Ανακοίνωση ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας

Σήμερα 10/06/2008 σε σύσκεψη φορέων που οργανώθηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας και στην οποία παρευρέθηκαν το Εργατικό κέντρο, η Συντονιστική επιτροπή αγώνα της Λευκίμμης, ο σύλλογος «ΑΛΕΥΚΙΜΟ», η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κέρκυρας, και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία αποφασίστηκαν τα εξής :

Καταδικάζουμε την κρατική καταστολή και την βία. Λέμε όχι στην κατοχή από τα ΜΑΤ της Λευκίμμης. Απαιτούμε τα ΜΑΤ να φύγουν τώρα από το Νησί μας.
Καταδικάζουμε την ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚ, του συνδέσμου καθαριότητας και όλων των Δημάρχων. Ζητάμε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους να καταθέσουν ψηφίσματα στα δημοτικά τους συμβούλια, που να καταδικάζει την απόφαση αυτήν. Θεωρούμε ότι αυτή η ομοφωνία των δημάρχων πρέπει να σπάσει γιατί προσβάλει όλους τους Κερκυραίους.
Ζητάμε την απαλλαγή από τις κατηγορίες όλων των συλληφθέντων και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι πραγματικοί ένοχοι της δολοφονίας που έγινε.
Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία και την βία, κυβερνήσεων, τοπικών παραγόντων και κατασταλτικών μηχανισμών, πρέπει να γίνει αγώνας όλων των Κερκυραίων και όχι μόνο των Λευκιμμαίων.
Ζητάμε ο αγώνας αυτός να είναι κοινός όλων των εργαζομένων και όλων των πολιτών της Κέρκυρας.
Είμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια ηγεμονισμού ή καπηλείας αυτού του αγώνα. Ζητάμε την δημιουργία Πανκερκυραϊκής επιτροπής αγώνα φορέων και πολιτών. Στην επιτροπή αυτήν καλούνται να συμμετέχουν όλα τα σωματεία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, περιβαλλοντικοί σύλλογοι καθώς και ομάδες πολιτών που αγωνίζονται με τους ίδιους στόχους.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή του νησιού μας. Καταδικάζουμε την αδράνεια κυβερνήσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης που ανέχθηκαν και ανέχονται τόσα χρόνια την λειτουργία χωματερών στο νησί μας και την λειτουργία ΧΥΤΑ χωρίς προδιαγραφές και περιβαλλοντικούς κανόνες λειτουργίας.
Θεωρούμε εκβιαστικά προς την Κερκυραϊκή κοινωνία τα επιχειρήματα «της τελευταίας ευκαιρίας και ανάγκης», που ουσιαστικά κρύβουν την αδράνεια όλων των υπευθύνων τόσα χρόνια και οδηγούν σε λύσεις χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας.
Ζητάμε να σταματήσουν τώρα η εργασίες στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα άμεσα, σαν την μόνη λύση που θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα των 80.000 χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που παράγουμε κάθε χρόνο. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα σκουπίδια είναι η νέα πηγή πρώτων υλών στον σύγχρονο πολιτισμό μας.
Ζητάμε η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων να ανήκει αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα και να μην αποτελεί μία νέα ευκαιρία πλουτισμού σε βάρος των πολιτών από εργολάβους και διάφορους επιτήδειους.

Όλοι οι συμμετέχοντες αποφασίσαμε με αυτά τα αιτήματα να παραστούμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 11/06/2008 και να ζητήσουμε την υπερψήφισή τους.
Αποφασίσαμε να συνδιοργανώσουμε με όλους, πανκερκυραϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με τα συγκεκριμένα αιτήματα σε μέρα και ώρα που θα καθοριστεί από την Συντονιστική της Λευκίμμης.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκε αντιπροσωπία του ΤΕΕ που μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις τους πάνω στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.