Δηλώσεις Μικάλεφ στον ραδιοφωνικό σταθμό Αντέννα Κέρκυρα για το πρόβλημα της διαχείρησης των απορριμμάτων στο νησί και τους ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμμης.
Ασωνίτης:
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι ο δήμαρχος Κερκυραίων και πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας. Κύριε δήμαρχε καλή σας μέρα.
Μικάλεφ:
Καλή σας μέρα κ. Ασωνίτη
Ασωνίτης:
Κ. δήμαρχε, αυτό το θέμα το κουβεντιάζουμε σήμερα, ενόψει και του Συνεδρίου 3 & 4 του μήνα, του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Βλέπετε κι εσείς και θα ακούσατε τα αποτελέσματα του Ι. Καποδίστριας, από το 2001 η Κέρκυρα έχει πάρει μία κατηφόρα ό,τι αφορά την οικονομία της, που βέβαια θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά ιδιαίτερα αυτόν το χειμώνα κ. δήμαρχε. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω, ακούσατε για τα πρόστιμα τα οποία έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ένας δήμος θα είναι υποχρεωμένος που δεν έχει λύσει το θέμα του και το πρόβλημά του, να πληρώνει μέχρι 34.000 ευρώ την ημέρα. Και βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αντιλαμβάνεστε, δε θα τα ζητήσει από τα ταμείο - αν τρέχουν προγράμματα θα τα σταματήσει, δε θα μπορεί να ενταχθεί κάποιος εις τα προγράμματα του Δ’ ΚΠΣ και αυτό θα είναι έλλειμμα και ακόμα για την περιοχή μας. Θέλω το δικό σας σχόλιο κ. Μικάλεφ.
Μικάλεφ:
Κ. Ασωνίτη, αναδεικνύεται ένα θέμα στο οποίο φοβούμαι πολύ ότι κάποιοι από τον τόπο μας δεν έχουν κατανοήσει την έκταση του προβλήματος. Δεν είναι μόνο οι 34.000 ευρώ που θα καταβάλει πλέον ως πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε δήμος εντός του οποίου ή κάθε ένας που χρησιμοποιεί χώρο ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων. Είναι το γεγονός ότι σε λίγους μήνες η Κέρκυρα δεν ξέρει και δε μπορεί να προσδιορίσει που θα ρίχνει τα σκουπίδια της, που θα διαθέτει τα απορρίμματά της για να προστατεύσει ο περιβάλλον της. Αντιλαμβάνεστε πλέον ότι όσοι μέχρι σήμερα διαχειρίστηκαν το θέμα τόσο λειψά θα λεγα, τόσο χαλαρά έχουν τεράστια ευθύνη για το μέλλον του τόπου.
Ασωνίτης:
Αυτοί όμως έφυγαν κ. δήμαρχε.
Μικάλεφ:
Και δεν είναι μόνο το μέλλον του τόπου η οικονομική ευμένεια , είναι η προστασία του περιβάλλοντος καθώς επίσης και ο προορισμός της Κέρκυρας ως τόπος τουριστικής δράσης και εκμετάλλευσης και συγχρόνως λοιπόν, η απαξίωση η οποία θα προξενηθεί στο νησί από την αδυναμία διαμόρφωσης των υποδομών εκείνων που θα προστατεύουν το περιβάλλον.Υπάρχει λοιπόν ένας φόβος όλων των δημάρχων, όλων ανεξαιρέτως, χωρίς δηλαδή κανένας να υποχωρεί στον αρχικό σχεδιασμό γιατί πλέον εμείς είμαστε εκείνοι που διαχειριζόμαστε ένα πρόβλημα της καθαριότητας και του περιβάλλοντος και δεν πρέπει ο καθένας πάνω σε αυτό να αναδεικνύεται ως υπέρμαχος των τοπικών συμφερόντων, την στιγμή κατά την οποία ενδεχομένως το θέμα δεν το πολυξέρει καλά. Από την στιγμή κατά την οποία έχουμε τεράστιο πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων οποιαδήποτε επιλογή πέραν εκείνης της ολοκληρωμένης διαχείρισης που πρέπει τουλάχιστον να έχει τελειώσει μέσα σε 2 χρόνια δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση. Η οποιαδήποτε λοιπόν σκοπούμενη από κάποιους μεταφορά των απορριμμάτων από τον Νομό σε άλλη περιοχή νομίζω ότι αποτελεί όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας. Είναι μία επιλογή η οποία δεν είναι ρεαλιστική αλλά ουσιαστικά είναι να χαϊδεύει αυτιά και τίποτε άλλο. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι ο μονόδρομος διότι είναι θεσμοθετημένος. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ξεκίνησε λοιπόν να σχεδιάζεται από πολύ παλιά, από τότε που ήταν Γενικοί Γραμματείς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επίσης, όταν ήταν Νομάρχης ο κ. Παγκράτης. Στη συνέχεια λοιπόν ολοκληρώθηκε το 2006 επί Γενικής Γραμματείας του κ. Βόσδου που προβλέπει τα εξής: ΧΥΤΑ στη Νότια Κέρκυρα, ΧΥΤΑ στη Μέση Κέρκυρα στο Τεμπλόνι, τη διάθεση των απορριμμάτων σε σταθμούς μεταφόρτωσης στους Παξούς και στο Βορρά καθώς επίσης και μικρές ΧΥΤΑ στα τρία νησιά Αντίπαξοι και στα δύο νησιά στα Διαπόντια.
Ασωνίτης:
Οθωνοί και Μαθράκι.
Μικάλεφ:
Εάν αυτό δε γίνει έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγραμματισμού δηλαδή μέχρι το 2011 να γίνει η ολοκληρωμένη διαχείριση για να μετατραπούν τα ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, δηλαδή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, να ξεχάσουμε ότι υπάρχει μέλλον. Διότι ο σχεδιασμός αυτός ισχύει μέχρι το 2011, είναι χωροθετημένοι οι χώροι της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων αρχικά και στη συνέχεια μετατρέπονται πλέον οι ίδιες ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Τούτο τι σημαίνει; Ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Ο χώρος του Τεμπλονίου έχει κορεστεί. Ζήτημα λοιπόν αν έχει τη δυνατότητα να μας εξυπηρετήσει για 2 ή 3 μήνες. Τούτο σημαίνει ότι ο Σύνδεσμος έχει προωθήσει τον σχεδιασμό αυτό εξ ανάγκης το συντομότερο δυνατόν να υλοποιηθεί έτσι ώστε, αφενός μεν να γίνει ένα από τα δύο κύτταρα τα οποία προβλέπονται από τον σχεδιασμό αυτό το δεύτερο ή το τρίτο κύτταρο για να μπορέσουμε το ίδιο κύτταρο μέσα στο χρόνο που θα έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της ολοκληρωμένης διαχείρισης να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ.Δε θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση δηλαδή του Τεμπλονίου ως έχει σήμερα. Θα πάμε για αποκατάσταση αυτουνού που λειτουργεί, η δημιουργία νέου κυττάρου το συντομότερο δυνατόν είναι αναγκαία, δεν γίνεται διαφορετικά και μετά μετατροπή του κυττάρου αυτού σε ΧΥΤΥ, αναγκαστικά το ίδιο προβλεπόταν και για τη Λευκίμμη. Στη Λευκίμμη δε, επειδή έχει γίνει πολύς λόγος για το γεγονός αυτό, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους άλλοι δήμοι πλην των δήμων της περιοχής. Αντιλαμβάνεστέ το και το λέω εγγυημένα αυτό το πράγμα. Επειδή έγινε πολύς λόγος εξαιτίας του θλιβερού συμβάντος που χάθηκε μια ζωή μιας άτυχης γυναίκας η οποία δεν είχε ούτε καν ανάμειξη σε όλη αυτή τη διαδικασία, έχει όντως ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και το κατανοώ και λυπούμαι ιδιαίτερα γι αυτό.
Ασωνίτης:
Κ. δήμαρχε, αντιδράσεις χωροταξίας δεν υπάρχουν μόνο στην Κέρκυρα, υπάρχουν και σε άλλες περιοχές.
