Επιστολή Γκερέκου προς τον Πρωθυπουργό για τα γεγονότα στη Λευκίμμη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών της, αρχικά για την αποτροπή της επέμβασης και στην συνέχεια για την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη, με στόχο να επέλθει κοινωνική ειρήνη στην περιοχή, στις 17.6.2008, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Προς:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19 Αθήνα Αθήνα, 17.6.2008

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται εδώ και λίγο καιρό στην περιοχή της Λευκίμμης στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα το θάνατο της 43χρονης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών Μαρίας Κουλούρη στις 29.5.2008, αλλά και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων Πολιτών και αστυνομικών ακόμη και κατά τη χθεσινή ημέρα (16.6.2008), με οδήγησαν στην απόφαση να απευθυνθώ προσωπικά σε εσάς, ζητώντας την παρέμβασή σας.

Η Κέρκυρα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό, έντονο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων. Ο ΧΥΤΑ ο οποίος σήμερα εξυπηρετεί το νομό – έργο εξ’ αρχής προβληματικό, το οποίο επιπροσθέτως ποτέ δεν λειτούργησε με τις προϋποθέσεις που έπρεπε – βρίσκεται ήδη σε σημείο κορεσμού και αναζητούνται νέες λύσεις. Οι λύσεις αυτές, θα πρέπει να μπορούν ταυτόχρονα να διευθετούν το πρόβλημα σε μακροπρόθεσμη βάση, να ικανοποιούν τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, η λύση η οποία έχει προκριθεί από πλευράς Κυβέρνησης, για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή της Λευκίμμης, δεν ικανοποιεί κανένα από τα τρία αυτά κριτήρια: α) η κατασκευή ενός ακόμη ΧΥΤΑ δεν μπορεί να δώσει λύση σε βάθος χρόνου, δεδομένου ότι απαιτείται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για το νομό, το οποίο να στηρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στις διαδικασίες ανακύκλωσης – όπως άλλωστε υποδεικνύει και η σχετική έκθεση του ΤΕΕ Κέρκυρας, η οποία έχει κατατεθεί εδώ και καιρό και έχει βρει σύμφωνους, όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του νομού, β) σύμφωνα με την Οδηγία 99/31, επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η μετατροπή όλων των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και όχι Απορριμμάτων) μέχρι το 2010. Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα, εσείς ο ίδιος προχωρήσατε στη σύσταση 3μελούς Επιτροπής αρμοδίων Υφυπουργών, για να εξετάσουν τους τρόπους προσαρμογής της χώρας μας στην Οδηγία αυτή – και επομένως η δημιουργία ενός νέου ΧΥΤΑ είναι ακατανόητη, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει προφανώς στη γενική κατεύθυνση την οποία έχετε δώσει και γ) τα διαρκώς κλιμακούμενα σε ένταση και βία επεισόδια, αποτελούν, αν μη τι άλλο, την αναμφισβήτητη απόδειξη της πλήρους ανυπαρξίας συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας.

Η δημιουργία ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, δεν αποτελεί τη μοναδική λύση αντιμετώπισης του υπαρκτού προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας. Έχω αναλάβει την προσωπική πρωτοβουλία για τη σύσταση μιας ομάδας ειδικών, η οποία εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να παρουσιάσει δημόσια, εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες βασίζονται σε άλλες τεχνικές και μεθόδους (όπως για παράδειγμα η δεματοποίηση). Ευελπιστώ ότι οι προτάσεις αυτές, θα αντιμετωπιστούν σοβαρά και θα υποστηριχθούν επαρκώς από πλευράς αρμοδίων Υπουργείων, συμβάλλοντας στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης του προβλήματος.

Η παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή και η επιμονή στην αδιέξοδη και ατελέσφορη απόφαση της δημιουργίας του ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, πολύ φοβούμαι ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων στην περιοχή, με τραγικά πιθανά αποτελέσματα. Να επισημανθεί εδώ, ότι ήδη υπάρχει απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α. Κέρκυρας, αλλά και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου Λευκιμμαίων, ενώ αναμένονται και σχετικές αποφάσεις άλλων Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού, τα οποία ζητούν την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ, αλλά και την παύση της συνέχισης των εργασιών για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του Δ. Λευκιμμαίων. Θέλω να πιστεύω, ότι η δια της βίας επιβολή μιας απόφασης, η οποία δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της, τη σύσσωμη αντίθετη γνώμη και την αντίδραση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, δεν είναι σύμφωνη, ούτε με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεστε, ούτε με τον προσωπικό σας κώδικα αξιών.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ την άμεση προσωπική σας παρέμβαση, για να απομακρυνθούν από την περιοχή οι δυνάμεις των ΜΑΤ και να σταματήσουν οι εργασίες της κατασκευής ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος για να διεξαχθεί ο δημόσιος διάλογος, για την εξεύρεση άλλης άμεσης λύσης αντιμετώπισης του προβλήματος.

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι η βία ποτέ δεν οδήγησε στην επίλυση κανενός προβλήματος – ούτε φυσικά πρόκειται να οδηγήσει στην επίλυση του συγκεκριμένου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι η παρέμβασή σας για την απομάκρυνση των δυνάμεων των ΜΑΤ και την παύση των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, θα θεωρηθεί ως απόδειξη της προσωπικής σας ευαισθησίας και του σεβασμού σας στη γνώμη των Πολιτών, οι οποίοι αγωνίζονται να διατηρήσουν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, την καθημερινή ποιότητα της ζωής των τοπικών τους κοινωνιών.


Με εκτίμηση

Άντζελα Γκερέκου
Βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ »