Ανταπόκριση για την εφημερίδα «Λαϊκός Δρόμος» του Μ-ΛΚΚΕ

Νέα απρόκλητη επέμβαση των ΜΑΤ

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λευκίμμης που αντιδρούν στη κατασκευή ΧΥΤΑ στη περιοχή τους συνεχίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Στις αρχές του μήνα οι Λευκιμμιώτες προχώρησαν δύο φορές σε συμβολική κατάληψη του κεντρικού δρόμου της Λευκίμμης, ενώ με δικά τους φορτηγάκια μάζεψαν τα σκουπίδια που είχαν μαζευτεί στους δρόμους της χωριού τους, και τα εναπόθεσαν στον αύλειο χώρο του δημαρχείου, αντιδρώντας στην απόφαση του δημάρχου τους να κλείσει την παράνομη χωματερή που λειτουργεί στην περιοχή. Ο δήμαρχος με αυτήν την απόφαση σύμφωνα με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής προσπάθησε να εκβιάσει τους κατοίκους και να προετοιμάσει το έδαφος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Την πέμπτη 23 Νοέμβρη εξελίχθηκε νέα απρόκλητη επέμβαση των ΜΑΤ (7η από τις αρχές του χρόνου) εναντίον κατοίκων της περιοχής οι οποίοι πραγματοποιούσαν συμβολική καθιστική διαμαρτυρία στο δρόμο που οδηγεί στο χώρο του ΧΥΤΑ. Οι κάτοικοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο στο χώρο του ΧΥΤΑ μιας κλούβας που κατέφθασε για αλλαγή βάρδιας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους απωθήσουν βίαια και πολύ γρήγορα άρχισε η ρίψη χημικών και δακρυγόνων και ο πετροπόλεμος. Τραυματίστηκε ένας γέρος και ένας αστυνομικός, συνελήφθη μια γυναίκα 46 χρόνων η οποία οδηγήθηκε στην ασφάλεια και κάηκε ένα περιπολικό.

Η συλληφθείσα γυναίκα οδηγήθηκε στο αυτόφωρο όπου ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τον Οχτώμβρη του 2009, ενώ κάτοικοι της Λευκίμμης που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο στη πόλη της Κέρκυρας για συμπαράσταση, μετά την αναβολή, κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο του δήμου Κερκυραίων όπου αναζήτησαν τον δήμαρχο Κερκυραίων και πρόεδρο του συνδέσμου καθαριότητας ο οποίος έχει ζητήσει την συνδρομή των δυνάμεων καταστολής για την αποπεράτωση του ΧΥΤΑ. Φώναξαν συνθήματα όπως «νόμος είναι το δίκιο της Λευκίμμης», «Μικάλεφ παραιτήσου εσύ και οι σύμβουλοι σου», «κλόμπς, συλλήψεις και δακρυγόνα είναι του Μικάλεφ ο αγώνας» κτλ.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία όπου είχαν συνάντηση με τον Νομάρχη ο οποίος για μια ακόμη φορά, αναφέρθηκε γενικά και αόριστα στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ υποσχέθηκε στους συγκεντρωμένους ότι θα τηρηθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ.

Οι κάτοικοι όμως δυσπιστούν σε αυτές τις υποσχέσεις αφού ο υπάρχον ΧΥΤΑ που λειτουργεί στο νησί, στη μέση Κέρκυρα και εξυπηρετεί σχεδόν όλο το νησί, λειτουργεί ακόμα παράνομα, με προσωρινή άδεια που έδωσε ο Νομάρχης μέχρι το τέλος του 2009.


Κινητοποιήσεις και από τους κατοίκους του Τεμπλονίου

Οι κάτοικοι της περιοχής Τεμπλονίου προχώρησαν και αυτοί σε πενταήμερο αποκλεισμό του «ΧΥΤΑ» που λειτουργεί στην περιοχή τους οι οποίοι αντιδρούν στην παράνομη λειτουργία του, και στην ενδεχόμενη χωροθέτηση της περιοχής για οχλούσες χρήσεις.

Η προσωρινή άδεια λειτουργίας που έχει δοθεί από τον Νομάρχη είναι πολύ πιθανόν να αρθεί αφού ο σύνδεσμος καθαριότητας δεν έχει προβεί ακόμα σε καμιά ενέργεια αποκατάστασης έτσι ώστε να λειτουργήσει νόμιμα ο «ΧΥΤΑ».

Εξάλλου στις 3 Δεκέμβρη ορίστηκε η δικάσιμος στο Συμβούλιο Επικρατείας της προσφυγής των κατοίκων κατά της εγκυρότητας της προσωρινής άδειας που έχει δώσει η Νομαρχία για την εγκατάσταση του «ΧΥΤΑ».Έτσι σε περίπτωση που ο Νομάρχης άρει την προσωρινή άδεια είτε επειδή δεν προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης είτε της θετικής γνωμοδότησης του ΣτΕ, υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί ο υπάρχων «ΧΥΤΑ».

Με δεδομένα ότι οι κάτοικοι της Λευκίμμης και του Τεμπλονίου φαίνονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και την αδυναμία ή έλλειψη πολιτικής βούλησης για συνολική διευθέτηση του προβλήματος από τους τοπικούς άρχοντες, σύντομα το νησί θα μετατραπεί σε μια απέραντη χαβούζα. Πρέπει όλοι οι κάτοικοι του νησιού να συμπαρασταθούν έμπρακτα στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων των παραπάνω περιοχών, απαιτώντας παράλληλα τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος που θα στηριχθεί σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, αλλά και στη συναίνεση των κατοίκων.