Μικάλεφ:
Στη Θεσσαλονίκη, μη ξεχνάτε ότι ενώ είναι έτοιμος ΧΥΤΑ δεν θέλει κάποιος δήμος να επιτρέψει στους άλλους δήμους να εναποθέσουν απορρίμματα. Κι εκεί πήραν, προσέξτε, πήραν απόφαση όλοι, οι τοπικές ενώσεις στη Θεσσαλονίκη και επιβάλλουν πλέον από δω και πέρα να ανοίξει αναγκαστικά λοιπόν αυτός ο χώρος για να μπορέσει η Μεσοράχη νομίζω αν λέγεται έτσι…
Ασωνίτης:
Μεσοράχη λέγεται ή Σκουπιδοράχη, οι ντόπιοι το λένε Σκουπιδοράχη
Μικάλεφ:
Ναι δεν έχουν άδικο, μη ξεχνάμε όσοι διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές μέχρι σήμερα αυτούς που εν περί πολλά τυρβάζουν και ο προηγούμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητος, εδώ να δούμε τι έκανε στα 4 χρόνια και οι προ-προηγούμενοι πρόεδροι του Συνδέσμου Καθαριότητος και άλλοι δήμαρχοι τους οποίους εγώ δεν φορτώνω ευθύνες αλλά διαχειρίστηκαν πολύ άσχημα την υπόθεση και τώρα λοιπόν βρίσκομαι στο αδιέξοδο. Μην ξεχνάτε ότι, διαβάστε στην χθεσινή Ελευθεροτυπία, ότι οι ΧΥΤΑ της Θεσσαλονίκης που έχουν μπλοκάρει 14 δήμους, ζητούν την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Ο κ. Ζουρνάς δηλαδή ο δήμαρχος της Μενεμένης λοιπόν ζητάει την παρέμβαση του Εισαγγελέα και εκεί. Όταν λέμε παρέμβαση του Εισαγγελέα τι εννοούμε; Δεν εννοούμε ούτε ΜΑΤ, ούτε Δυνάμεις κλπ.. Πρέπει λοιπόν το κράτος να προστατεύσει το έργο που χρειάζεται να γίνει όσο και τη λειτουργία του. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις αλλά οι ενστάσεις αυτές δεν μπορούν να υπάρξουν σήμερα για όταν θα λειτουργήσει αλλά το έργο πρέπει, είναι αναγκαίο να γίνει. Χωρίς την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού ξεχάστε την Κέρκυρα που χάνουμε. Τελείωσε. Δεν κινδυνολογώ αλλά θα είμαστε δήμαρχοι και πολίτες χωρίς αντικείμενο. Δεν υπάρχει επόμενη μέρα διότι αυτά που λένε για νέα χωροθέτηση κλπ., να γίνουν αυτά, αυτά όμως θα γίνουν μετά το 2011. Ρωτώ τώρα εσάς και όλους τους καλόπιστους πολίτες και αυτούς που διαχειρίζονται και επηρεάζουν τα κοινά του τόπου μας, έχουν δει το θέμα σε βάθος να προτείνουν άμεσες λύσεις; Γιατί εμείς πήραμε μία βραδυφλεγή βόμβα στα χέρια μας που σκάει στα χέρια μας τώρα και φορτώνουν ευθύνες στην σημερινή τοπική ηγεσία της αυτοδιοίκησης για θέματα τα οποία δεν χειρίστηκαν σωστά κάποιοι άλλοι προηγούμενοι τόσα χρόνια, εδώ και 15 χρόνια.
Τονίζω, το ξεκαθαρίζω κ. Ασωνίτη, και είμαι κατηγορηματικός. Δεν είναι τα 34.000 ευρώ που πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο όσοι λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές.
Ασωνίτης:
Την ημέρα κ. δήμαρχε.
Μικάλεφ:
Την ημέρα ναι. Δεν είναι μόνο αυτό και ούτε μόνο η στέρηση λοιπόν των χρηματοδοτήσεων που θα πρέπει να έρθουν στο νησί μας διότι το κράτος θα τα πληρώνει από τις χρηματοδοτήσεις αυτές προς τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ότι δεν υπάρχει τύχη, επόμενη μέρα και μέλλον σε αυτόν τον τόπο. Για ποιον πολιτισμό θα μιλάμε και ιστορία όταν πλέον ο τόπος αυτός θα βρωμοκοπάει και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας δηλαδή τα δικά μας απορρίμματα. Τι πρέπει να τα στείλουμε αλλού δηλαδή; Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει διότι έτσι κρίθηκε από τις προηγούμενες ηγεσίες, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και βεβαίως και όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα έχουν αντιλέξει – να μην πω ονόματα τα οποία μίλησαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σήμερα οι οποίοι ενδεχόμενα διατήρησαν επιφυλάξεις και αποστάτησαν από το πρόβλημα.
Ασωνίτης:
Να τα πείτε τα ονόματα κ. δήμαρχε, να τα πείτε τα ονόματα να γνωρίζουν οι ακροατές.
