ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ!

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008

Προς την σημερινή Λαϊκή Συνέλευση στην Λευκίμμη
την συντονιστική επιτροπή αγώνα
το κίνημα ΧΥΤΑ Λευκίμμης και
το κίνημα Λευκιμιωτών Αθήνας
κοιν ΜΜΕ


Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας χαιρετίζει την λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Λευκίμμης και εκφράζει ακόμη μια φορά την συμπαράσταση στον αγώνα της.

Η οργάνωσή μας ήταν ο πρώτος και επί δύο χρόνια ο μόνος φορέας εκτός Λευκίμμης που συμπαραστάθηκε πλήρως και με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Χαιρόμαστε τώρα που ολοένα και περισσότεροι φορείς τάσσονται με το μέρος μας και υιοθετούν τις απόψεις μας.

Δεν προσφύγαμε στα τοπικά δικαστήρια διότι όταν εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι λάθος κίνηση η προσφυγή στα τοπικά δικαστήρια. Πράγματι, μετά τις αποφάσεις των τοπικών δικαστηρίων απορριπτική ήταν και η απόφαση του ΣτΕ για τα προσωρινά μέτρα. Η προσφυγή στο ΣτΕ πήγε για εκδίκαση στο τέταρτο τμήμα αντί για το πέμπτο, γιατί στηρίχτηκε σε λάθος βάσεις. Σημειώνουμε εδώ, ότι παρά το ότι η οργάνωση μας συμμετείχε στην προσφυγή, το μόνο που μας ζητήθηκε ήταν να συνυπογράψουμε την προσφυγή που ετοίμασε το Αλεύχιμον. Δυστυχώς κανείς δεν ζήτησε την γνώμη μας για τους χειρισμούς που έπρεπε να γίνουν.

Με δική μας πρωτοβουλία, και μετά από σύσκεψη που είχαμε με τον κ. Δεκλερή, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το κίνημα Λευκιμιωτών Αθήνας και με την βοήθεια του κ. Σπύρου Κουρή, η δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία είχε και σαν αποτέλεσμα την αναβολή της εκδίκασης της πρώτης προσφυγής. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας υπέγραφε άμεσα την εξουσιοδότηση σε νέο δικηγόρο ο οποίος κατάφερε να την καταθέσει για εκδίκαση στο πέμπτο τμήμα του ΣτΕ που είναι για το περιβάλλον και να μπει, τελικά, η όλη υπόθεση σε σωστές βάσεις. Μετά από μεγάλες πιέσεις του κ. Κουρή, του κ. Πανδή και άλλων μελών του κινήματος της Αθήνας, κατάφεραν να πείσουν και το Αλεύχιμον να συνυπογράψει την προσφυγή αυτή.

Επομένως, είναι απορίας άξιον το ότι, στην προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, οι εκπρόσωποι του Αλεύχιμον, εκτός του ότι δεν ανέφεραν καν ότι με πρωτοβουλίες της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας ετοιμάστηκε η δεύτερη αυτή προσφυγή, δεν ανέφεραν ούτε το γεγονός ότι η οργάνωσή μας συμμετείχε, παρά έδωσαν την εντύπωση ότι η προσφυγή έγινε μόνον από το Αλεύχιμον! Επίσης, οι εκπρόσωποι του Αλεύχιμον, ανέφεραν ότι η εκδίκαση και των δύο προσφυγών θα γίνει τον Οκτώβρη, την ημερομηνία της αναβολής της πρώτης, πράγμα που δεν αληθεύει, διότι η δεύτερη πρόκειται να εκδικαστεί στο πέμπτο τμήμα, και σε διαφορετική ημερομηνία με την πρώτη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι η υπόθεση μπορεί τελικά να κερδηθεί δικαστικά, μετά από τις τόσες ήττες!

Θα πρέπει επίσης το κίνημα να γνωρίζει ότι, το ΙΓΜΕ ήλθε στην Κέρκυρα, μετά από πρόταση του στελέχους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας κ. Μηλίγγου, γεωλόγου, οποίος έκανε αυτοψία με ειδικά υδρογεωλογικά εργαλεία μέτρησης της αγωγιμότητας των υδάτινων στρωμάτων, διαπίστωσε για πρώτη φορά την ύπαρξη του υδροφόρου ορίζοντα και ζήτησε να έλθει το ΙΓΜΕ και να γίνει ειδική υδρογεωλογική μελέτη, ώστε να πιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο το γεγονός αυτό. Πράγματι το ΙΓΜΕ, δικαίωσε την αυτοψία του κ Μηλίγγου και η ύπαρξη του υδροφόρου ορίζοντα απεδείχθη πλήρως!

Παρόλα αυτά, κάποιοι "φίλοι" μας, και πάλι απέκρυψαν την συμμετοχή στην δράση αυτή, της οργάνωσής μας η οποία από την πρώτη στιγμή κάνει ότι είναι δυνατόν στο μέτρο των δυνατοτήτων της να βοηθήσει και να δικαιώσει το κίνημα των πολιτών της Λευκίμμης και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι η μοναδική Περιβαλλοντική Οργάνωση, εκτός Λευκίμμης, που τους έχει συμπαρασταθεί και βοηθήσει.

Τώρα, που η ενότητα του κινήματος είναι απαραίτητη, όσο ποτέ πριν, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο κάποιοι να καπηλεύονται και να προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες που όλοι μαζί από κοινού δώσαμε, τώρα μάλιστα που το κίνημα βρίσκεται στην σημαντικότερη καμπή του. Αν μη τι άλλο, ας σεβαστούν το αίμα που χύθηκε.

Όλοι όσοι στην αρχή ήταν εναντίον μας, ένας, ένας τάσσονται με το μέρος μας και είναι σημαντικό να βαδίσουμε όλοι μαζί, δυνατοί και ενωμένοι. Το κίνημα της Λευκίμμης δεν έχει αρχηγούς και δεν χρειάζεται αρχηγούς. Αρχηγός είναι η ψυχή του κόσμου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι και όλοι αποδεικνύουν το κατά πόσο στηρίζουν πραγματικά το κίνημα με τις πράξεις τους και όχι με τα λόγια.

Η ώρα για την νικηφόρα δράση μόλις τώρα αρχίζει!

Με εκτίμηση,

για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας
Δημήτρης Φαναριώτης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(Μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων)
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα
Αρ 15 τ.κ. 49100 Κέρκυρα
Τηλ. 26610 37761 & 6938 712638
Τηλ & Φαξ 26610 21407
αρ πρ. 307/2008 Κέρκυρα 14/06/2008