Ο «διαβόητος εγκληματίας» ήταν ο... παπα-Σπύρος

Ο εφημέριος Σπύρος Μοναστηριώτης μιλά για τα επεισόδια στη Λευκίμμη που οδήγησαν στη σύλληψη, τη φυλάκιση και τη δίκη του, αν και είναι αθώος.

Συνελήφθη ως υποκινητής των επεισοδίων στη Λευκίμμη της Κέρκυρας. Εμεινε τρεις μέρες στα κρατητήρια της Ασφάλειας. Η μεταγωγή του έγινε στις 4 τα ξημερώματα με τρία περιπολικά!

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση
Ακόμα και όταν γιατρός τον επισκέφθηκε στο κελί για να του μετρήσει την πίεση, οι αστυνομικοί επέμεναν να το κάνει πίσω από τα κάγκελα. Και φυσικά, η δίκη, στην οποία σύρθηκε, ανεβλήθη για να διατηρηθεί η «ομηρεία» του μέχρι τον Ιανουάριο, με το αιτιολογικό ότι οι 4 μάρτυρες, όλοι αστυνομικοί, δεν γινόταν να αφήσουν αφύλακτο το Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης.

Από το προηγούμενο Σάββατο η Ελλάδα γνωρίζει τον νέο... «διαβόητο εγκληματία» της. Είναι ο 62χρονος ιερέας Σπύρος Μοναστηριώτης, ο οποίος λειτουργεί στο ναό Αγίου Προκοπίου Λευκίμμης. Υστερα από ένα θάνατο, πολλές κινητοποιήσεις και επανειλημμένα επεισόδια, το Πανελλήνιο έμαθε ότι πίσω από τα όσα συμβαίνουν ενάντια στη δημιουργία του ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα κρύβεται... ένας ιερωμένος.

«Η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση των αστυνομικών, αλλά και η μεταγωγή μου -με ένα περιπολικό μπροστά και ένα πίσω- στις 4 τα ξημερώματα, μου θύμισαν άλλες εποχές, όπως τις έχει περιγράψει ο Νίκος Μπελογιάννης», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο παπα-Σπύρος.

«Εξτρεμιστής παπάς στα 62 μου, δεν μου ταιριάζει ούτε σωματικά, ούτε από ιδιότητας. Δεν ταιριάζει στο «σχήμα» μου άλλωστε να καλώ τον κόσμο να καταστρέψει το αστυνομικό τμήμα Λευκίμμης, όπως με κατηγορούν οι αστυνομικοί», εξανίσταται ο ιερέας.

Στις κινητοποιήσεις
«Ο αγώνας κατά του ΧΥΤΑ δεν γίνεται για να φύγει από εμάς και να πάει στην αυλή του γείτονα, αλλά γιατί το σημείο που έχει επιλεγεί είναι λάθος, αφού υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες, υπήρχε λίμνη, είναι κοντά στη θάλασσα και όπως λένε οι ειδικοί δεν ενδείκνυται για τέτοια χρήση», εξηγεί.

Το περασμένο Σάββατο, ύστερα από συνεννόηση με τον αστυνομικό διευθυντή Λευκίμμης, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν συγκεντρωθεί δύο χλμ. από τον ΧΥΤΑ. Το απόγευμα, ο παπα-Σπύρος, με το όχημα που φέρει την ντουντούκα, είχε βγει στο χωριό για να ενημερώσει τους συγχωριανούς του.

Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 7 το βράδυ. «Δεν ήμουν στη συγκέντρωση, αλλά επειδή μου τηλεφώνησε ένας συνάδελφος που ήταν εκεί, ότι ο κόσμος είχε εξαγριωθεί με την παρουσία των ΜΑΤ, θεώρησα καθήκον μου να ενεργήσω πυροσβεστικά για να αποφευχθούν έκτροπα από τους θερμόαιμους», διηγείται ο παπα-Σπύρος.

«Γύρω στις 10 μ.μ., οι συγκεντρωμένοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο του χωριού. Εκεί, γύρω στα 10 άτομα με μαντίλια στα πρόσωπά τους, προσπάθησαν να πετάξουν μολότοφ στα περιπολικά που ήταν σταθμευμένα έξω από το Τμήμα. Αν και δεν έβλεπα τα πρόσωπα, δεν αναγνώρισα κατοίκους της Λευκίμμης. Τότε εγώ πήγα ανάμεσά τους και τους είπα ότι τέτοιες ενέργειες αμαυρώνουν τον αγώνα των Λευκιμμιωτών. Δεν με άκουσαν και μου είπαν «φύγε, γιατί θα σε χτυπήσουμε κι εσένα», λέει.