Μικάλεφ:
Αυτοί όμως, προσέξτε, ψήφισαν για τη χωροθέτηση της Λευκίμμης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή, προβληματίστηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τη χωροθέτηση και μάλιστα όταν είχαν τα ινία στα χέρια τους δεν εντέλεξε κανένας. Για παράδειγμα θα πω, όταν το 2006, το Φλεβάρη ή τον Απρίλη, δε θυμάμαι ακριβώς, συζητήθηκε στο Περιφερικό Συμβούλιο της Λευκάδας ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διάθεση των απορριμμάτων, μπορείτε να μου πείτε πόσοι από την Κέρκυρα αντέλεξαν σε αυτό; Διότι εγώ δεν ήμουν ούτε Δήμαρχος, δεν ήμουν ούτε πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας. Άλλοι ήταν αυτοί οι οποίοι διαχειρίστηκαν την τύχη του τόπου αυτή. Να μου πείτε μία ένσταση για την οποία σήμερα λοιπόν γυρίζουν αλά γαλλικά και ισχυρίζονται πράγματα τα οποία είναι πραγματικά ανιστόρητα. Και απεμπολούν την ευθύνη την τεράστια την οποία έχουν που οδηγεί σε ενοχή. Για παράδειγμα λοιπόν, το 2006 λοιπόν, ο Περιφερειάρχης ο κ. Βόσδου έκανε πρόσκληση σε όλους, εκτός από τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τακτικά και αναπληρωματικά, συμμετείχε και το ΤΕΕ, κλήθηκαν και οι βουλευτές, να μας πούνε τις αντιρρήσεις που προέβαλαν οι εκπρόσωποί μας. Να μας πούνε τις αντιρρήσεις που προέβαλε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να μας πούνε τις αντιρρήσεις που προέβαλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Και δε λέω ότι έπρεπε να προβάλουν αντιρρήσεις. Έπρεπε να δουν ότι με βάση τον σχεδιασμό, με βάση την προεργασία, την πολιτική δηλαδή ζύμωση η οποία είχε προηγηθεί, αν ήταν σωστός ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Κι εκεί κρίθηκε από αυτούς ότι είναι σωστός. Τώρα γιατί δεν κάνουν δύο βήματα πίσω; Γιατί τότε ήταν υπεύθυνοι και τώρα είναι ανεύθυνοι ή τότε ήταν ανεύθυνοι και τώρα είναι υπεύθυνοι λοιπόν απέναντι στο πρόβλημα αυτό; Αυτοί πρέπει να δώσουν λόγο στο λαό και αν ακόμα δεν συμμετείχαν δεν μπορούν να έχουν το άλλοθι της μη συμμετοχής και της άγνοιας. Αυτοί έπρεπε να συμμετάσχουν μια και το θέμα είναι τόσο σοβαρό. Ρωτώ οι βουλευτές μας αντέλεξαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο των Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το 2006 ναι ή όχι; Τα πρακτικά τα έχω. Μόνο ένας αντέλεξε παρακαλώ, ο Βουλευτής Βεργίνης της Λευκάδας. Είχε άποψη. Ο υπόλοιποι δεν είπαν τίποτα και καμία ένσταση δεν υπήρξε και η εκπροσώπησή μας εδώ ήρθε μαζί με τον σχεδιασμό ψηφισμένο. Κατά συνέπεια λοιπόν γιατί να φταίει ο Σύνδεσμος Καθαριότητος με την σημερινή του έκφραση, του οποίου εγώ ηγούμαι αυτή τη στιγμή και βλέπω με αγωνία ότι η πόλη αυτή ασφυκτιά για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της καθαριότητος και οδηγούμαστε λοιπόν σε λύσεις άμεσες για να το ξεπεράσουμε. Αλλά σε 3 μήνες να δούμε που θα ρίξουμε τα απορρίμματά μας για να μιλούνε αυτοί οι οποίοι σήμερα είναι οι, θα λεγα, οι προστάτες του περιβάλλοντος τόσο σοβαρά. Για να δούμε και τι είπαν οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι τότε το 2006, να μας πούνε αν είχαν αντιρρήσεις ή όχι για τον σχεδιασμό αυτό. Επομένως να κάτσουν να δουν αυτοί οι οποίοι έχουν την αντίθεση άποψη και είναι δικαιολογημένο να έχουν αντίθετη άποψη, δημοκρατικά μιλάμε τώρα. Αλλά όμως την άποψη αυτή έπρεπε να την είχαν εκφράσει εγκαίρως για να ξεσηκωθεί ο λαός, να παρθούν καλύτερες αποφάσεις, να γίνει περισσότερη ενημέρωση. Αυτό συνιστά η ευθύνη την οποία είχαν και η εντολή η λαϊκή την οποία είχαν, να δουν σοβαρότερα τα πράγματα του Κερκυραϊκού λαού και τα προβλήματά του.
