Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Καθαριότητας για την προχθεσινή συνάντηση- σύσκεψη

Αυτό το έγγραφο απέστειλε στα ΜΜΕ ο Σύνδεσμος Καθαριότητας. Διαβάστε το προσεκτικά και κυρίως τις τελευταίες γραμμές. Εγώ το βρίσκω αριστούργημα. Μέσα σε λίγες λέξεις η Κέρκυρα απέκτησε ΧΥΤΑ, ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Β! και Γ! κύτταρο, και αμέσως μετά η Κέρκυρα αποκτά Ολοκληερωμένη Διαχείριση και οι ΧΥΤΑ γίνονται ΧΥΤΥ.

Χρονιάρες μέρες που έρχονται τι να σκεφτούμε; Οτι επισκέφθηκαν το δύστυχο νησί μας οι μάγοι με όλα τα δώρα;

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρακαλούνται οι κ.κ. Δήμαρχοι, φεύγοντας να κλείσουν την πόρτα)

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Συνάντηση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 3-12-2008 το ΔΣ του Συνδέσμου ,η ολομέλεια των Δημάρχων του Νομού με το Νομάρχη Κέρκυρας και την Αντινομάρχη στα γραφεία της ΤΕΔΚ μετά από αίτημα του.

Τέθηκαν θέματα που αφορούν : στο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, στη Μελέτη οχλουσών χρήσεων που εκπονεί η ΝAK και σε ορισμένα άλλα θέματα του Συνδέσμου. Εκφράστηκε από το Νομάρχη η άποψη ότι ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας πρέπει να λειτουργήσει μετά από την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ.

Με τη θέση αυτή συνηγόρησε ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων. Για το ζήτημα αυτό δεν ελήφθη απόφαση. Αυτό θα εξετασθεί σε επόμενο ΔΣ του Συνδέσμου σε συνδυασμό με τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ που πρέπει να γίνει και του ζητήματος της απόρριψης των απορριμμάτων από 01-01-2009.

Όσον αφορά στη μελέτη οχλουσών χρήσεων από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δε δόθηκε κανένα στοιχείο σε σχέση με το περιεχόμενο της μελέτης και των χώρων που προτείνονται.Από τη πλευρά του Συνδέσμου εκφράστηκε προβληματισμός για τη χρησιμότητα ή όχι της πρότασης για νέους χώρους ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ( η οποία σημειωτέον δε συνιστά χωροθέτηση γιατί είναι αρμοδιότητα της ΠΙΝ και του Συνδέσμου) τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Παράλληλα αναπτύχθηκε εκτενώς όλος ο σχεδιασμός του Συνδέσμου όπως αυτός περιγράφεται στην από 5-9-2008 απόφαση της κοινής συνεδρίασης του ΔΣ του Συνδέσμου και των Δημάρχων του Νομού και η οποία απεστάλη στο κ. Νομάρχη με το υπ αριθμόν 722/8-9-2008 έγγραφο.

Ειδικότερα:

Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος στα πλαίσια της οριστικής επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων έχει δρομολογήσει τις παρακάτω ενέργειες βάσει του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού.Την κατασκευή των 2 κυττάρων Β και Γ, όπως αυτά είχαν προβλεφθεί στη ΜΜΕ, στην ιδιοκτησία των 100 στρεμμάτων του Συνδέσμου, στο χώρο του Τεμπλονίου.Την εγκατάσταση συστήματος Ολοκληρωμένης διαχείρισης στην υπολειπόμενη οικοπεδική έκταση της ιδιοκτησίας του Συνδέσμου στο Τεμπλόνι.

Την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.Τη μετατροπή μετά την εγκατάσταση του Συστήματος Ολοκληρωμένης διαχείρισης των κυττάρων Β και Γ του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου καθώς και του ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας σε χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.(ΧΥΤΥ).

Πηγή: Κερκυραϊκή χώρα