Eπεισόδια στη Λευκίμμη 3η τρύπα στο Τεμπλόνι "αυτοί" Γιατι γίνεται ?

Την ιδια ωρα που ειχαμε χθες στη Λευκίμμη κόλαση με τα ΜΑΤ και τους κατοίκους.Την ιδια ωρα που Ματατζήδες εσερναν στο χώμα γυναίκες που εκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο κεντρο αποφάσεων δηλαδή στο Συνδεσμο Καθαριότητας αποφάσισαν οτι θα ανοίξουν νεα λακούβα -χαβούζα στο Τεμπλόνι παρά τις αντιδράσεις και των κατοίκων της περιοχής αυτής.Ο διάλογος με τους κατοίκους σε Λευκίμμη και Τεμπλόνι ειναι τυπικός.Τα εργα που βαφτίζονται ολοκληρωμένη διαχείρηση επαναδιατύπωσαν και πάλι με πασπαλισμένη σάλτσα οτι θα προσλάβουν και τρεις μηχανικούςη μηχανολόγους η μηχανικούς περιβάλλοντος.Σώθηκε ο τόπος απο τις προσλήψεις αυτές. Η υλοποίηση για τον σύνδεσμο των σχεδίων τους, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα ,ειναι ο στόχος τους.

Η επικείμενη λειτουργία ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη αλλά και το καινούργιο κύταρο(ΤΡΥΠΑ) στο Τεμπλόνι που ανακοίνωσαν χθες με το ξύλο που επεφτε απο τους Ματατζήδες ενω την ιδια ωρα συνεδρίαζε ο Σύνδεσμος, αποτελεί την φωτογραφία του σήμερα και πως βλέπουν την κοινωνική συναίνεση. Οταν υπάρχει μια πραγματική απειλή για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, αφού κινδυνεύουν με καταστροφή η γη, τα ποτάμια της περιοχής, ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά και η υγεία των κατοίκων σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη από τη μόλυνση και τις ασθένειες που προκαλούν οι τόνοι των σκουπιδιών οταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές.Και αυτοί συνεδριάζουν και δεν τα λαμβάνουν υπόψη τους αλλά αποφασίζουν ερημην των κατοικων για νεα κύταρα και τρυπες χαβούζες σημαίνει οτι ειναι αποφασισμένοι και χωρίς αναστολές και ετοιμοι για όσες επεμβάσεις με τα ΜΑΤ χρειαστούν.

Η δημιουργία ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) σε ολόκληρη την Ελλάδα ,παρά τα βαρύγδουπα ονόματα τέτοιων προγραμμάτων, τις δήθεν επιστημονικές μελέτες και “φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές”, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ή άλλως ξεπερασμένη μέθοδος διαχείρισης των σκουπιδιών, και οι ΧΥΤΑ λειτουργούν συνήθως σαν κοινές χωματερές. Πιο σύγχρονη μέθοδος θεωρείται η κατασκευή ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) όπου τα σκουπίδια περνούν από διαλογή για ανακύκλωση, μια μέθοδος όμως που και αυτή έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου εφαρμόζεται. Ωστόσο, το Eλληνικό κράτος, στην προσπάθειά του να απορροφήσει τα κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προσφέρονται για την κατασκευή ΧΥΤΑ μέχρι το τέλος του 2008, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε μέχρι το τέλος του έτους να δημιουργήσει και να θέσει σε λειτουργία τέτοιες χωματερές σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, χωρίς να τηρούνται καν οι απαραίτητοι όροι για την κατασκευή τους, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης. Ταυτόχρονα προσφέρονται μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας για πλήθος κατασκευαστικών εταιριών, που θησαυρίζουν καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον σε συνεργασία με τα πολιτικά αφεντικά και ειδικότερα το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος που θα δημιουργηθεί ένας ΧΥΤΑ προβλέπεται ότι θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1.500 μέτρα από το κοντινότερο σπίτι και αν αυτο το παραβλέψουμε γιατι οντως ανεπαρκείς δεν τα σχεδίασαν νωρίτερα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε οτι ενας ΧΥΤΑ δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά σε ποτάμια και σε μέρη από όπου διέρχονται υπόγεια ύδατα ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο τον υδροφόρο ορίζοντα και το πόσιμο νερό. Στη Λευκίμμη ο επιλεγμένος για ΧΥΤΑ χώρος, στην περιοχή Μεσοράχια, δεν πληροί καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις καθώς: βρίσκεται 400 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του κοντινότερου συνοικισμού, δίπλα ακριβώς από δύο ποτάμια και κατά τις εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου βρέθηκε πόσιμο νερό σε τέτοια ποσότητα που σχημάτισε μια λίμνη. Ακόμα και αρχαία ευρήματα βρεθηκαν και θάφτηκαν.Χαραχτηριστικό ειναι οτι η λεκάνη στα σχέδια τους ηταν για 12 μέτρα και λόγω του οτι βρέθηκαν ποτάμια νερού απο κάτω το χώμα εριξαν ηταν τόσο που η λεκάνη σήμερα εχει βάθος αντι για 12 μέτρα γυρω στα 2,5 μετρα.Κι ομως απο κάποια σημεία το νερό δεν κρατιέται αναβλύζει ξεχύνεται.Στο δε Τεμπλόνι σηκώνουν πύργο σκουπιδιών γιατι γέμισε και θελουν να το περικυκλώσουν με μάντρα.

Απο τα παραπάνω προκύπτει ο λόγος που συμπριφέρονται με αυτό τον αθλιο τρόπο στους πολίτες και δεν προτάσουν τον διάλογο αλλά τα ΜΑΤ. Εχει δηλαδή να πέσει πολύ ξυλο ακόμη!!!

Πηγή: Βραχονησίδα.gr

Σχετικά άρθρα:
Στελεχώνεται ο Σύνδεσμος Καθαριότητας