Πηγή: Αντέννα Κέρκυρα 92,6 FM
Ασωνίτης:
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι ο δήμαρχος Κερκυραίων και πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας. Κύριε δήμαρχε καλή σας μέρα.
Μικάλεφ:
Καλή σας μέρα κ. Ασωνίτη
Ασωνίτης:
Κ. δήμαρχε, αυτό το θέμα το κουβεντιάζουμε σήμερα, ενόψει και του Συνεδρίου 3 & 4 του μήνα, του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Βλέπετε κι εσείς και θα ακούσατε τα αποτελέσματα του Ι. Καποδίστριας, από το 2001 η Κέρκυρα έχει πάρει μία κατηφόρα ό,τι αφορά την οικονομία της, που βέβαια θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά ιδιαίτερα αυτόν το χειμώνα κ. δήμαρχε. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω, ακούσατε για τα πρόστιμα τα οποία έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ένας δήμος θα είναι υποχρεωμένος που δεν έχει λύσει το θέμα του και το πρόβλημά του, να πληρώνει μέχρι 34.000 ευρώ την ημέρα. Και βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αντιλαμβάνεστε, δε θα τα ζητήσει από τα ταμείο - αν τρέχουν προγράμματα θα τα σταματήσει, δε θα μπορεί να ενταχθεί κάποιος εις τα προγράμματα του Δ’ ΚΠΣ και αυτό θα είναι έλλειμμα και ακόμα για την περιοχή μας. Θέλω το δικό σας σχόλιο κ. Μικάλεφ.
Μικάλεφ:
Κ. Ασωνίτη, αναδεικνύεται ένα θέμα στο οποίο φοβούμαι πολύ ότι κάποιοι από τον τόπο μας δεν έχουν κατανοήσει την έκταση του προβλήματος. Δεν είναι μόνο οι 34.000 ευρώ που θα καταβάλει πλέον ως πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε δήμος εντός του οποίου ή κάθε ένας που χρησιμοποιεί χώρο ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων. Είναι το γεγονός ότι σε λίγους μήνες η Κέρκυρα δεν ξέρει και δε μπορεί να προσδιορίσει που θα ρίχνει τα σκουπίδια της, που θα διαθέτει τα απορρίμματά της για να προστατεύσει ο περιβάλλον της. Αντιλαμβάνεστε πλέον ότι όσοι μέχρι σήμερα διαχειρίστηκαν το θέμα τόσο λειψά θα λεγα, τόσο χαλαρά έχουν τεράστια ευθύνη για το μέλλον του τόπου.
Ασωνίτης:
Αυτοί όμως έφυγαν κ. δήμαρχε.
Μικάλεφ:
Και δεν είναι μόνο το μέλλον του τόπου η οικονομική ευμένεια , είναι η προστασία του περιβάλλοντος καθώς επίσης και ο προορισμός της Κέρκυρας ως τόπος τουριστικής δράσης και εκμετάλλευσης και συγχρόνως λοιπόν, η απαξίωση η οποία θα προξενηθεί στο νησί από την αδυναμία διαμόρφωσης των υποδομών εκείνων που θα προστατεύουν το περιβάλλον.Υπάρχει λοιπόν ένας φόβος όλων των δημάρχων, όλων ανεξαιρέτως, χωρίς δηλαδή κανένας να υποχωρεί στον αρχικό σχεδιασμό γιατί πλέον εμείς είμαστε εκείνοι που διαχειριζόμαστε ένα πρόβλημα της καθαριότητας και του περιβάλλοντος και δεν πρέπει ο καθένας πάνω σε αυτό να αναδεικνύεται ως υπέρμαχος των τοπικών συμφερόντων, την στιγμή κατά την οποία ενδεχομένως το θέμα δεν το πολυξέρει καλά. Από την στιγμή κατά την οποία έχουμε τεράστιο πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων οποιαδήποτε επιλογή πέραν εκείνης της ολοκληρωμένης διαχείρισης που πρέπει τουλάχιστον να έχει τελειώσει μέσα σε 2 χρόνια δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση. Η οποιαδήποτε λοιπόν σκοπούμενη από κάποιους μεταφορά των απορριμμάτων από τον Νομό σε άλλη περιοχή νομίζω ότι αποτελεί όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας. Είναι μία επιλογή η οποία δεν είναι ρεαλιστική αλλά ουσιαστικά είναι να χαϊδεύει αυτιά και τίποτε άλλο. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι ο μονόδρομος διότι είναι θεσμοθετημένος. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ξεκίνησε λοιπόν να σχεδιάζεται από πολύ παλιά, από τότε που ήταν Γενικοί Γραμματείς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επίσης, όταν ήταν Νομάρχης ο κ. Παγκράτης. Στη συνέχεια λοιπόν ολοκληρώθηκε το 2006 επί Γενικής Γραμματείας του κ. Βόσδου που προβλέπει τα εξής: ΧΥΤΑ στη Νότια Κέρκυρα, ΧΥΤΑ στη Μέση Κέρκυρα στο Τεμπλόνι, τη διάθεση των απορριμμάτων σε σταθμούς μεταφόρτωσης στους Παξούς και στο Βορρά καθώς επίσης και μικρές ΧΥΤΑ στα τρία νησιά Αντίπαξοι και στα δύο νησιά στα Διαπόντια.
