ΜΑΤώνουν το περιβάλλον

Με ξυλοδαρμούς - συλλήψεις απάντησαν οι αστυνομικοί στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που δεν θέλουν ΧΥΤΑ στην περιοχή τους
«E» 31/5


Την ίδια ώρα που εξαγγέλλεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους η πρόθεση της χώρας μας να διοργανώσει το επόμενο παγκόσμιο συνέδριο για την προστασία του περιβάλλοντος, στη Λευκίμμη Κέρκυρας τα ΜΑΤ προχώρησαν σε άγριο ξυλοδαρμό (!) των κατοίκων και χρήση απαγορευμένων χημικών, επειδή υπερασπίζονται το περιβάλλον! Ηδη κινδυνεύουν άνθρωποι που τραυματίστηκαν στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης.

Πατήστε για μεγέθυνση
ΦΩΤΟ: ΕΘΝΟΣ

Οι 13 συλληφθέντες, όπως μας καταγγέλλουν οι οικογένειές τους, κρατήθηκαν από τις 11 το πρωί έως το βράδυ, χωρίς να τους επιτρέπεται να. πιουν νερό (!), ενώ τους απαγορεύτηκε στο διάστημα αυτό η επαφή με τους οικείους τους, αλλά και με τους ίδιους τους δικηγόρους τους.

Πατήστε για μεγέθυνσηΗ κυβέρνηση, περιφρονώντας πλήρως τόσο τους κανονισμούς της ΕΕ, που ορίζουν μάλιστα για δημιουργία ΧΥΤΑ ως πρώτο όρο την ενημέρωση και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων, όσο και την εκφρασμένη έντονη αντίθεση των κατοίκων στη χωροθέτηση μιας τέτοιας δραστηριότητας 350 μ. από τον οικισμό -κάτι που και η ΕΕ δεν επιτρέπει- συνεχίζουν με την παρουσία των ΜΑΤ τις εργασίες εκσκαφής! Ομως και οι κάτοικοι επιμένουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, για σήμερα μάλιστα προγραμματίστηκε μια ακόμα μεγάλη συγκέντρωση.

Κατατέθηκε νέα προσφυγή
Το «Εθνος της Κυριακής» είχε ήδη ασχοληθεί με το θέμα από την προηγούμενη έκδοσή του, με συνέντευξη του καθηγητή Νίκου Πανδή, που ανέδειξε τη διάσταση απειλής της υγείας των κατοίκων. Σήμερα αποκαλύπτει και νέα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το στοιχείο της ύπαρξης λίμνης στον χώρο εκσκαφής που, όπως αναφέραμε, δημιουργήθηκε από αναβλύζοντα υπόγεια ύδατα, ο αρμόδιος υφυπουργός, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν ειδικό, αποφάνθηκε ότι οφείλεται σε... όμβρια ύδατα! Και διατάσσει, ύστερα από αυτό, τη συνέχιση των εργασιών! Ηδη όμως υπάρχει ένα ντοκουμέντο, η έκθεση αρμόδιων επιστημόνων του ΙΓΜΕ, που εξέτασαν τον χώρο της λίμνης στη Λευκίμμη, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αποφαίνονται κατηγορηματικά ότι «τα νερά προέρχονται από αβαθή υδροφόρο ορίζοντα»!

Τονίζουν, μάλιστα, στα συμπεράσματά τους ότι «ο συγκεκριμένος υδροφόρος ορίζοντας σχετίζεται και με τα πηγάδια της ευρύτερης περιοχής»! Το στοιχείο αυτό σκοπεύουν να αξιοποιήσουν μέσω της νομικής οδού οι κάτοικοι της περιοχής, καταθέτοντας προσφυγές τόσο στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας όσο και σε φορείς της ΕΕ. Ηδη κατατέθηκε και νέα προσφυγή κατά της απόφασης που χωροθετεί τον ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των παραβάσεων των κανονισμών της ΕΕ για το περιβάλλον.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