Σε λίγο, στο ίδιο σημείο έφτασαν τα ΜΑΤ. «Οι άνδρες των ΜΑΤ ήταν προκλητικοί. Εβριζαν χυδαιότατα τους Κερκυραίους και ξεστόμιζαν και άλλες βρισιές.

Λίγο αργότερα, στην άκρη της πλατείας ένα νεαρό κορίτσι που έκλαιγε τράβηξε την προσοχή του ιερέα. Οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει το αγόρι της, που μόλις την προηγούμενη μέρα είχε έρθει από την Αγγλία. «Το παιδί το είχα στο Κατηχητικό και ξέρω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχει σε τέτοια επεισόδια», λέει ο παπα-Σπύρος.

Αγενείς αστυνομικοί
«Προθυμοποιήθηκα λοιπόν να πάω στο Τμήμα να δω πώς θα γίνει να τον αφήσουν ελεύθερο. Οταν πήγα, ένας νεαρός αστυνομικός, 19 χρονών, μου φώναξε με πολλή αγένεια: «Εσύ ρε δεν μπήκες με την ντουντούκα;. Και τότε αποφάσισαν να με συλλάβουν. Γιατί δεν με συνέλαβαν την ώρα που υποτίθεται διέπραττα το αδίκημα;», αναρωτιέται.

«Την Τετάρτη, 5 μέρες μετά τα περιστατικά, πέρασα από δίκη, η οποία αναβλήθηκε γιατί οι 4 μάρτυρες αστυνομικοί επικαλέστηκαν ότι έπρεπε να μείνουν στο Τμήμα που κινδύνευε», λέει. «Αυτό που με πειράζει πιο πολύ είναι ότι δεν με άφησαν να παραστώ στη λειτουργία της Κυριακής, ούτε στη λιτανεία που έγινε για την τοπική γιορτή για το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος», τονίζει.

Η μαρτυρία
«Η σύλληψη έγινε για να καλυφθεί η ανικανότητα της Αστυνομίας»

«Ημουν μπροστά και είδα ότι ο παπα-Σπύρος προσπάθησε να αποτρέψει τα επεισόδια», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής ιατρικής γενετικής Νίκος Πανδής, που βρέθηκε στα γεγονότα. «Η σύλληψη του ιερέα έγινε για να καλυφθεί η ανικανότητα της αστυνομίας να αντιμετωπίσει την κατάσταση τη δεδομένη στιγμή, αλλά και γενικότερα, αλλά και για εκφοβισμό των κατοίκων που αντιδρούν. Η δε αναβολή της δίκης είχε σκοπό να κρέμεται μία καταδίκη πάνω από το σβέρκο του παπα-Σπύρου, για παραδειγματισμό των υπολοίπων», καταγγέλλει ο καθηγητής.

Κοινωνική προσφορά
Με αιωρόπτερο επιτηρεί για πυρκαγιές

Γέννημα - θρέμμα Λευκιμμιώτης, ο παπα-Σπύρος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συγχωριανούς του. Στην ενορία του έχει οργανώσει μια μεγάλη συλλογή ενθυμημάτων -σχεδόν μουσείο- με μοναδικά λαογραφικά τεκμήρια και απομεινάρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1997 μάλιστα, με δική του πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Δήμο, είχε προσκαλέσει και φιλοξενήσει στη Λευκίμμη τους επιζώντες του πληρώματος ενός αεροσκάφους Β17 που το 1943 είχε πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή. Για την οργάνωση της συνάντησης αυτής μάλιστα τιμήθηκε από το αμερικανικό κράτος. Τα τελευταία χρόνια, με ένα αιωρόπτερο, μια πτητική κατασκευή που πετάει χωρίς μηχανή, ο ίδιος και οι νέοι της περιοχής επιτηρούν τα καλοκαίρια για την πρόληψη πυρκαγιών.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

Πηγή: Έθνος της Κυριακής, ΕΘΝΟΣ ONLINE

Σχετικά με τις μαρτυρίες θα θέλαμε να προσθέσουμε ακόμα μία. Αυτής της φίλης του συλληφθέντα φοιτητή που έγινε αμέσως μετά την σύλληψη. Δείτε το σχετικό βίντεο παρακάτω.