Ασωνίτης:
Οθωνοί και Μαθράκι.
Μικάλεφ:
Εάν αυτό δε γίνει έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγραμματισμού δηλαδή μέχρι το 2011 να γίνει η ολοκληρωμένη διαχείριση για να μετατραπούν τα ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, δηλαδή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, να ξεχάσουμε ότι υπάρχει μέλλον. Διότι ο σχεδιασμός αυτός ισχύει μέχρι το 2011, είναι χωροθετημένοι οι χώροι της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων αρχικά και στη συνέχεια μετατρέπονται πλέον οι ίδιες ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Τούτο τι σημαίνει; Ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Ο χώρος του Τεμπλονίου έχει κορεστεί. Ζήτημα λοιπόν αν έχει τη δυνατότητα να μας εξυπηρετήσει για 2 ή 3 μήνες. Τούτο σημαίνει ότι ο Σύνδεσμος έχει προωθήσει τον σχεδιασμό αυτό εξ ανάγκης το συντομότερο δυνατόν να υλοποιηθεί έτσι ώστε, αφενός μεν να γίνει ένα από τα δύο κύτταρα τα οποία προβλέπονται από τον σχεδιασμό αυτό το δεύτερο ή το τρίτο κύτταρο για να μπορέσουμε το ίδιο κύτταρο μέσα στο χρόνο που θα έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της ολοκληρωμένης διαχείρισης να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ.Δε θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση δηλαδή του Τεμπλονίου ως έχει σήμερα. Θα πάμε για αποκατάσταση αυτουνού που λειτουργεί, η δημιουργία νέου κυττάρου το συντομότερο δυνατόν είναι αναγκαία, δεν γίνεται διαφορετικά και μετά μετατροπή του κυττάρου αυτού σε ΧΥΤΥ, αναγκαστικά το ίδιο προβλεπόταν και για τη Λευκίμμη. Στη Λευκίμμη δε, επειδή έχει γίνει πολύς λόγος για το γεγονός αυτό, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους άλλοι δήμοι πλην των δήμων της περιοχής. Αντιλαμβάνεστέ το και το λέω εγγυημένα αυτό το πράγμα. Επειδή έγινε πολύς λόγος εξαιτίας του θλιβερού συμβάντος που χάθηκε μια ζωή μιας άτυχης γυναίκας η οποία δεν είχε ούτε καν ανάμειξη σε όλη αυτή τη διαδικασία, έχει όντως ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και το κατανοώ και λυπούμαι ιδιαίτερα γι αυτό.
Ασωνίτης:
Κ. δήμαρχε, αντιδράσεις χωροταξίας δεν υπάρχουν μόνο στην Κέρκυρα, υπάρχουν και σε άλλες περιοχές.
