ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΑΣ

Οι «φωστήρες» μας στο «βλέπω και μαθαίνω» στην Μαυροράχη Ταγαράδων


Από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που έγινε στη Θεσσαλονίκη, οι Δήμαρχοι της Κέρκυρας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ξεναγήθηκαν, δηλαδή πέρασαν φροντιστήριο διαχείρισης σκουπιδιών. Μαζί και με άλλους Δημάρχους της Περιφέρειας επισκέφθηκαν τους χώρους Διαχείρισης Απορριμμάτων του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. Στόχος της επίσκεψης ήταν να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις εγκαταστάσεις διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων και με δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ κ. Σωτήρη Βόσδου και προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Ζουρνά. Οι Δήμαρχοι της ΠΙΝ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την λειτουργία του ΧΥΤΑ ο οποίος καλύπτει έκταση 760 στρεμμάτων. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο ΧΥΤΑ μετά την Αθήνα, ο οποίος διαθέτει τέσσερις λεκάνες πλήρως στεγανοποιημένες, περιμετρικό οδικό δίκτυο, και δυο γεφυροπλάστιγγες. Εξυπηρετεί 60 Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης και δέχεται ημερησίως 1,800 τόνους απορριμμάτων. Απασχολεί 55 εργαζόμενους. Η κατασκευή του κόστισε 34 εκ € (75% χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και 25% από Εθνικούς Πόρους).

Ακολούθησε επίσκεψη στην περιοχή του Δερβενίου όπου και υπάρχει αποκατεστημένη παλιά χωματερή σε μια έκταση 130 στρεμμάτων και η οποία πλέον αποτελεί χώρο επίσκεψης χιλιάδων Θεσσαλονικέων. Διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα tennis, παιδικές χαρές και δεν θυμίζει τίποτα από την προηγούμενη κατάσταση λειτουργίας του. Μέρος της ανάπλασης χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Ακολούθως, οι Δήμαρχοι ενημερώθηκαν για τους κάδους ανακύκλωσης και κομποστοποίησης τους οποίους χρησιμοποιούν ιδιώτες στα σπίτια τους ενώ τέλος, οι αυτόδιοικητικοί παράγοντες των Ιόνιων Νησιών επισκέφθηκαν και την χωματερή των Ταγαράδων. Πρόκειται για 190 στρέμματα ελεγχόμενου χώρου ταφής απορριμμάτων ο οποίος λειτουργεί από το 1981 και έχει δεχθεί περίπου 15 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών και ο οποίος πλέον δεν λειτουργεί και βρίσκεται στο στάδιο αποκατάστασής του.

Η ενημέρωση επικεντρώθηκε στις εγκαταστάσεις άντλησης και καύσης του βιοαερίου και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αν και λειτουργούν από ιδιωτική εταιρία αποφέρουν στον Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης έσοδα περισσότερα από 25.000€ το μήνα από την πώληση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Η επίσκεψη στο ΧΑΔΑ Ταγαράδων ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση για την βιολογική επεξεργασία των στραγγιδίων του ΧΑΔΑ όπου και δόθηκε η ευκαιρία στους Δημάρχους να πληροφορηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα αντίστροφης όσμωσης που εφαρμόζεται στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Οι “επιστήμονες” Δήμαρχοί μας στο νησί μας δεν τα γνώριζαν γι αυτό έφτιαξαν χαβούζες και μόνο τέτοιες ξέρουν να διαχειρίζονται. Ελπίζουμε να πήραν λίγο φως και να αποφασίσουν ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ολοκληρωμένη διαχείριση με νέες μεθόδους και όχι η μέθοδος του ξύλου, τα ΜΑΤ και η παράνομη λειτουργία τους.

Πότε κύριοι θα ζητήσετε συγνώμη από αυτούς που πλακώσατε, σαπίσατε στο ξύλο Κερκυραίους;

Πότε θα αποφασίστε να αποκαταστήσετε το περιβάλλον;



Μαυροράχη Ταγαράδων


Εικόνα απο το φροντιστήριο των Δημάρχων




Μέχρι και ρεύμα παράγουν από τη διαχείριση σκουπιδιών εδώ στη Κέρκυρα παράγουν μακακία!!

Πηγή: Βραχονησίδα.gr

Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης σκουπιδιών

Την 9/10/2008, είδαμε σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού καναλιού πως όταν υπάρχει πραγματική διάθεση για την επίλυση ενός προβλήματος μπορούμε να καταλήξουμε σε λύσεις που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα αποτελούν ένα είδος εισοδήματος για την τοπική κοινωνία.

Ρεπορτάζ MEGA

Εδώ για τους ιθαγενείς της Κέρκυρας και πολύ περισσότερο της Λευκίμμης τέτοιες λύσεις για τους τοπικούς άρχοντες του νησιού αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.

Ξαφνικά, μετά από ένα λήθαργο 18 ολόκληρων χρόνων απραξίας, ξύπνησαν στο πάρα πέντε και έφεραν το λαό της Λευκίμμης προ τετελεσμένων γεγονότων (κλείσιμο χωματερών, πρόστιμα, κλπ.) για να μας φορτώσουν με ότι πιο πρόχειρο, επιβλαβές και ξεπερασμένο υπάρχει σχετικά με την διαχείριση των σκουπιδιών. Να σημειώσουμε επίσης ότι η μέθοδος ΧΥΤΑ πρωτοεμφανίστηκε στην δεκαετία του ’70 και πρόκειται να καταργηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λιγότερο από 15 μήνες (θα επακολουθήσουν άλλα πρόστιμα μετά για την κατάργηση των ΧΥΤΑ).

Σχετικά άρθρα:
Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης σκουπιδιών