Δήμος Παλαιοκαστριτών στους κατοίκους των ενδιαφερομένων περιοχών εδώ και περίπου έναν χρόνο, για να εκφέρουν την γνώμη τους, πρότειναν να ονομαστεί από την αναφερομένη περιοχή μέχρι την Παλαιοκαστρίτσα, "Οικολογικό Πάρκο».
Επομένως φάσκουν και αντιφάσκουν επικινδύνως και οι δύο μελέτες, (Νομαρχίας και ΣΧΟΟΑΠ) όταν στην ουσία προσπαθούν να επιτύχουν την συνύπαρξη δύο τελείως διαφορετικών και αντιφατικών δραστηριοτήτων. Δεν μπορεί από την μια πλευρά του δρόμου να είναι οχλούσες χρήσεις και ΧΥΤΥ και από την άλλη ...Νατουρα και Οικολογικό πάρκο.
Επίσης, πως μπόρεσε να χωροθετηθεί σωστά ένας ΧΥΤΥ, χωρίς πριν να έχει μελετηθεί, εξευρεθεί και δρομολογηθεί, η πλήρης και απόλυτα επιτυχημένη ανακύκλωση και χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη οι τραγικές διαχειριστικές αδυναμίες που ο ίδιος ο Σύνδεσμος Καθαριότητας παραδέχεται ότι είχε, έχει και θα έχει για πολλά χρόνια ακόμα, με αποτέλεσμα, σήμερα, να κινδυνεύει ακόμη περισσότερο η Κέρκυρα, από πριν!

Τραγικό συμπέρασμα
Τόσο η πρόταση για πεντάχρονη συνέχιση της λειτουργίας των λατομείων Χωροεπισκόπων, όσο και η πρόταση για επιλογή της ευρύτερης περιοχής που αναφέρεται για την δημιουργία ΧΥΤΥ και Οχλουσών Χρήσεων και ειδικά της περιοχής της λίμνης Γαιδαράνας, προτάσεις οι οποίες, τόσο αόριστα, γενικά, και χωρίς αιτιολόγηση, πρότεινε η μελέτη αυτή, ήταν τελείως λανθασμένες.

Επομένως προτείνουμε:
Την πλήρη απόσυρση των ανωτέρω προτάσεων και την επανεξέταση του προτεινόμενου χώρου από την Γαιδαράνα έως το Τεμπλόνι, χωρισμένου σε μικρότερα κομμάτια και λαβαίνοντας υπόψη τα ενδιάμεσα οικοσυστήματα και τις τυχόν αλληλοεπιδράσεις που μπορούν να έχουν οι οχλούσες χρήσεις σε αυτά.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:
1) Αν θα λάβετε υπόψη τις αντιρρήσεις μας αυτές ώστε να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους από το σχέδιο μελέτης
2) Αν έχετε (θα έπρεπε ήδη) επιλέξει εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις για χωροθέτηση για τις προαναφερό-μενες δραστηριότητες, όπως μια χωροταξική μελέτη προβλέπεται να έχει για να μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη;

Αν ναι, παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε αντίγραφό της και σε περίπτωση πολλών σελίδων με δικά μας έξοδα

Είναι τελικά σε θέση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να κάνει σωστή χωροθέτηση, ή μήπως πάει να κάνει τα πράγματα χειρότερα από ότι ήταν πριν;

Για το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας

Ο πρόεδρος Δημήτρης Φαναριώτης
ο γ. γραμματέας Όθωνας Παπαδάτος