Σε αποκλεισμό απο τους κατοίκους της Λευκίμμης το δημαρχείο - Επιστολή δημάρχου προς τον Υπ. Εσωτερικών - Συλλαλητήριο απο το ΠΑΜΕ

Σε αποκλεισμό της εισόδου του Δημαρχείου Λευκίμμης έχουν προχωρήσει από το πρωί κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη θέση Μεσοράχη μετά και την επέμβαση των ΜΑΤ την προηγούμενη Πέμπτη. Την απόφαση για τον αποκλεισμό έλαβε χθες το βράδυ σε συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία σε ανακοίνωσή της ζητά την παραίτηση του δημάρχου Σπύρου Γατσούλη και των μελών του δημοτικού συμβουλίου, την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη, τη διακοπή των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ, να σταματήσουν οι διώξεις κατά των πολιτών και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα γεγονότα της προηγούμενης Πέμπτης.

Εν τω μεταξύ, τα μέλη της Συντονιστικής παρέλαβαν χθες και έδωσαν στη δημοσιότητα τη μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών Ελλάδας σχετικά με την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα στο οικόπεδο που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ. Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι με δεδομένη την υδραυλική επικοινωνία του χώρου εκσκαφής με τα πηγάδια περιμετρικά του οικοπέδου, οποιαδήποτε ποιοτική επιβάρυνση των υπογείων νερών θα επιβαρύνει και την ποιότητα των νερών στα πηγάδια και πιθανόν να περάσει και στην διατροφική αλυσίδα μέσω των αρδεύσεων καλλιεργειών στην περιοχή. Τα μέλη της συντονιστικής σκοπεύουν να προχωρήσουν σε νέα προσφυγή με επιχείρημα τα συμπεράσματα του ΙΓΜΕ.

Εν τω μεταξύ, Δήμαρχος Λευκιμμαίων απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο ζητώντας του την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ ενώ όσον αφορά την κατασκευή η μη του έργου ο δήμαρχος επισημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να προκύψει μέσα από αποφάσεις του συνδέσμου καθαριότητας και από την συνέχιση του δημοκρατικού διαλόγου η οποία είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.

Ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στη Λευκίμμη, ο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου, δήλωσε πως έχουν γίνει κατ’ επανάληψη συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής διαβεβαιώνοντας τους ότι δεν θα επιτρέψει λανθασμένη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει αποφασιστεί.

Η κυβέρνηση ανέβαλλε την προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη συζήτηση στη Βουλή, της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Μπάμπης Χαραλάμπους για τα γεγονότα στη Λευκίμμη. Η ΝΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τρομοκρατημένη η Κυβέρνηση από την λαϊκή οργή και αγανάκτηση για τις μεθόδους βίας και τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίζει τα λαϊκά προβλήματα, προχώρησε σ αυτό τον ελιγμό τακτικής, θέλοντας να αποφύγει την επικαιρότητα της συζήτησης».

Δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και της επέμβασης της Αστυνομίας ο δήμαρχος Κερκυραίων και πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Σωτήρης Μικάλεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη; Τύπου που παραχώρησε με θέμα τους υπό δημιουργία ποδηλατόδρομους στην πόλη. Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ Ν. Σπίγγος αναφέρθηκε στο θέμα μεταφέροντας τη θλίψη της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου για τον θάνατο της 43χρονης. Όσον αφορά τον ίδιο το ΧΥΤΑ, δήλωσε ότι κάθε δημόσιο έργο πρέπει να εκπονείται με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, έβαλλε κατά της αναξιοπιστίας που επικρατεί στην πολιτική ζωή και επισήμανε ότι υπό την προϋπόθεση ότι ΧΥΤΑ Νότου είναι ενταγμένος στη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων με ορθή χωροθέτηση και λειτουργία, το ΤΕΕ είναι υπέρ της λειτουργίας του.

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο αύριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαρόκου ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης στη Λευκίμμη, την απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής, την απόσυρση των κατηγοριών εναντίων των διαδηλωτών και την παύση των εργασιών στο ΧΥΤΑ

Πηγή: ΕΡΤ