Μικάλεφ:
Στη Θεσσαλονίκη, μη ξεχνάτε ότι ενώ είναι έτοιμος ΧΥΤΑ δεν θέλει κάποιος δήμος να επιτρέψει στους άλλους δήμους να εναποθέσουν απορρίμματα. Κι εκεί πήραν, προσέξτε, πήραν απόφαση όλοι, οι τοπικές ενώσεις στη Θεσσαλονίκη και επιβάλλουν πλέον από δω και πέρα να ανοίξει αναγκαστικά λοιπόν αυτός ο χώρος για να μπορέσει η Μεσοράχη νομίζω αν λέγεται έτσι…
Ασωνίτης:
Μεσοράχη λέγεται ή Σκουπιδοράχη, οι ντόπιοι το λένε Σκουπιδοράχη
Μικάλεφ:
Ναι δεν έχουν άδικο, μη ξεχνάμε όσοι διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές μέχρι σήμερα αυτούς που εν περί πολλά τυρβάζουν και ο προηγούμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητος, εδώ να δούμε τι έκανε στα 4 χρόνια και οι προ-προηγούμενοι πρόεδροι του Συνδέσμου Καθαριότητος και άλλοι δήμαρχοι τους οποίους εγώ δεν φορτώνω ευθύνες αλλά διαχειρίστηκαν πολύ άσχημα την υπόθεση και τώρα λοιπόν βρίσκομαι στο αδιέξοδο. Μην ξεχνάτε ότι, διαβάστε στην χθεσινή Ελευθεροτυπία, ότι οι ΧΥΤΑ της Θεσσαλονίκης που έχουν μπλοκάρει 14 δήμους, ζητούν την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Ο κ. Ζουρνάς δηλαδή ο δήμαρχος της Μενεμένης λοιπόν ζητάει την παρέμβαση του Εισαγγελέα και εκεί. Όταν λέμε παρέμβαση του Εισαγγελέα τι εννοούμε; Δεν εννοούμε ούτε ΜΑΤ, ούτε Δυνάμεις κλπ.. Πρέπει λοιπόν το κράτος να προστατεύσει το έργο που χρειάζεται να γίνει όσο και τη λειτουργία του. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις αλλά οι ενστάσεις αυτές δεν μπορούν να υπάρξουν σήμερα για όταν θα λειτουργήσει αλλά το έργο πρέπει, είναι αναγκαίο να γίνει. Χωρίς την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού ξεχάστε την Κέρκυρα που χάνουμε. Τελείωσε. Δεν κινδυνολογώ αλλά θα είμαστε δήμαρχοι και πολίτες χωρίς αντικείμενο. Δεν υπάρχει επόμενη μέρα διότι αυτά που λένε για νέα χωροθέτηση κλπ., να γίνουν αυτά, αυτά όμως θα γίνουν μετά το 2011. Ρωτώ τώρα εσάς και όλους τους καλόπιστους πολίτες και αυτούς που διαχειρίζονται και επηρεάζουν τα κοινά του τόπου μας, έχουν δει το θέμα σε βάθος να προτείνουν άμεσες λύσεις; Γιατί εμείς πήραμε μία βραδυφλεγή βόμβα στα χέρια μας που σκάει στα χέρια μας τώρα και φορτώνουν ευθύνες στην σημερινή τοπική ηγεσία της αυτοδιοίκησης για θέματα τα οποία δεν χειρίστηκαν σωστά κάποιοι άλλοι προηγούμενοι τόσα χρόνια, εδώ και 15 χρόνια.
Τονίζω, το ξεκαθαρίζω κ. Ασωνίτη, και είμαι κατηγορηματικός. Δεν είναι τα 34.000 ευρώ που πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο όσοι λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές.
Ασωνίτης:
Την ημέρα κ. δήμαρχε.
Μικάλεφ:
Την ημέρα ναι. Δεν είναι μόνο αυτό και ούτε μόνο η στέρηση λοιπόν των χρηματοδοτήσεων που θα πρέπει να έρθουν στο νησί μας διότι το κράτος θα τα πληρώνει από τις χρηματοδοτήσεις αυτές προς τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ότι δεν υπάρχει τύχη, επόμενη μέρα και μέλλον σε αυτόν τον τόπο. Για ποιον πολιτισμό θα μιλάμε και ιστορία όταν πλέον ο τόπος αυτός θα βρωμοκοπάει και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας δηλαδή τα δικά μας απορρίμματα. Τι πρέπει να τα στείλουμε αλλού δηλαδή; Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει διότι έτσι κρίθηκε από τις προηγούμενες ηγεσίες, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και βεβαίως και όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα έχουν αντιλέξει – να μην πω ονόματα τα οποία μίλησαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σήμερα οι οποίοι ενδεχόμενα διατήρησαν επιφυλάξεις και αποστάτησαν από το πρόβλημα.
Ασωνίτης:
Να τα πείτε τα ονόματα κ. δήμαρχε, να τα πείτε τα ονόματα να γνωρίζουν οι ακροατές.
