ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ

Κέρκυρα 05/11/2008

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας συμπαραστέκεται στους δίκαιους κοινωνικούς αγώνες των Κερκυραίων για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας στο Τεμπλόνι και στην Λευκίμμη.

Καταδικάζουμε τις απαράδεχτες τακτικές που εφαρμόζουν οι Δήμαρχοι και ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και τους καταγγέλλουμε για εγκληματική αποτυχία στην εφαρμογή της ανακύκλωσης, η οποία, μάλιστα, έχει σαν αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται οι λαθρέμποροι ανακυκλώσιμων υλικών. Όπως γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, έτσι και εδώ, διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα επικαρπώνονται τα παράνομα κέρδη, μέσω μιας «μαύρης ανακύκλωσης», γεγονός το οποίο, καταγγέλλουμε, ότι συμβαίνει και στο νησί μας.


Άνω πλατεία ώρα 3 το πρωί μπλε κάδος στα σκουπίδια, ΦΩΤΟ: EcoCorfu.gr

Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Την πλήρη ευθύνη για τις πολύ σοβαρές κοινωνικές αναταραχές, τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες και την υποθήκευση της Δημόσιας Υγείας, της καθαρότητας του Νερού, του Εδάφους και του Αέρα που θα αναπνέουμε για πολλές, πολλές γενεές, φέρει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Κέρκυρας.

Αν οι πολίτες δεν αντιδρούσαν και απλά αποδεχόντουσαν τα παράνομα και επικίνδυνα σχέδια της διοίκησης, τότε στην χώρα μας δεν θα βρισκόταν ποτέ λύση. Επομένως, οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι σωστές και απαραίτητες για την κοινωνία μας.

Ας δούμε γιατί έφθασε ο Δήμος της Νάπολης στην Ιταλία στο γνωστό αδιέξοδο. Μέχρι τώρα, η Καμόρα να διαχειριζόταν «μαύρα» τα κυριότερα ανακυκλώσιμα υλικά, τα υψηλής εμπορικής αξίας, αδιαφορώντας για τα άλλα μικρότερης αξίας ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία προτιμούσαν να τα θάβουν. Αν τα μικρότερης αξίας ανακυκλώσιμα υλικά ανακυκλώνονται σωστά από τους Δήμους, αυτό δεν συμφέρει οικονομικά την παράνομη, μαύρη ανακύκλωση. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα κατά τόπους συμφέροντα δεν αφήνουν να λειτουργήσει σωστά η ανακύκλωση, ακόμα και αν αυτή είναι δυνατόν να γίνει.

Τι κερδίζουν από τη μαύρη, παράνομη ανακύκλωση υλικών;

Πάρα πολλά: Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Legambiente, η μεγαλύτερη Οικολογική Οργάνωση της Ιταλίας που επισκέφτηκε πρόσφατα την Κέρκυρα:
Ο Τζίρος και τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση ανακυκλώσιμων υλικών έρχεται τρίτος στον κόσμο μετά από τον τζίρο από την διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.

Τον ρόλο του οργανωμένου Εγκλήματος, εκεί που δεν υπάρχει Μαφία, ή, Καμόρα, τον αναλαμβάνουν τα εκάστοτε μικροσυμφέροντα. Και, όπως και στην Ιταλία κύρια στελέχη της Μαφίας είναι Βουλευτές και Δήμαρχοι, καταλαβαίνει κανείς τις ευθύνες των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί μας, οι οποίοι, επιτρέποντας (κάνοντας δηλαδή τα …«στραβά μάτια») σε ιδιώτες να συλλέγουν τα ακριβά ανακυκλώσιμα υλικά, (με το αζημίωτο για κάποιες ιδιωτικές τσέπες και όχι για το Δημόσιο) προκαλούν την μεγάλη αυτή ζημία στην τοπική Οικονομία και στο Περιβάλλον.

Τα συμφέροντα που επικαρπούνται την παράνομη ανακύκλωση που γίνεται στην Κέρκυρα, έχουν γίνει σήμερα τόσο ισχυρά που αποφασίζουν αυτά για λογαριασμό των Δημάρχων και γι αυτό τον λόγο η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανήμπορη να εφαρμόσει μια σωστή και δίκαιη διαχείριση των απορριμμάτων της. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που τακτικότατα βλέπουμε να τα απορριμματοφόρα να αδειάζουν κατ’ ευθείαν τους μπλε κάδους στα σκουπίδια, παρόλο που είναι γεμάτοι ανακυκλώσιμα υλικά. Αν το σύστημα αυτό της ανακύκλωσης επιτύχει, αυτό δεν θα συμφέρει οικονομικά την «Μαφία» των σκουπιδιών του νησιού μας.

Απόδειξη για την ύπαρξη και δράση του οργανωμένου αυτού εγκλήματος στο νησί μας είναι η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ του ενός και μοναδικού ιδιώτη ο οποίος έχει ξεκινήσει να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια νόμιμα στο νησί, έχοντας βγάλει όλες σχεδόν τις απαραίτητες άδειες για ανακύκλωση πολλών υλικών.

Και όμως είναι αλήθεια, έτσι έγινε, παρόλο που η υπόθεση δεν διέρρευσε στα ΜΜΕ. Η Μαφία των σκουπιδιών της Κέρκυρας προσπάθησε να σκοτώσει τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Κερκυραϊκή Ανακύκλωση» διότι: όσο περισσότερα υλικά ανακυκλώνονται νόμιμα και με παραστατικά, τόσο μειώνονται και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τελείως, (όπως έγινε, τελικά, στην Νάπολη), τα μαύρα οικονομικά συμφέροντα της «Κερκυραϊκής Μαφίας της Ανακύκλωσης».

Να χαιρόμαστε τους Δημάρχους μας που με την όλη στάση τους υποθάλπουν και στην ουσία προάγουν την μορφή αυτή οργανωμένου εγκλήματος που καταδυναστεύει και υποβαθμίζει καθημερινά την οικονομία και την υγεία μας.

Μπράβο στους κατοίκους και τους συλλόγους του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης που δεν το βάζουν κάτω.

Μόνο αν έλθει ο Σύνδεσμος σε πραγματικό αδιέξοδο και τεθεί πραγματικά προ των ευθυνών του και μετά από μεγάλο «πόλεμο» με την τοπική Μαφία, όπως ακριβώς έγινε με την Καμόρα στην Νάπολη θα μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει υπέρ μας.

Για την ώρα, κάποιοι κερδίσουν άφθονο μαύρο χρήμα συνεχίζοντας να προκαλούν την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έγινε ποτέ στον τόπο μας.

Για το Δ.Σ.

Πρόεδρος
Δημήτρης Φαναριώτης
6938712638
Γ.Γραμματέας
Όθωνας Παπαδάτος