Τα επεισόδια της χθεσινής νύχτας- Δύο συλλήψεις (;)





Χθες το βράδυ στις 6.00 είχε προγραμματίσει πορεία στην πόλη, η ΝΕ του ΚΚΕ. Η πορεία ήταν ειρηνική και πήραν μέρος περίπου 100-150 άτομα.

Πίσω από την πορεία του ΚΚΕ γινόταν μία άλλη πορεία, αυτή των φοιτητών, τεσσάρων τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ιστορίας, Βιβλιοθηκονομίας, Ηχου και Εικόνας και Μουσικών Σπουδών).

Από χθες, τα τρία τμήματα Ιστορίας, Βιβλιοθηκονομίας και Εικόνας και Ηχου τελούν υπό κατάληψη, ενώ αύριο αρχίζει την κατάληψη και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών.
Οι δύο πορείες τελείωσαν περίπου στις 7.30.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Αμέσως μετά άρχισαν τα πρώτα επεισόδια. Νεαρά άτομα μαζεύτηκαν έξω από την ΑΔ Κερκύρας και εκτόξευσαν πέτρες. Η αστυνομία απάντησε με χημικά. Οι περίοικοι έντρομοι έβλεπαν κόσμο να τρέχει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Λίγα λεπτά μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις των νεαρών, τα ΜΑΤ βγήκαν στη Λ. Αλεξάνδρας και κυνήγησαν ως το ύψος του Ταχυδρομείου.

Μετά επέστρεψαν στο κτήριο της Λ. Αλεξάνδρας. Τότε όμως άνοιξε ένα άλλο μέτωπο, λίγα μέτρα μακρύτερα, στο Σαρόκο όπου στεγάζεται το 1ο Αστυνομικό Τμήμα, η Τροχαία και η Τουριστική Αστυνομία. Το ίδιο κτήριο είχε γίνει στόχος των μαθητών το πρωί.

Τα νεαρά άτομα, περισσότερα τώρα στον αριθμό, καλύτερα οργανωμένα, έριχναν πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στους τοίχους, στα παράθυρα και στην είσοδο του Αστ. Τμημ.

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και βόμβες κρότου και λάμψης και απώθησε με εξορμήσεις τους νεαρούς. Οι νεαροί κουκουλοφόροι πήγαν λίγα μέτρα παρακάτω, στο διπλανό στενό και έριχναν εκεί πέτρες εναντίνον δύο τριών ανδρών των ΜΑΤ. Και πάλι τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα και βόμβες κρότου και λάμψης.

Πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί και παρακολουθούσαν τα διαδραματιζόμενα δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, αγόραζαν νερό ή έτρεχαν να βρουν καταφύγιο στους γύρω δρόμους. Μόλις διαλύονταν τα σύννεφα των δακρυγόνων, πάλι επέστρεφαν στο Σαρόκο και παρακολουθούσαν τον "κλεφτοπόλεμο" ΜΑΤ και νεαρών.

Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει μία φορά, όταν πήρε φωτιά ένας κάδος απορριμμάτων.

Η ένταση ανέβηκε όταν τα νεαρά άτομα άρχισαν αν εκτοξεύουν μολότωφ εναντίον των αστυνομικών. Τέσσερεις τουλάχιστον αυτοσχέδιες βόμβες μολότωφ εκτοξεύτηκαν και πάλι οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.
Γύρω στις 8.30 και ενώ είχε πάρει ένας ακόμα κάδος απορριμμάτων τα επεισόδια τελείωσαν. Πληροφορίες ανέφεραν ότι είχαν γίνει δύο συλλήψεις.

Δημήτρης Σ. Καρύδης

Πηγή: Κερκυραϊκή χώρα