Μικάλεφ:
Αυτοί όμως, προσέξτε, ψήφισαν για τη χωροθέτηση της Λευκίμμης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή, προβληματίστηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τη χωροθέτηση και μάλιστα όταν είχαν τα ινία στα χέρια τους δεν εντέλεξε κανένας. Για παράδειγμα θα πω, όταν το 2006, το Φλεβάρη ή τον Απρίλη, δε θυμάμαι ακριβώς, συζητήθηκε στο Περιφερικό Συμβούλιο της Λευκάδας ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διάθεση των απορριμμάτων, μπορείτε να μου πείτε πόσοι από την Κέρκυρα αντέλεξαν σε αυτό; Διότι εγώ δεν ήμουν ούτε Δήμαρχος, δεν ήμουν ούτε πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας. Άλλοι ήταν αυτοί οι οποίοι διαχειρίστηκαν την τύχη του τόπου αυτή. Να μου πείτε μία ένσταση για την οποία σήμερα λοιπόν γυρίζουν αλά γαλλικά και ισχυρίζονται πράγματα τα οποία είναι πραγματικά ανιστόρητα. Και απεμπολούν την ευθύνη την τεράστια την οποία έχουν που οδηγεί σε ενοχή. Για παράδειγμα λοιπόν, το 2006 λοιπόν, ο Περιφερειάρχης ο κ. Βόσδου έκανε πρόσκληση σε όλους, εκτός από τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τακτικά και αναπληρωματικά, συμμετείχε και το ΤΕΕ, κλήθηκαν και οι βουλευτές, να μας πούνε τις αντιρρήσεις που προέβαλαν οι εκπρόσωποί μας. Να μας πούνε τις αντιρρήσεις που προέβαλε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να μας πούνε τις αντιρρήσεις που προέβαλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Και δε λέω ότι έπρεπε να προβάλουν αντιρρήσεις. Έπρεπε να δουν ότι με βάση τον σχεδιασμό, με βάση την προεργασία, την πολιτική δηλαδή ζύμωση η οποία είχε προηγηθεί, αν ήταν σωστός ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Κι εκεί κρίθηκε από αυτούς ότι είναι σωστός. Τώρα γιατί δεν κάνουν δύο βήματα πίσω; Γιατί τότε ήταν υπεύθυνοι και τώρα είναι ανεύθυνοι ή τότε ήταν ανεύθυνοι και τώρα είναι υπεύθυνοι λοιπόν απέναντι στο πρόβλημα αυτό; Αυτοί πρέπει να δώσουν λόγο στο λαό και αν ακόμα δεν συμμετείχαν δεν μπορούν να έχουν το άλλοθι της μη συμμετοχής και της άγνοιας. Αυτοί έπρεπε να συμμετάσχουν μια και το θέμα είναι τόσο σοβαρό. Ρωτώ οι βουλευτές μας αντέλεξαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο των Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το 2006 ναι ή όχι; Τα πρακτικά τα έχω. Μόνο ένας αντέλεξε παρακαλώ, ο Βουλευτής Βεργίνης της Λευκάδας. Είχε άποψη. Ο υπόλοιποι δεν είπαν τίποτα και καμία ένσταση δεν υπήρξε και η εκπροσώπησή μας εδώ ήρθε μαζί με τον σχεδιασμό ψηφισμένο. Κατά συνέπεια λοιπόν γιατί να φταίει ο Σύνδεσμος Καθαριότητος με την σημερινή του έκφραση, του οποίου εγώ ηγούμαι αυτή τη στιγμή και βλέπω με αγωνία ότι η πόλη αυτή ασφυκτιά για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της καθαριότητος και οδηγούμαστε λοιπόν σε λύσεις άμεσες για να το ξεπεράσουμε. Αλλά σε 3 μήνες να δούμε που θα ρίξουμε τα απορρίμματά μας για να μιλούνε αυτοί οι οποίοι σήμερα είναι οι, θα λεγα, οι προστάτες του περιβάλλοντος τόσο σοβαρά. Για να δούμε και τι είπαν οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι τότε το 2006, να μας πούνε αν είχαν αντιρρήσεις ή όχι για τον σχεδιασμό αυτό. Επομένως να κάτσουν να δουν αυτοί οι οποίοι έχουν την αντίθεση άποψη και είναι δικαιολογημένο να έχουν αντίθετη άποψη, δημοκρατικά μιλάμε τώρα. Αλλά όμως την άποψη αυτή έπρεπε να την είχαν εκφράσει εγκαίρως για να ξεσηκωθεί ο λαός, να παρθούν καλύτερες αποφάσεις, να γίνει περισσότερη ενημέρωση. Αυτό συνιστά η ευθύνη την οποία είχαν και η εντολή η λαϊκή την οποία είχαν, να δουν σοβαρότερα τα πράγματα του Κερκυραϊκού λαού και τα προβλήματά του.
Πηγή: Αντέννα Κέρκυρα 92,6 FM